|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
Ben Nevis 20YO Signatory Vinage |
Autor |
Wiadomość |
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2015 5:01 pm
|
|
|
Trzymajtusię i napisał/a: | ...otwierał wcześniej w Polsce korridę, ale mu wybili to z głowy ci od ochrony zwierząt, był też na te same imię i nazwisko film jak gość za miliony dolarów otworzył ogród botaniczny, który okazał się niewypałem, było też wiele innych dziwnych informacji... |
teraz pewnie bedzie polska whisky produkowal w tych beczkach, bo to ostatnio bardzo "trendy".
Kozuba nalal do nowych beczek z debu amerykanskiego i smakuje to jak zupa jarzynowa na wodzie ze stawu, Piasecki (Mazurskie Miody) nalal do nowych beczek z polskiego debu i juz wkrotce mozna bedzie zachwycac sie zapachem szuflady, a taniny zabija smak, natomiast rzecz najglupsza (chyba***) zrobil Jakubiak (Ciechan), bo zalal 2000 niewypalonych beczek po burbonie, wiec bedzie "fuzlowka" w przyszlym roku.
***chyba - bo widzialem tylko filmik o kiepskiej rozdzielczosci z beczkami w tle i wygladaja one jak uzywane, ale nigdy nie rozbierane beczki po burbonie. moge sie mylic i bardzo chcialbym sie mylic, bo dobrze zycze temu facetowi. |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
Trzymajtusię i
Singlemalt Whisky Follower
Ulubiona whisky: jeszcze nie
Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 245 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2015 6:35 pm
|
|
|
Z tą fuzlówką nie musi być tak źle, zależy w jaki styl poszli przy destylacji, jeśli na dwie destylacje , a całość miała 80%, a przecież niektóre kraje robią jeszcze czystsze, to dzieła sztuki za 20 lat z tego może nie będzie, ale to wódka co da sobie radę nawet bez beczki, a tak nawiasem to nawet przy nalewkach ci nasi mistrzowie niby pasjonaci, producenci mylą pojęcia odczytując tabele i stare książki, dlatego tyle cukru dodają do swoich wyrobów, jeśli tu czytają, to chciałem napisać, że ilość extraktu, to nie ilość cukru, a oni tak właśnie robią np . wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l) To jak ekstrakt mylą z cukrem, to na szklankę słodkiej wódki trzeba nasypać 16 i pół łyżeczki cukru, a takich przepisów w książkach tysiące gdzie litr wiśniówki ma 250-330g cukru / litr. |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2015 6:48 pm
|
|
|
mialem na mysli fuzle, ktore pozostaly po burbonie w weglu drzewnym, bo jesli beczka nie byla rozbierana, to nie byla ponownie (po tym burbonie) wypalona. |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
Trzymajtusię i
Singlemalt Whisky Follower
Ulubiona whisky: jeszcze nie
Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 245 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Nie Paź 04, 2015 6:53 pm
|
|
|
Nie pomyślałem, poszedłem w innym kierunku . |
|
|
|
|
Adam Hochul
Singlemalt Whisky Crusader SM in Campbeltown
Ulubiona whisky: Ben Nevis
Dołączył: 04 Gru 2010 Posty: 544 Skąd: Glasgow
|
Wysłany: Czw Paź 08, 2015 12:36 pm
|
|
|
PawelWojcik napisał/a: | mialem na mysli fuzle, ktore pozostaly po burbonie w weglu drzewnym, bo jesli beczka nie byla rozbierana, to nie byla ponownie (po tym burbonie) wypalona. |
Jestes pewien ze jesli nie wypalisz beczki to jaki te fuzle beda mialy wplyw na alkohol? Pytam glownie z ciekawosci, jeszcze takich beczek nie mielismy ale przeciez i tak kazdy alkohol podlega jakiejs filtracji, niekoniecznie zimnej, ale zawsze filtracji wiec produkt koncowy nie mial by zadnych fuzli. |
_________________ Doing does |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Czw Paź 08, 2015 1:55 pm
|
|
|
fuzle - to zanieczyszczenia chemiczne/rozpuszczalne (a nie mechaniczne) czyli alkohole wyzsze, kwasy tluszczowe, estry i.t.p. i absorbowane sa do czarnej zweglonej warstwy beczki dokladnie tak, jak np. w filtrach z wegla drzewnego, ktore stosuje Jack Daniels do filtracji swojego destylatu, bo destylat w beczce przy zmianach temperatury przechodzi wielokrotnie przez ta warstwe "do" i "z" drewna.
fuzli po burbonie z wegla raczej nie "wyplucze" kolejny destylat zalany do takiej niewypalonej beczki, ale moga sie one np. utleniac i estryfikowac do "smrodkow". ponadto taka nieaktywna juz warstwa wegla nie oczysci fuzli tego nowego destylatu, nie spelni wielu innych funkcji, o ktorych pisalem > w tym watku
teoretycznie chyba zimna filtracja moze troche zmniejszyc poziom fuzli, bo niektore kwasy tluszczowe i estry moga zmienic stan skupienia i zostac na filtrach. filtracja "na cieplo" nic tu nie pomoze, no chyba ze wlasnie przez wegiel
z ciekawostek: beczki po sherry (praktycznie brak fuzli) powinno sie wypalac tylko wtedy, kiedy sherry byla bardzo slodka (zamiana cukrow na karmel), oraz wtedy, kiedy w niej lezakuje mlody drstylat (istnieja potrzeba filtracji/absorbcji fuzli), a nie tylko finiszuje. w innych przypadkach nalezy co najwyzej lekko ja tostowac, bo zwyczajnie szkoda "spalac" te sherrowe aromaty. oczywiscie w praktyce pewnie wyglada to delikatnie ujmujac "bardzo roznie". |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|