bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
przed premierą
Autor Wiadomość
parominius 
Singlemalt Whisky Combatant



Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 413
Skąd: czarnków
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 3:52 pm   

Mistu napisał/a:
Ciekawe kiedy będą dołączać kebaba


:shock: ...do środka?...eeee,Mistu no co ty?... :?


:D :D :D
_________________
"Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą...
 
 
Mistu 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 541
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: Śro Lut 13, 2008 12:09 am   

Doszły by nowe smaki, lekka nutka przypalonej baraniny, czerwona cebulka zbierana przed zachodem słońca. I gdzie w tym wszystkim jeszcze robel sie zmieści :? :D :D :D
_________________
Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu
 
 
 
parominius 
Singlemalt Whisky Combatant



Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 413
Skąd: czarnków
Wysłany: Śro Lut 13, 2008 5:15 am   

Mistu napisał/a:
I gdzie w tym wszystkim jeszcze robel sie zmieści


Zamiast wyciskać tubkę ketchupu,wycisnąć wielką larwę... :wink: ...pełna egzotyka.



:shock: Mam nudności :shock: ...
_________________
"Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą...
 
 
dun-eideann 
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: chivas
Dołączyła: 29 Sty 2008
Posty: 12
Skąd: sopot
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 1:58 pm   

:lol: :lol: :lol:
Jakby to powiedzieć ... hmmm ...
W całości to może nie ... Ale suszone, sproszkowane ...
Kwas karminowy jest pozyskiwany z ... mszyc Dactylopius coccus cacti, żyjących na opuncjach, przede wszystkim w Peru, Ameryce Płd, Łacińskiej, na wyspach Kanaryjskich ... Wydzielony w stanie czystym w 1894 roku przez znanego polskiego chemika Leona Marchlewskiego (1869-1946). Ostateczny wzór chemiczny poznano dopiero w 1965 roku.
To koszenila, kwas karminowy czyli E 120, naturalny barwnik spożywczy.
Mniejsza o inne produkty spożywcze ... :lol:
Campari zawdzięcza jej swój kolor.

I jeszcze ciekawostka ...
Dlaczego w naszym języku 6-ty miesiąc roku nazywamy czerwcem?
Od kuzyna w/wym robalka - czerwca polskiego (margarodes polonicus)
"Dostarczyciela" polskiej koszenili. Przez wiele wieków byliśmy potentatem w produkcji tego barwnika.
Polska koszenila jest innym rodzajem barwnika, szeroko stosowanym w przemyśle tekstylnym do połowy XIX wieku. Nie używano jej natomiast do barwienia żywności.
 
 
parominius 
Singlemalt Whisky Combatant



Dołączył: 07 Wrz 2007
Posty: 413
Skąd: czarnków
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 2:19 pm   

O proszę...jednak niewiedza w pewnych specyficzych warunkach jest stanem zaprawde błogim.. :D
Z tego co dowiedzieć sie można na temat whisky wyciagam wnioski iz procesy jej produkcji nie są w jakiejś mierze ekstremalnie "wynaturzone" :twisted: ....to raczej czysta prostota i naturalność.Na tyle magiczna,że nie sposób przewidzieć co się urodzi za lat kilka(naście)....
dun-eideann napisał/a:
polskiego chemika Leona Marchlewskiego


Nasz kraj nie stoi sztuką destylacji,więc chociaż poziom nauki jest(był?)godziwy...
dun-eideann napisał/a:
Campari zawdzięcza jej swój kolor.


Mniemam iż to raczej kobiety są amatorkami owego słodkiego trunku...wszakże to wspaniały przyjaciel drinków wszelakich...
dun-eideann napisał/a:
Przez wiele wieków byliśmy potentatem w produkcji tego barwnika

Ot i kolejny przejaw naszej dawnej aktywności...co nam pozostało?...Dark Whisky?...ech.. :| ...
_________________
"Maturacja" whisky,czyli po naszemu "dojrzewanie"o ironio wnosi do niej młodzieńcze błyski,energę,zadziornosć, lub też dziewczęcą łagodność,ułożenie,dobre wychowanie,kwiecistość,flirtowanie z Lolitą...
 
 
Mistu 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 541
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:24 pm   

A biję się właśnie z myślami jak to smakuje, ktoś pił?
_________________
Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu
 
 
 
Rajmund 
Administrator



Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 1402
Skąd: Świdnica
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:48 pm   

Oj czuję, że muszę się odezwać zanim znowu ktoś mnie zacytuje... ;-)

Tak, piłem. Nawet kiedyś, gdzieś tam, napisałem, że gdybym miał do wyboru Dark Whisky i Johnnie Walker Red Label, to wybrałbym Dark. Jednak wiele się od tamtej pory zmieniło i muszę tamtą opinię odwołać, niestety. Albo trafiłem na dobrą partię Dark Whisky, albo miałem dobry dzień, albo wcześniej zjadłem ostre tajskie green curry, bo naprawdę smakowała przyzwoicie. Zachęcony, kupiłem butelkę na pierwszą wyprawę do Szkocji, w podarunku Fionie Murdoch. Jezu, co to był za wstyd... Od tamtej pory nie sięgam. Po Jasia też nie, żeby wszystko było jasne :-)

Pozdrawiam,
Rajmund
_________________
Pozdrawiam,
Rajmund
 
 
 
windham hell 
Singlemalt Whisky Inquisitor
Theory in Practice



Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 889
Skąd: Janów Lub
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 4:50 pm   

O Dark Whisky pytasz ?

[ Dodano: Czw Lut 14, 2008 4:52 pm ]
Ech spóźniłem .
Rajmund zakończył temat, nic dodać .
 
 
 
Mistu 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Caol Ila
Dołączył: 13 Sty 2008
Posty: 541
Skąd: Ostrołęka
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 5:45 pm   

Hahahaha chyba ze we własnym pokoju zamkniętym na klucz, rozumiem Rajmund, że nie popierasz tego co Polskie :wink:
_________________
Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu
 
 
 
ukaszu 
Singlemalt Whisky Combatant
uisge beatha



Ulubiona whisky: dymkurzsmród
Dołączył: 04 Sty 2008
Posty: 425
Skąd: głgw
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:11 pm   

wystarczy popierac to co dobre i przyzwoite, bez wzgledu ze tak powiem na narodowosc ; )
_________________
slainte !
 
 
 
Rajmund 
Administrator



Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 1402
Skąd: Świdnica
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:19 pm   

Dodam tylko, że kiedy ostatnio miałem w ręku butelkę, wyczytałem tam magiczne słowa "Scotch Whisky", których użycie może zielonogórskiemu Polmosowi przysporzyć kłopotów, a których kiedyś na etykiecie Dark Whisky nie było. Zgodnie z brytyjskim (i europejskim) prawem, tym mianem można określić tylko i wyłącznie trunek destylowany, leżakowany i butelkowany w Szkocji. Plus parę innych warunków dotyczących procesu produkcji. Ja tylko zacieram ręce czekając na wieści o procesie... ;-)

Pozdrawiam,
Rajmund
_________________
Pozdrawiam,
Rajmund
 
 
 
windham hell 
Singlemalt Whisky Inquisitor
Theory in Practice



Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
Dołączył: 03 Mar 2007
Posty: 889
Skąd: Janów Lub
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:27 pm   

Na mojej buteleczce pisze distilled BLENDED and...
skoro blended co jakie składniki tworzą mieszankę malt/grain???
i jak to jest produkowane w alembiku czy kolumnie?
 
 
 
Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW


Ulubiona whisky: sobotnia
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 4805
Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:31 pm   

D.W. - Ciemna Strona... whisky ;)
A jednak zdobylismy pewien szczyt! Kamienna Gora, niemal 650 mnpm! Brawo my, hehe...
_________________
Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"
 
 
 
Rajmund 
Administrator



Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 1402
Skąd: Świdnica
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 6:44 pm   

windham hell napisał/a:
Na mojej buteleczce pisze distilled BLENDED and...
skoro blended co jakie składniki tworzą mieszankę malt/grain???
i jak to jest produkowane w alembiku czy kolumnie?

W blendach masz zwykle miaszankę słodowych i zbożowych. Im lepsza whisky, tym więcej słodowych, no i tym starsze (i lepsze) będą wszystkie składniki. Whisky słodowa destylowana jest w miedzianych alembikach, zbożowa - w kolumnach rektyfikacyjnych. Od tej zasady bywają wyjątki, np. irlandzkie pot still whiskey, które nie są robione tylko ze słodu, ale pędzone są w miedzianych alembikach.
Te zasady niekoniecznie odnosić się będą do Dark Whisky. Tutaj prędzej widziałbym recepturę z użyciem barwnika, "koncentratu whisky" (naprawdę gdzieś widziałem takie sformułowanie!), i dużej ilości marnej gorzały.

Pozdrawiam,
Rajmund

[ Dodano: Czw 14 Lut, 2008 6:45 pm ]
Wiktor napisał/a:
A jednak zdobylismy pewien szczyt! Kamienna Gora, niemal 650 mnpm! Brawo my, hehe...

No to byłeś dwa kroki od Szczawna. Było wpaść. Ja i tak nic nie robię cały dzień, tylko tłumaczę...

Pozdrawiam,
Rajmund
 
 
 
Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet



Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 1673
Skąd: Poznań
Wysłany: Czw Lut 14, 2008 7:19 pm   

Rajmund napisał/a:
Ja i tak nic nie robię cały dzień, tylko tłumaczę


faktycznie, co to za robota, przecież Rajni tylko całe dnie tłumaczy :wink:
_________________
Pozdrawiam
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group phpBB3
naprawa laptopów