bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Istniejemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liczbowe systemy oceny whisky
Autor Wiadomość
Danielito
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 16, 2013 7:20 pm   

Wywołałem na nowo tę dyskusję, więc pozwolę sobie za nią podziękować, gdyż dla mnie była bardzo cenna. Dzięki. Za Wasze wypowiedzi.

Wstawiłem w tabelkę Wasze systemy "konwersji" skali 1-10 BOW i 1-100 Wb (JacekBee Czarek) i pewne punkty odniesienia rzucone mimochodem przez Wiktora i Rosomaka. Może to jest już moja nadinterpretacja - to sorki, ale tak ja zrozumiałem Wasze wypowiedzi. Tabelka poniżej.

Tak jak pisałem wcześniej - dla mnie wb to międzynarodowy notatnik z ocenami do którego również ja będę wrzucał oceny, a i z czasem opisy głównie na mój osobisty użytek.

W tabelce załączam system który ja będę stosował. Podaję go tutaj, żebyście wiedzieli (jeśli ktoś chce) co oznaczają moje oceny na wb i jak się mają do skali 1-10. Jednocześnie kilka wyjaśnień.

1. Jako podstawową nadal stosuję skalę 1-10 starając się dostosować do wytycznych podanych ostatnio przez Wiktora. Szczególnie ważny był dla mnie (wbrew pozorom) opis poszczególnych klas whisky.

2. Nie ma dla mnie znaczenia to jak oceniają do tej pory różne masy ludzi na Wb. Nie jest to dla mnie żaden punkt odniesienia.

3. Ponieważ system ocen 1-10 przyjęty przez BOW jest znacznie bardziej rygorystyczny niż wb, nie mam obaw przed stosowaniem górnych obszarów skali wb (98).
 
 
Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet



Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 1645
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Wrz 13, 2013 3:26 pm   

opis skali 100_cytowane dosłownie za Sergem

100: free spot for hope.
95-99: absolutely stunning, a legend.
93-94: absolutely stunning, but there might be even better versions somewhere.
91-92: stunning, complex, balanced, with something extra (the wow factor!)
90: perfect, complex, balanced, but little ‘wow!’
88-89: almost perfect but maybe not totally complex and/or balanced.
86-87: maybe not totally perfect but very good and a good example of the make/brand. Not the tiniest flaw. Mature.
85: very good and very satisfying, but there are quite a few even better ones around in the same category. Mature. Maybe very minor flaws.
82-84: very good but can be a tad immature or unbalanced. Or a little uninteresting. Or have minor flaws.
80-81: good stuff no doubt, pleasant but maybe forgettable.
78-79: still good, loyal stuff but rather uninteresting.
75-77: drinkable, rather honest but has some moderate flaws. Blandness is a flaw.
70-74: drinkable but bland, simple, uninteresting. Can also have one or two obvious flaws.
60-69: there are quite a few obvious flaws but it’s still kind of drinkable.
50-59: at least one very major flaw (burnt notes, chemicals, stale…) but some other aspects can still be bearable. Sometimes of historical interest ;-) .
25-49: obviously very flawed, and the flaws make it hard to swallow.
1-24: one shouldn’t be allowed to sell this. Many flaws, repulsive.

Opis skali 10 punktowej za Wiktorem:

1 - whisky całkowicie niezborne, niesmaczne, ewidentnie zepsute, odpychające i absolutnie nie dające się dopić w kieliszku. Piekło na ziemi. Gdzie jest zlew?

2 - whisky nadal fatalne, ale takie, których kieliszek jakoś dopijemy... choćby z grzeczności (np. whisky zbyt alkoholowe, o zbyt niskiej mocy, niespójne smakowo itp.)

Wskazówka: "Whisky Ci zdecydowanie nie smakuje? Jeśli gorszej nie piłeś, postaw 1" Wink


3 - whisky, która nie wyróżnia się NICZYM pozytywnym na tle innych, które piłeś. Nieważne, czy jest do nich podobna, czy może ma w sobie nieco oryginalności... Whisky o
której nie będziesz pamiętał po dopiciu kieliszka. Whisky "do odhaczenia".

4 - whisky nadal "na trzy", ale taka, o której nie będziesz pamiętał... na drugi dzień

Wskazówka: "Whisky jakich wiele? Jeśli tak, ale zarazem na ich tle wyróżnia się in plus - postaw 4"

5 - whisky przy których twoją pierwszą myślą okazuje się "DOBRE". Lecz zarazem... ostatnią Wink Wiesz, że to już nie jest malt przypadkowy, że NA PEWNO nikt, kto whisky pija, nie nazwałby go padliną. Aż tyle - i tylko tyle
"Piątka" jest prawdziwym kamieniem milowym na skali 10p. Whisky "na pięć" to pierwsza whisky, którą zapamiętasz na dłużej!

6 - whisky które zwyczajnie chciałbyś pijać, jako daily dramy, whisky o których myślisz "tak powinna smakować każda". Whisky nie dość, że dobre, to jeszcze choćby minimalnie intrygujące. Przykuwające uwagę. Whisky szóstkowa to pierwsza whisky, którą z własnej inicjatywy polecisz najlepszemu przyjacielowi Wink

7 - whisky "lepsza niż dobra". Co o tym decyduje? Aspekt indywidualny. Pojawiają się elementy typowe dla whisky wybitnych: kompleksowość, zmienność, szczególnie ciekawy finisz. Pierwsza whisky którą polecisz absolutnie każdemu na Forum BOW Wink jako bezwzględnie wartą uwagi - i z absolutną pewnością, że każdy podzieli Twój entuzjazm Wink

Wskazówka: "Bazową oceną dla whisky dobrej powinno być, co do reguły, 6. Piątka - dla whisky co do której masz jakiekolwiek wątpliwości, czy zasługuje na tą klasę. Siedem - dla whisky, co do której masz jakiekolwiek wątpliwości, czy nie powinna trafić już o klasę wyżej"

8 - whisky znakomita, pozbawiona defektów, choć jeszcze nie "objawienie". Ewidentnie nie nazwiesz jej "najlepszą" - przez brak owej "iskry Bożej" której cały czas w whisky szukamy... Whisky - profesor Harvardu, wymiatacz z najlepszej ligi, jednak jeszcze nie noblista Wink

9 - whisky genialna, absolutnie plasująca się wśród najlepszych, jakie kiedykolwiek piłeś. Whisky dająca natchnienie. Whisky, którą pragniesz pić codziennie. Whisky, której cena nie gra roli. Whisky "forever and ever". Nobel w kiszeni!

10 - IDEAŁ. Tą ocenę dostają WYŁĄCZNIE whisky, które momentalnie nie pozostawiają cienia wątpliwości, że należy im się najwyższa nota. Sufit i perfekcja. Lepsze nie istnieją - istnieją inne. "Stworzenie świata". Pandecta. Słowa są zbędne... są w zasadzie nie na miejscu.

wystarczy odrobina dobrej woli i i da się to logicznie powiązać :wink:
_________________
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Czarek Pon Wrz 16, 2013 5:48 pm, w całości zmieniany 4 razy  
 
 
Czajkus 
Singlemalt Whisky Follower
www.czajkus.com



Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 150
Skąd: Kraków
Wysłany: Nie Wrz 15, 2013 7:50 pm   

I jak to wszystko spamiętać?
_________________
www.czajkus.com blog.czajkus.com
 
 
Pocieszny_PCS 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 713
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Wrz 29, 2013 3:33 pm   

tak w ramach ciekawostki dodam, że ostatnio znany piwny bloger brał udział w egzaminie certyfikacyjnym na jakiegoś tam sędziego międzynarodowego i zjechał jedno piwo jako ewidentnego kwacha i dno, to w ocenie mu napisali, że "ocenił piwo poniżej granicy kurtuazji"
_________________
ZInnejBeczki.com
 
 
 
Czajkus 
Singlemalt Whisky Follower
www.czajkus.com



Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 150
Skąd: Kraków
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 8:51 am   

Testowałem z kolegą ostatnio popularne wiśniówki (13 ich było) i zastosowałem do oceny skalę 10 stopniową z opisami podanymi za Wiktorem. Oczywiście podam, że skala jest opracowana przez BOW. Mam nadzieję, że koledzy nie mają nic przeciwko?

Pozdrawiam
Czajkus
_________________
www.czajkus.com blog.czajkus.com
 
 
Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet



Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 1645
Skąd: Poznań
Wysłany: Wto Lis 19, 2013 1:20 pm   

Co wiecej, to nas cieszy
a poniżej propozycja uzgodnienia skal

[ Dodano: Sro Lip 23, 2014 2:30 pm ]
niby 10-cio stopniowa skala i katalog ocen z rosyjskiego forum Classicdram.com
http://classicdram.com/catalog-whisky.html
_________________
Pozdrawiam
 
 
Wiktor 
Singlemalt Whisky Martyr
koordynator BOW



Ulubiona whisky: sobotnia
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 4158
Skąd: Szczecin
Wysłany: Śro Mar 29, 2017 10:45 am   

https://youtube.com/watch?v=8Xoq044SUSQ

Statystyki, nie oceny.
;)
_________________
Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Alkohol to biznes relacji"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group phpBB3
naprawa laptopów