czyli lustra precz! - Imprezy BOW 2018 - 2021 - .....?
Tomek1 - Nie Sty 21, 2018 12:45 pm
Tylko 180 Springbank plus 300 Bunna robi się już pińcet, wiec trochę grubo.
Wiktor - Nie Sty 21, 2018 2:48 pm
Komu za dużo, ten niech szuka okazji. Da się.
loom - Nie Sty 21, 2018 5:43 pm
Mnie się lapło, bo szeroką ławą łowiliśmy ten rocznik (tzn. wszystko co się rusza i na drzewo 300 ojro nie ucieka), ale Bunna '79 raczej okolice 250-300 euro (funtów), a i fajnie zapowiadające się kąski wyżej- jeśli w ogóle gdzieś wypływają. Te aukcje to też loteria i raczej utrafienie czegoś ciekawego w rozsądnej cenie to zboczona zabawa .
Springbank to już temat na poradnik zakupoholika hehe.
Wiktor - Śro Lut 14, 2018 7:55 am
AKTUALIZACJA NA ROK 2019
W związku z padającymi zapytaniami, poniżej znajdziecie najbardziej aktualną listę tematów degustacji planowanych na rok 2019:
Dawno, dawno temu i poniżej 46° - wiosna 2019
Przegląd najciekawszych edycji, przede wszystkim z początku lat 90, 80 i wcześniejszych, a przy okazji: butelkowanych z mocą poniżej 46%. OB, GMP Old Map Label/Brown Label, Intertrade, Cadenhead's Black Label/Original Collection, pierwsze Signatory Vintage, Berry Bros, etc, etc...
Czy w istocie dawniej starano się o zachowanie możliwie wysokiej jakości bottlingu, nawet w przypadku edycji o obniżonych mocach?
Czy ciągle potrafimy docenić takie whisky? Czy ujawnią się jakieś różnice między nami, kontrowersje w ich postrzeganiu?
Czy można dokonać wartościowej selekcji takich edycji w praktyce, nie tylko teoretycznie?
- Glenlivet MC
- Glengoyne
- stara CI z Signatory Vintage (Hub)
- Tamdhu MI (T1)
Ciąg dalszy w tym temacie.
Przegląd serii Manager's Dram - wiosna 2019
POTWIERDZONE DESTYLARNIE:
Dailuaine (Rud)
Teaninich
Clynelish (JB)
Talisker (Hub)
Glenlossie (T1)
Dufftown (Ra)
Glenkinchie (Kon)
Ciąg dalszy w tym temacie.
Przegląd bottlera Kingsbury - jesień 2019
POTWIERDZONE DESTYLARNIE:
Ledaig (Jes?)
Clynelish (Hub)
Springbank
Glen Keith
Ben Nevis (Loom)
Braeval (Pi)
Benrinnes (Ba)
Bowmore (Raf)
Caol Ila (R)
Macduff (WH)
Caol Ila 1984 vs Linkwood 1984 - jesień 2019
POTWIERDZONE BUTELKI:
L84 WM
L84 DD
L84 McK (Ra)
L84 MoS (WH)
CI https://www.whiskybase.co...aol-ila-1984-ca (Jes)
CI Wilson & Morgan 15yo 46% (T1)
CI GMP Cask (Hub)
CI MI (Ro)
CI DL (Ja)
CI OB (Pi)
Zainteresowani udziałem już mogą (powinni?) kupować butelki
Hubert - Śro Mar 14, 2018 8:02 pm
Ja w 2 sprawach. 1 na Kingsbury zgłaszam Clynelish . 2 a może zamiast poniżej 46 zrobilibyśmy przegląd Hazelburn? Co organizatorzy myślą o takim pomyśle ?
Wiktor - Śro Mar 14, 2018 8:51 pm
Hazelburn będzie na przeglądzie Springbanka już we wrześniu. Jak zakładamy, w ilości wystarczającej do odpowiedniego prześwietlenia jego formy
loom - Czw Mar 15, 2018 9:51 am
Jeśli tak będzie z Hazelburn to czapki z głów, bo złapanie sztosów jest bardzo trudne.
Co do Kb, ja proponuję rozszerzenie zabawy o innych "japońskich" gagatków jak 3R, bo np. wydawanie 200 euro za ściętą whisky poniżej 10 lat jest nieporozumieniem jeśli nawet to sławetne Kb (stając w prawdzie piłem z lat 90. Cly i CI od nich i są to typowe solidne destylaty, tyle że ze zbyt ciężką metką).
Możliwość kupna w ogóle flaszek tego bottlera jest trudne, tych sprzed rebrandingu powinno szukać WWF .
Hubert - Czw Mar 15, 2018 10:34 am
Skoro Hazelburn nie przeszedł to może zamiast kastratów beczki po burbonie ale np na zasadzie porównania co różne destylarnie z tych beczek wyciągają . Każdy przynosi butelkę z innej destylarni. A może ktoś ma jeszcze inny pomysł ?
Wiktor - Czw Mar 15, 2018 12:24 pm
Bottlingi Kingsbury będą, owszem droższe niż ich odpowiedniki od np. GMP, nie mówiąc już o drugiej czy trzeciej lidze IB. Skupianie się na niskiej cenie często okazuje się zwodnicze i daje opłakane skutki. Nasz pomysł na tą sesję sprowadza się do szerszego (pewnie każdy pił coś, albo i parę ich wypustów) popróbowania selekcji tego bardzo nietuzinkowego bottlera. Nie tylko, a nawet nie głównie, ze względu na historię i zamierzchłe czasy w whisky
Kupować butelki trzeba będzie oczywiście albo na aukcjach, albo bezpośrednio z Japonii, a nie z reimportu u retailerów europejskich, którzy doliczają kolejną - pokaźną - marżę. Solidne opcje są za około 150-200e z wysyłką. I nie, nie mieszajmy do tego kastratów... Inna impreza
Na ciekawy i nieograny pomysł, związany z degustowaniem whisky z beczek po bourbonie, czekamy
loom - Czw Mar 15, 2018 4:01 pm
1. Te beczki po bourbonie to strzał w 10. Korci żeby przetestować szerzej bourbonowe wersje np. Glandronach, Glenfarclas, Macallan czy Glenglassaugh i innych destylarnii słynnych z sherrowych wypustów. Popieram.
2. Co do Kb. Ja z ciekawych rzeczy ostatnio widziałem tylko 46% edycje na aukcjach
np.
https://www.scotchwhiskya...alt-kingsburys/
ale może trzeba będzie cierpliwie poczekać. Byle byśmy nie staczali aukcyjnych, bratobójczych walk . Może jakieś koordynacje by się przydały, może składka byłaby w tym przypadku dobrym rozwiązaniem?.
Wiktor - Czw Mar 15, 2018 5:27 pm
Kingsbury można kupować np. stąd. Ta aukcyjna butelka także ciekawa - a i cena świetna. Czyli rokowania aukcyjne są.
loom - Pią Mar 16, 2018 9:40 am
ktoś ogarnia "krzaczki"?:)
Tomek1 - Wto Kwi 03, 2018 4:38 pm
To ja zglaszam na manager's dram Glenlossie https://www.whiskybase.co...sie-12-year-old
A na CI'84 wypust dla Wilson & Morgan 15YO 46% https://www.whiskybase.co...aol-ila-1984-wm
loom - Czw Kwi 12, 2018 7:56 pm
jesień '19 - Kb: Ben Nevis
Hubert - Czw Kwi 12, 2018 11:08 pm
Ja na CI 84 zgłaszam Gmp
[ Dodano: Nie Kwi 29, 2018 6:47 am ]
Na spotkanie z Whisky o obniżonej mocy zgłaszam CI od SV
Pozdrawiam
Hubert
|
|
|