czyli best of coś-tam ;-) - Magazyn o alkoholach "Aqua Vitae"
Czajkus - Czw Kwi 21, 2016 8:12 am Temat postu: Magazyn o alkoholach "Aqua Vitae" Witam,
Ukazał się drugi tegoroczny numer magazynu o alkoholach mocnych "Aqua Vitae".
Miło mi poinformować, że do grona autorów dołączył Rajmund, który mam nadzieję w najbliższych numerach zdradzi czytelnikom, jak udało mu się uzyskać pigwówkę o smaku truskawkowym
Wiktor - Czw Kwi 21, 2016 8:35 am
Uchylcie rąbka tajemnicy... Mam wrażenie, że Aqua Vitae nie leży w każdym kiosku
Rajmund - Czw Kwi 21, 2016 9:11 am
| Czajkus napisał/a: | | jak udało mu się uzyskać pigwówkę o smaku truskawkowym |
W grę wchodzi sekretna receptura, przekazywana w mojej rodzinie pigwowników od pokoleń i owiana najwyższą tajemnicą. Odkrycie receptury na coca-colę to przy tym pikuś.
[ Dodano: Czw Kwi 21, 2016 10:13 am ]
| Wiktor napisał/a: | | Uchylcie rąbka tajemnicy... Mam wrażenie, że Aqua Vitae nie leży w każdym kiosku |
Ja nie mam zielonego pojęcia. Prędzej Czajkus coś będzie wiedział. Ja tam szczaw jestem.
Czajkus - Czw Kwi 21, 2016 9:22 am
"Aqua Vitae" jest dwumiesięcznikiem, którego pomysłodawcą i redaktorem naczelnym jest Łukasz Gołębiewski, który prowadzi strony http://spirits.com.pl/ i starszą http://xenna.com.pl/
W skład redakcji wchodzę jeszcze Ja, kolega Bogumił Rychlak oraz Jarosław Buss i Mirosław Pawlina. Sekretarzem redakcji jest Ewa Tenderenda-Ożóg.
Wśród autorów jest jeszcze kilka osób.
W zeszłym roku wyszło 6 numerów i teraz wyszedł drugi numer tegoroczny, kolejny będzie w czerwcu. Każdy numer ma około 70 stron.
Z uwagi na rygorystyczne przepisy dotyczące alkoholi Aqua Vitae jest dystrybuowana głównie poprzez prenumeratę wysyłkową, 6 numerów to koszt 80 zł. Można też kupić w sklepach Ballantines i M&P oraz różnych innych monopolowych - bo w monopolowych czasopisma o alkoholach można sprzedawać.
Numery z 1 rocznika (ostatnio jeszcze można było zamówić sobie cały rocznik):
Adres redakcji: redakcja@aqua-vitae.pl
Magazyn jest wyłącznie o alkoholach mocnych, duża część jest o whisky, ale są też opisy np. starych destylarni, wywiady z producentami różnych alkoholi. Ja piszę artykuły o historii polskich alkoholi, w tym numerze jest historia Jarzębiaku. Boguś pisze o likierach i ich historii. Łukasz pisze najwięcej artykułów, o różnych alkoholach, relacje z targów, wizyt w destylarniach itp. Tomasz Falkowski pisze o bourbonach. O whisky artykuły pisze z różnym natężeniem kilka osób: Jarosław Buss, Mirosław Pawlina, Bartosz Ziembaczewski, Grzegorz Nowicki, Daniel Lichota.
Doskonali nie jesteśmy,różne błędy, literówki się zdarzają, ale jesteśmy dosyć niezależni i jest trochę artykułów do przeczytania. Generalnie magazyn jest odbierany pozytywnie. Zachęcam.
PS: Oddanych czytelników mamy w Kirgistanie, to nas może subiektywnie ocenią na łamach forum?
Pocieszny_PCS - Czw Kwi 21, 2016 10:15 am
No proszę, Rajmund w Aqua Vitae. Chyba trzeba zacząć kupować.
Rajmund - Czw Kwi 21, 2016 12:32 pm
| Pocieszny_PCS napisał/a: | | No proszę, Rajmund w Aqua Vitae. |
Tak, wkrótce na rozkładówce.
Tomek1 - Czw Kwi 21, 2016 12:54 pm
Bartosz Ziembaszewski to ten od Glenliveta NAS w stokrotkach??
Czajkus jesli masz na to jalkis wplyw to moze niech Rajmund zajmnie sie pisaniem o whisky w Waszym magazynie.
Wiktor - Czw Kwi 21, 2016 1:29 pm
"Input" importerów i generalnie ludzi z branży handlowej również może być ciekawy, ale pewne inne nazwiska na liście, najdelikatniej mówiąc, zdumiewają...
Czajkus - Czw Kwi 21, 2016 1:29 pm
Ja na tę chwilę cieszę się, że artykuły o whisky pisze/będzie pisał Rajmund, gdyż to znacząco podnosi wartość merytoryczną magazynu.
To, że są także inni autorzy piszący o whisky ani mnie specjalnie na tę chwilę nie martwi, ani specjalnie nie mam na to wpływu. Na pewno redaktorowi naczelnemu zależy na tym by mieć autorów jak najlepszych i staramy się ku temu dążyć.
Wiktor - Czw Kwi 21, 2016 2:00 pm
Nie oczekuję w żadnym razie samokrytyki, boś Czajkus równy chłop, pracowity, no i autentyczny pasjonat z wiedzą, ale za diabła nie pojmuję, jak można drukować w czasopiśmie fachowym ludzi, którzy po polsku dwóch zdań nie potrafią poprawnie napisać - pomijając już nawet to, ile mają do powiedzenia od siebie, a na ile kompilują znane powszechnie źródła i podpinają pod cudze wnioski. Skoro jednak mówisz, że pracujecie nad poziomem, rad będę poczytać, nie tylko twórczość Rajmunda
loom - Czw Kwi 21, 2016 2:23 pm
To jest zastanawiające. Może są jakieś gramatyczno-interpunkcyjno-stylistyczno-intelektualne translatory.
PawelWojcik - Czw Kwi 21, 2016 5:41 pm
wywolany do tablicy - kilka slow o "Aqua Vitae" - bardzo osobiscie:
- na okladce cyt: "ekskluzywny magazyn..." dobrze, ze w srodku w wiekszosci przypadkow piszecie po ludzku.
- nie moge ocenic poprawnosci jezykowej, bo po wielu latach uzywania prawie wylacznie jezykow obcych sam mam z tym klopoty. nie widze jednak tu problemu, bardziej interesuje mnie tresc, niz gramatyczna poprawnosc przekazu.
- jakos tak dziwnie, bo mimo, ze to wlasnie tresc jest najwazniejsza, bardzo razi mnie amatoska "szata graficzna". wizualnie "Aqua Vitae" przypominaszkolna gazetke scienna. lamanie tekstu, typografia, obciazenie i kompozycja stron, jakosc fotek, grafiki, kolorystyka, ..., ..., wszystko to jest prawie tak zle, jak na www.bow.pl
- dziwi brak wersji elektronicznej. oczywiscie mnie, bo mieszkam daleko od kraju i mam trudnosci logistyczne w otrzymywaniu papieru od listonisza, ale przeciez fajnie by to sie czytalo w wolnej chwili na komorce np. stojac w korku.
- bardzo mi brakuje artyklow o brandy. milo bylo by, gdyby pisano o nich chociaz tyle, ile o burbonach.
ale... wszystko powyzsze to pierdoly.
- najwazniejszy dla mnie, w takich wydawnictwach (obok przekazu wiedzy oczywiscie) jest obiektywizm. Aqua Vitae wystartowalo bardzo dobrze (pierwsze numery), ale dalej, kiedy artykuly zaczeli pisac "sprzedawcy", to zwyczajnie je pomijam i robi sie coraz mniej do czytania. nie lubie tego, co pisza ludzie jednoczesnie reklamujac siebie lub/i swoje produkty/uslugi.
co innego jawne reklamy typu "poczuj smak ekskluzywnych 3 letnich blendow" i jakas fotka z Porsche, albo z cyckami - istnienie takiej reklamy moge zrozumiec (z czegos trzeba zyc).
- krytyka krytyka, ale czy jest w czym wybierac? zdecydowanie nie. na dzis to najlepsze co jest drukowane w jezyku polskim na temat mocnych trunkow. IMO mimo ze traktuje szeroko o wszystkich alkoholach, to "w temacie whisky" bije trescia "specjalistyczny" magazyn Whisky. oczywiscie ta trescia, ktora mnie interesuje, bo np. mam w d.... jaka whisky raczyl sie James Bond.
trzymam za Was kciuki,
ja.
@Czajkus nie bede Cie chwalil, zebys nie zaczal gorzej pisac.
maudite - Czw Kwi 21, 2016 8:04 pm
Ja przeczytałem chyba wszystkie numery, i generalnie uwagi mam podobne, jak Koledzy powyżej. Trochę stała się to broszurka reklamowa pana B i pana P. Ale skoro Rajmund będzie tam pisał, to z niecierpliwością czekam na nowy numer. I w sumie jestem dość mocno zaskoczony
Rajmund - Czw Kwi 21, 2016 8:49 pm
| maudite napisał/a: | | Ale skoro Rajmund będzie tam pisał, [...] w sumie jestem dość mocno zaskoczony |
No to się z tego teraz wytłumacz. Poważnie, naprawdę nie wiem dlaczego.
PawelWojcik - Pią Kwi 22, 2016 12:09 am
dlatego, ze po ludzku i bez blichtru potrafisz sie dzielic swoja wiedza i doswiadczeniem. ponadto nie lansujesz ani siebie, ani zadnej "grupy interesu", lub robisz to w sposob taktowny.
powyzsze potraktuj jako laurke urodzinowa
|
|
|