|
Inchgower |
|
Wiek whisky: | | 14 y.o. | Moc: | | 46 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | 1990 |
W bazie od: | | 2014-02-28 |
Dystrybutor: | | Douglas Laing |
Na forum: | | |
Seria: | | Mc Gibbon's Provenance |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
słód, akcenty klejów roślinnych, drożdży, fuzzli, głogu i dzikiej róży, rozmaite odcienie z lekka podpleśniałych czerwonych owoców, jednak bez wyraźnej dominanty - sherry atypowa, w aromacie bardziej przypominająca porto... po jakimś czasie nuty miodowe, kwiatowe i subtelnie korzenne
Smak/finish:
...o dziwo, mamy tutaj do czynienia z "modern whisky" po sherry, lecz w wydaniu sprzed lat już niemal dziesięciu... rozcieńczone akcenty słodkawo-mleczne, sherrowe toffi z towarzyszeniem niewyraźnej owocowości, pastewnej melasy, posmaków słodowych, nieco "krówkowych" - niestety, dodana podczas bottlingu woda odpowiada tutaj za miałką strukturę i kompletnie płaski charakter profilu smakowego, który owszem, trwa dość długo, pozbawiony jest jednak głębi i wartej wspomnienia warstwowości... w średnio długim finiszu zaczynają dominować smaki prymitywne, tekturowo-warzywne, z przewagą kalarepy i kleju ze znaczków pocztowych, oraz proszek do pieczenia - finalnie powracają krajowe owoce z aromatu (czarna porzeczka?)
Uwagi:
whisky poprawna, akceptowalna, pijalna, słaba, sztampowa, bezsensowna... której nie ma absolutnie za co wyróżnić
Ocena: | | | |