|
Images of Ayrshire "Dalrymple Bridge" |
|
Wiek whisky: | | 3 y.o. | Moc: | | 68.3 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2014-10-28 |
Dystrybutor: | | Thomas Ewers |
Na forum: | | |
Seria: | | Images of... |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
brzeczka, wymiociny, ordynarna sherry, wysłodki, a w podkładzie wyborny wielkanocny mazurek (!) i toruńskie pierniki
Smak/finish:
przerażająco spirytusowy roztwór małmazji, grzybów, starych szmat i truskawkowej marmolady na sacharynie - początkowo wydaje się słodki, po chwili jednak boleśnie przypomina się piołunem na bokach języka, ustawicznie zmierzając w nieciekawym kierunku wermutowo-bitterowym, aż po sam koniec - na szczęście całkiem bliski...
Uwagi:
"czy napromieniowany osioł naszczał do tej beczki?" - totalnie chemiczny, bezsensowny bottling... ta whisky jest jak artykuł z 'Faktu' - tak naprawdę traktuje o niczym, wynalazek schlebiający najgorszemu rodzajowi ciekawości - ot "oryginalna" atrakcja przeznaczona dla skrajnie niewymagających (ten jeden punkt w górę wyłącznie za lepsze "momenty" w aromacie)
Ocena: | | |
Komentarze: |
|
| Pawloff | Zapach: Maliny, rodzynki, daktyle, herbata, wanilia, mnóstwo słodyczy w zapachu, toffi rodem z mordoklejki, szarlotka, masło, pieczywo żytnie,
Smak: zdecydowanie modern znajdzie przeciwników, od razu w mordę wszystko jak na tacy... Mordoklejki, przyprawy orientalne, rodzynki, pieprz, herbata earl grey, wiśnie, surowe mięso..., melasa, zakwas chlebowy, przyjemnie gęsta na języku, moc jak w mordę strzelił, ale ale do okiełznania bez wody (przed trzeba testować, też coś o mocy koło 60% inaczej alkohol może zaskoczyć), co całości dodaje na plus.
Finisz: wyraźny, gorzka czekolada, herbata, z początkowej słodyczy nic już nie zostało, jej miejsce przejęła esencja herbaciana, gorzka i taniczna cierpkość czerwonego wina.
Pozytywne zaskoczenie, choć jest nowoczesna w charakterze, to całkiem poprawna i jak na 3 letnią whisky bardzo dobra i całkiem pijalna w pełnej mocy. Ma potencjał, kolejne warstwy i głębia pojawią się z pewnością na za kolejnych X lat, ale już jest nieźle.
Jeżeli tak smakuje pierwszy ledwo 3 letni wypust warto ją śledzić."
Ocena: |
| |