|
Mortlach |
|
Wiek whisky: | | 20 y.o. | Moc: | | 43 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2015-03-10 |
Dystrybutor: | | Sestante |
Na forum: | | |
Seria: | | Fine Old |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
dość nikły (co w zasadzie spodziewane, przy tak niskiej mocy), królestwo sparciałej gumy, suszone porzeczki, borówki, rodzynki, terpentyna (?), nie jest to jednak aromat klasycznie słodki – jest niepokojąca, ponura warstwa lekarstw i opatrunków, liść laurowy, stary keks, echa sherry… aromat sprawia wrażenie dość zwietrzałego i mało zdecydowanego, po jakimś czasie wychodzą eteryczne olejki do ciasta (rumowe oraz pomarańczowe)
Smak/finish:
nieoczekiwanie, początkowo wydaje się umiarkowanie intensywny, choć zarazem trochę nijaki – w typie Macallanów o niskiej mocy, bez głównej osi smakowej... oczywiście ewidentna i archaiczna sherrowatość, słodkawe mydliny, dużo tartych, suszonych przypraw kuchennych (papryka, skórka cytrynowa, żeń-szeń?), oset, sporo także dębiny - plusem pozostaje umiarkowana głębia tego profilu i to pomimo "kastracji"… smak rozwija się przez dłuższą chwilę, pojawiają się akcenty liściaste, posmaki sake, japońskiego wina śliwkowego, suchego mchu (?), narasta ziemistość - w dość długim i wyraźnym, budującym się finiszu coraz bardziej dąży do pastewno-przyprawowej wytrawności, wtórują liczne nuty pestkowe i herbaciane
Uwagi:
smakowo whisky bardzo (bardzo!) nie w moim typie, choć taki styl właśnie to dziś autentyczna rzadkość...
Ocena: | | | |