|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
przed premierą |
Autor |
Wiadomość |
parominius
Singlemalt Whisky Combatant
Dołączył: 07 Wrz 2007 Posty: 413 Skąd: czarnków
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 3:52 pm
|
|
|
Mistu napisał/a: | Ciekawe kiedy będą dołączać kebaba |
...do środka?...eeee,Mistu no co ty?...
|
_________________ "Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą... |
|
|
|
|
Mistu
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 13 Sty 2008 Posty: 541 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: Śro Lut 13, 2008 12:09 am
|
|
|
Doszły by nowe smaki, lekka nutka przypalonej baraniny, czerwona cebulka zbierana przed zachodem słońca. I gdzie w tym wszystkim jeszcze robel sie zmieści |
_________________ Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu |
|
|
|
|
parominius
Singlemalt Whisky Combatant
Dołączył: 07 Wrz 2007 Posty: 413 Skąd: czarnków
|
Wysłany: Śro Lut 13, 2008 5:15 am
|
|
|
Mistu napisał/a: | I gdzie w tym wszystkim jeszcze robel sie zmieści |
Zamiast wyciskać tubkę ketchupu,wycisnąć wielką larwę... ...pełna egzotyka.
Mam nudności ... |
_________________ "Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą... |
|
|
|
|
dun-eideann
Singlemalt Whisky Apprentice
Ulubiona whisky: chivas
Dołączyła: 29 Sty 2008 Posty: 12 Skąd: sopot
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 1:58 pm
|
|
|
Jakby to powiedzieć ... hmmm ...
W całości to może nie ... Ale suszone, sproszkowane ...
Kwas karminowy jest pozyskiwany z ... mszyc Dactylopius coccus cacti, żyjących na opuncjach, przede wszystkim w Peru, Ameryce Płd, Łacińskiej, na wyspach Kanaryjskich ... Wydzielony w stanie czystym w 1894 roku przez znanego polskiego chemika Leona Marchlewskiego (1869-1946). Ostateczny wzór chemiczny poznano dopiero w 1965 roku.
To koszenila, kwas karminowy czyli E 120, naturalny barwnik spożywczy.
Mniejsza o inne produkty spożywcze ...
Campari zawdzięcza jej swój kolor.
I jeszcze ciekawostka ...
Dlaczego w naszym języku 6-ty miesiąc roku nazywamy czerwcem?
Od kuzyna w/wym robalka - czerwca polskiego (margarodes polonicus)
"Dostarczyciela" polskiej koszenili. Przez wiele wieków byliśmy potentatem w produkcji tego barwnika.
Polska koszenila jest innym rodzajem barwnika, szeroko stosowanym w przemyśle tekstylnym do połowy XIX wieku. Nie używano jej natomiast do barwienia żywności. |
|
|
|
|
parominius
Singlemalt Whisky Combatant
Dołączył: 07 Wrz 2007 Posty: 413 Skąd: czarnków
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 2:19 pm
|
|
|
O proszę...jednak niewiedza w pewnych specyficzych warunkach jest stanem zaprawde błogim..
Z tego co dowiedzieć sie można na temat whisky wyciagam wnioski iz procesy jej produkcji nie są w jakiejś mierze ekstremalnie "wynaturzone" ....to raczej czysta prostota i naturalność.Na tyle magiczna,że nie sposób przewidzieć co się urodzi za lat kilka(naście)....
dun-eideann napisał/a: | polskiego chemika Leona Marchlewskiego |
Nasz kraj nie stoi sztuką destylacji,więc chociaż poziom nauki jest(był?)godziwy...
dun-eideann napisał/a: | Campari zawdzięcza jej swój kolor. |
Mniemam iż to raczej kobiety są amatorkami owego słodkiego trunku...wszakże to wspaniały przyjaciel drinków wszelakich...
dun-eideann napisał/a: | Przez wiele wieków byliśmy potentatem w produkcji tego barwnika |
Ot i kolejny przejaw naszej dawnej aktywności...co nam pozostało?...Dark Whisky?...ech.. ... |
_________________ "Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą... |
|
|
|
|
Mistu
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 13 Sty 2008 Posty: 541 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:24 pm
|
|
|
A biję się właśnie z myślami jak to smakuje, ktoś pił? |
_________________ Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu |
|
|
|
|
Rajmund
Administrator
Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 1402 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:48 pm
|
|
|
Oj czuję, że muszę się odezwać zanim znowu ktoś mnie zacytuje...
Tak, piłem. Nawet kiedyś, gdzieś tam, napisałem, że gdybym miał do wyboru Dark Whisky i Johnnie Walker Red Label, to wybrałbym Dark. Jednak wiele się od tamtej pory zmieniło i muszę tamtą opinię odwołać, niestety. Albo trafiłem na dobrą partię Dark Whisky, albo miałem dobry dzień, albo wcześniej zjadłem ostre tajskie green curry, bo naprawdę smakowała przyzwoicie. Zachęcony, kupiłem butelkę na pierwszą wyprawę do Szkocji, w podarunku Fionie Murdoch. Jezu, co to był za wstyd... Od tamtej pory nie sięgam. Po Jasia też nie, żeby wszystko było jasne
Pozdrawiam,
Rajmund |
_________________ Pozdrawiam,
Rajmund |
|
|
|
|
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice
Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 889 Skąd: Janów Lub
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:50 pm
|
|
|
O Dark Whisky pytasz ?
[ Dodano: Czw Lut 14, 2008 4:52 pm ]
Ech spóźniłem .
Rajmund zakończył temat, nic dodać . |
|
|
|
|
Mistu
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 13 Sty 2008 Posty: 541 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 5:45 pm
|
|
|
Hahahaha chyba ze we własnym pokoju zamkniętym na klucz, rozumiem Rajmund, że nie popierasz tego co Polskie |
_________________ Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu |
|
|
|
|
ukaszu
Singlemalt Whisky Combatant uisge beatha
Ulubiona whisky: dymkurzsmród
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 425 Skąd: głgw
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:11 pm
|
|
|
wystarczy popierac to co dobre i przyzwoite, bez wzgledu ze tak powiem na narodowosc ; ) |
_________________ slainte ! |
|
|
|
|
Rajmund
Administrator
Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 1402 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:19 pm
|
|
|
Dodam tylko, że kiedy ostatnio miałem w ręku butelkę, wyczytałem tam magiczne słowa "Scotch Whisky", których użycie może zielonogórskiemu Polmosowi przysporzyć kłopotów, a których kiedyś na etykiecie Dark Whisky nie było. Zgodnie z brytyjskim (i europejskim) prawem, tym mianem można określić tylko i wyłącznie trunek destylowany, leżakowany i butelkowany w Szkocji. Plus parę innych warunków dotyczących procesu produkcji. Ja tylko zacieram ręce czekając na wieści o procesie...
Pozdrawiam,
Rajmund |
_________________ Pozdrawiam,
Rajmund |
|
|
|
|
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice
Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
Dołączył: 03 Mar 2007 Posty: 889 Skąd: Janów Lub
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:27 pm
|
|
|
Na mojej buteleczce pisze distilled BLENDED and...
skoro blended co jakie składniki tworzą mieszankę malt/grain???
i jak to jest produkowane w alembiku czy kolumnie? |
|
|
|
|
Wiktor
God of Hate koordynator BOW
Ulubiona whisky: sobotnia
Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 4805 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:31 pm
|
|
|
D.W. - Ciemna Strona... whisky
A jednak zdobylismy pewien szczyt! Kamienna Gora, niemal 650 mnpm! Brawo my, hehe... |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
|
Rajmund
Administrator
Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 1402 Skąd: Świdnica
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:44 pm
|
|
|
windham hell napisał/a: | Na mojej buteleczce pisze distilled BLENDED and...
skoro blended co jakie składniki tworzą mieszankę malt/grain???
i jak to jest produkowane w alembiku czy kolumnie? |
W blendach masz zwykle miaszankę słodowych i zbożowych. Im lepsza whisky, tym więcej słodowych, no i tym starsze (i lepsze) będą wszystkie składniki. Whisky słodowa destylowana jest w miedzianych alembikach, zbożowa - w kolumnach rektyfikacyjnych. Od tej zasady bywają wyjątki, np. irlandzkie pot still whiskey, które nie są robione tylko ze słodu, ale pędzone są w miedzianych alembikach.
Te zasady niekoniecznie odnosić się będą do Dark Whisky. Tutaj prędzej widziałbym recepturę z użyciem barwnika, "koncentratu whisky" (naprawdę gdzieś widziałem takie sformułowanie!), i dużej ilości marnej gorzały.
Pozdrawiam,
Rajmund
[ Dodano: Czw 14 Lut, 2008 6:45 pm ]
Wiktor napisał/a: | A jednak zdobylismy pewien szczyt! Kamienna Gora, niemal 650 mnpm! Brawo my, hehe... |
No to byłeś dwa kroki od Szczawna. Było wpaść. Ja i tak nic nie robię cały dzień, tylko tłumaczę...
Pozdrawiam,
Rajmund |
|
|
|
|
Czarek
Singlemalt Whisky Prophet
Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Dołączył: 19 Kwi 2006 Posty: 1673 Skąd: Poznań
|
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 7:19 pm
|
|
|
Rajmund napisał/a: | Ja i tak nic nie robię cały dzień, tylko tłumaczę |
faktycznie, co to za robota, przecież Rajni tylko całe dnie tłumaczy |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|