|
Talisker edycja 2011 |
|
Wiek whisky: | | 10 y.o. | Moc: | | 45.8 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2013-05-27 |
Dystrybutor: | | o.b. |
Na forum: | | |
Seria: | | Classic Malts |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
kora, lukier, wosk, słona dymność, detergenty, oset, oliwa, kwaskowaty szczaw, niedojrzały agrest (?), lekka torfowość i dalekie echo fistaszków
Smak/finish:
spirytus, kora zmielona i podsypana solą z ostrym czarnym pieprzem - w smaku bardziej przypomina dawne wypusty, więcej wytrawności niż w aromacie, również drewno, choć i walor żeliwno-granitowy… początkowa intensywność jest zadowalająca, ale stanowczo zbyt krótkotrwała - po około minucie pozostaje niemal transparentny posmak słony, odrobinę podwędzany
Uwagi:
whisky najzupełniej pijalna, jednak z oryginalnym charakterem Taliskera "dziesiątki" nie mająca wiele wspólnego
Ocena: | | |
Komentarze: |
|
| Pawloff | TALISKER 10 YO 45,8% (na akcyzie 2007)
Zapach: jesienne wzburzone fale, morski piasek, słodycz, ciepłe pieczywo na zakwasie, rzemyk, popcorn
Smak: dość zbudowany, jak na 46% bardzo gęsty, pełna słodycz, walczy ze słonymi morskimi akcentami, dym torfowy, miód, brzoskwinie z puszki, suszone kalmary, musztarda, zupa z wodorostów, korzenne przeprawy.
Finisz: słodycz, dym, ciemne pieczywo z masłem i solą
Wyborna podstawka jedna z moich ulubionych!
Dlaczego te wydawane później: 2011, 2012, 2013 smakują jak spirytusowe popłuczyny, dawnego solidnego Taliskera...
Ocena: |
| |