bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Whisky po sherry
Autor Wiadomość
Tomek1 
Singlemalt Whisky Inquisitor

Ulubiona whisky: Springbank
Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Czw Sie 08, 2013 9:32 pm   Whisky po sherry

Cześć
Nawiązując do tematu polecanych przez Wiktora whisky po sherry http://bestofwhisky.pl/fo...r=asc&start=135
poszukujemy chętnych do wspólnego zakupu (na początku września). Już nas się trochę zebrało, więc brakuje niewiele do zamknięcia butelek.

MORTLACH 1994 (ocena WB - 88,11) cena 13 EUR za 100ml - Tomek*, Aragorn*, Neptune*, Sendilkelm*, mariusz123*, Danielito*, morgan82* / zamknięta http://whiskybase.com/whi...&whiskyid=38778

MORTLACH 1995 DIMENSIONS (ocena WB - 84,2) cena 11,5 EUR za 100ml - Tomek*, Neptune*, Sendilkelm*, mariusz123* / brakuje *** http://whiskybase.com/whi...&whiskyid=31164

BEN NEVIS 1996 (ocena WB - 88,24) cena 10 EUR za 100ml - Tomek*, Aragorn*, Neptune*, Sendilkelm*, mariusz123*, Morgan82, Sherekhan / zamknięta http://whiskybase.com/whi...&whiskyid=41720

CRAIGALLACHIE 2002 (ocena WB 86,6) cena 8 EUR za 100 ml - Tomek*, Aragorn*, Neptune*, Sendilkelm*, mariusz123* / brakuje ** http://whiskybase.com/whi...&whiskyid=31680

BUNNAHABHAIN 1990 (ocena WB 88,25) cena 13 EUR za 100ml - Tomek*, Aragorn*, Neptune*, Sendilkelm*, mariusz123*, ShereKhan*, morgan82* / zamknięta http://whiskybase.com/whi...&whiskyid=35228

BUNNAHABHAIN 2001 (ocena WB 87) cena 8 EUR za 100ml - Tomek*, Aragorn*, Neptune*, Sendilkelm*, mariusz123*, ShereKhan* / brakuje *
http://whiskybase.com/whi...&whiskyid=40485

Do podanych cen dojdzie koszt buteleczek i wysyłki.
Liczy się kolejność zgłoszeń.
Ostatnio zmieniony przez Tomek1 Nie Sie 11, 2013 7:29 pm, w całości zmieniany 2 razy  

Pocieszny_PCS 
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Glendronach
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 8:13 am   

może bardziej konkretnie opisz te bottlingi, chociaż linki do WB? ludzie raczej nie zaglądają na drugie forum.

Tomek1 

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 8:44 am   

edit
Ostatnio zmieniony przez Tomek1 Nie Sie 11, 2013 6:57 pm, w całości zmieniany 3 razy  

Danielito
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 09, 2013 8:49 am   

To ja wejdę w tego mortlacha 1994 po sherry 100 ml.

p.s. niektóre z tych rzeczy są już ocenione przez ludzi z forum. Nisko ocenione.

Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 10:21 am   

tak na marginesie - sam fakt iż coś było pite i nisko ocenione nie jest dyskwalifikujący, jednak skłania do przemyślenia zakupu :wink: , a poza tym, nie ja to piłem :mrgreen:

Pocieszny_PCS 
Singlemalt Whisky Crusader

Wysłany: Pią Sie 09, 2013 11:42 am   

Czarek napisał/a:
a poza tym, nie ja to piłem

Tylko twój zły brat bliźniak?

oscarez 
Singlemalt Whisky Apostle
Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 11:49 am   

Mr. Hide :twisted:

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 11:50 am   

Poilimy mysze, poilimy mysze we dwoooch... ;)

Koledzy szukali na niskiej polce cenowej whisky po sherry celem kupna tu i teraz, a nie whisky po sherry wogole. To primo. Secundo: nie widze jakoś tych "niskich" ocen. Okolice uczciwej piatki. I tylko tego mozna wymagac. Tertio: Czarek zaniza zlosliwie. Mialo byc 79 na zachete ;)
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

Danielito
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 09, 2013 1:14 pm   

Czarek napisał/a:
tak na marginesie - sam fakt iż coś było pite i nisko ocenione nie jest dyskwalifikujący, jednak skłania do przemyślenia zakupu :wink: , a poza tym, nie ja to piłem :mrgreen:

Oczywiście lepiej samemu spróbować. Niemniej ze względu na ograniczone finanse i dbałość o wątrobę wole próbować coś zupełnie nieznanego niż coś co oceniłeś na 77. ;)

Takie rzeczy mogę sobie odpuścić. Tyle zaufania mam. ;)

Tak jak ostatnio degustowane rzeczy z ocen 2-4. To wolę pomijać i podejmować ryzyko rzeczy bez ocen.

;)

JacekBee 
Singlemalt Whisky Combatant

Ulubiona whisky: Clynelish
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 1:28 pm   

Ale ten Ben Nevis jest zupełnie dobry :shock: . W moim odczuciu nie jest to może whisky na 6 czy 7 ale spokojnie na 5 lub 5.5. Czarku, widzisz co narobiłeś... :mrgreen:

A poważnie, to każdy oczywiście ma prawo do takich a nie innych ocen, ale też każdy ma swój własny gust i pewne smaki mu zwyczajnie nie podchodzą. Co nie oznacza, że należy daną whisky skreślić...

Ja osobiście tego Bena będę bronił ręcami i nogami :wink: .

Tomek1 

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 5:10 pm   

Koledzy pamiętajmy o kryteriach wyboru. Miały być whisky o podobnym profilu do Glendronach Parliament i w podobnej cenie, więc wiadomo, że będą to whisky dość dobre, ale nie wybitne. Po kolei do lepszych jeszcze dojdziemy.
Także w tej chwili przy 4 butelkach brakuje nam po 1 samplu, więc jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam.

PS. Którą to Czarek tak ocenił?

Pawloff 

Wysłany: Pią Sie 09, 2013 5:12 pm   

Tomek1 napisał/a:

PS. Którą to Czarek tak ocenił?

kliknij na linki, które wkleiłeś i tam w oceniających odnajdziesz, zapewne na samym dole ;)

ale Czarek zły dzień akurat chyba musiał mieć, bo obok Yurek dał 86, a to jednak jest różnica...

jak między 3,5 a 5,5 :D
REBELLION ON MY MIND"

Tomek1 

Ostrzeżeń:
 3/4/6
Wysłany: Pią Sie 09, 2013 5:53 pm   

W sumie to Czarka nota bardzo odstaje od innych. Może to była inna whisky skoro nie pamięta (lub długa noc degustacji) ;)

Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 6:23 pm   

Zrobilismy z Wiktorem i Ewą przegłąd sampli i generalnie szalu nie było i jak rzadko bywa rozrzut ocen nie przekraczal 1/2 pkt

Ben od alambika, owszem ładnie pachnie ale smakowo to rozczarowanie- ordynarna, gorycz na krtani i niesmak, fe, ale mam jeszcze sampla dostanie drugą szanse. Inne beny tego dnia równie kiepsko, z wyjątkiem OB 1984 98/35/5 .
Co do rozbieżnoci ocen z Yurkiem- widocznie jedlismy cos innego na podklad :mrgreen: albo jemu taka gorycz w smaku tak bardzo nie przeszkadza. Czesto sie zgadzamy w ocenach, tu pewien rozdzwięk i tyle, nie widzę w tym problemu.

Bena od alambika nie polecam choc sam kupilem flachę zanim powstał pomysł zakupu sampli :wink:

[ Dodano: Pon Sie 12, 2013 12:12 am ]
Pod wpływem komentarzy dałem drugą szansę benowi od alambica i wychodzi na to, ze to jednak niesmaczna whisky, siada goryczą na krtani i nie puszcza, nazbyt obcesowa i drzewna, nie tego szukam w benach czy tez ogólnie w beczkach po sherry, nawet młody wiek nic nietłumaczy :wink: , 7-8 letnie glenfarclas, glenrothes macduff po sherry są młodsze i duzo ciekawsze

JacekBee 
Singlemalt Whisky Combatant

Ulubiona whisky: Clynelish
Wysłany: Pon Sie 12, 2013 7:55 pm   

Czarek napisał/a:
Pod wpływem komentarzy dałem drugą szansę benowi od alambica i wychodzi na to, ze to jednak niesmaczna whisky, siada goryczą na krtani i nie puszcza, nazbyt obcesowa i drzewna

Po tej całej dyskusji też postanowiłem ponownie sprawdzić tego Bena :wink: . I właśnie go sobie próbuję, na dodatek zestawiając go z Benem 1996 Duncan Taylor 54.4% (paskudnym skądinąd nielitościwie). Faktycznie, pomimo przyjemnych, cukiernianych nut w zapachu i miłej owocowości w smaku, jest zarazem cierpki, gorzki i drzewny. Dla mnie to o tyle dziwne, że podczas dotychczasowego trzykrotnego tastingu poza odrobiną cierpkości, takiego smaku w tej łysze nie znajdowałem. Albo to Czarku siła sugestii :mrgreen: , albo reaguje on dość kiepsko na oksydację (ewentualnie mam zły dzień lub poprzednio miałem zbyt dobry). Co się akurat zdarza (ja mam już w samplu resztkę) i bywa, że smak się pogarsza. Bo szczerze mówiąc ufam w miarę tym swoim dotychczasowym trzem podejściom.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi