bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Podziały i oceny
Autor Wiadomość
mik_us 
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Kilka na A i na B ;)
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 1:32 am   Podziały i oceny

Wiadomo, ze podziały dziela a nie solidaryzuja (ale słowo, zdanie - bedą komentarze ;) )
Nie mniej jednak uważam, ze oceny whisky i podział konsumyjacych je jest nie sprawiedliwy (to tak na zachętę do dyskusji dla... ;) )

Czy uczniowie, studenci, doktoranci nie dziela sie na dobrych, bardzo dobrych i wybitnych (celujacych?) ?

Podział na początkujących i zaawansawanych w tematach dotyczących whisky, uważam za niewystarczający. Pomijam wnioski płynące z teleturnieju o uczniach z piątej klasy podstawowej.

Podobnie jest z ocenami whisky. Na początku przygody z whisky preferuje sie te bardziej "wyraziste" co nie oznacza, ze po kilku latach nadal ich nie preferujemy.
Być może ocenianie whisky powinno sie zmienić, w zależności od nowego podziału degustujacych.

Nikogo nie obrażając w tym siebie, mamy skłonność do idealizowania. Jak spróbujemy coś dobrego to do tego porównujemy pozostałe whisky. Nie którym skali wg. Obowiązujących norm brakuje - to kolejny dowód na to, ze podział degustujacych i oceny whisky jest nie sprawiedliwy.

Z zaciekawieniem śledzę nazewnictwo forumowe, wynikające z ilości postów. Wzbudza ono kontrowersje. Czy liczy sie ilośc czy jakość.
Podobne pytania pojawiają sie odnośnie whisky, a wszystko to przez sztywne podziały.

Co proponuje ? Na początek odejście od podziału na początkujących i zaawansowanych.
Znowu powołam sie na forum, ktore uznaje mnie za konkurencje w temacie cygar (sick! - tak mi kolega w uzasadnieniu wpisał i przegralem sprawę :) ) ale nie najgorsze to kryterium: ilośc degustacji zorganizowanych co jest powiazane z iloscia degustacji Whisky I jej jakoscia (jakoś tam bedzie).

Przypomina mi to systemy, ktore od dawna funkcjonują. Urzytkownicy na rożnych etapach (nie informatycznych 0,1) oraz trofea do osiągnięcia - trochę mnie poniosło :)
Co prawda nie ktore whisky są trudno dostępne, ale w przypadku playstation3 liczy sie kolejny poziom a w BOW... kto chce podnieść swój poziom to go podniesie w myśl zasady FIFO.

Pisze... I pisze i straciłem wątek czyli "kończyć flaszkę i do domu" :) )
To tak dla śmichu na zakończenie choć temat poważny i jak zawsze możemy być pionierami w tym zagadnieniu.

Odpowiedz do tematu