|
Aberlour cream label |
|
Wiek whisky: | | 12 y.o. | Moc: | | 40 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | | |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2016-03-15 |
Dystrybutor: | | o.b. |
Na forum: | | |
Seria: | | bez serii |
|
| |
|
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
królestwo jagodzianek, słodkich wypieków, lemoniad i białych musujących półsłodkich win, swoista korzenność, polewy sernikowe z goździkami, creme brulee, puste pudełka po papierosach, koniczyna, świeże siano, pomelo... jednak po pewnym czasie w kieliszku najlepsze nuty umykają
Smak/finish:
w pierwszej chwili lekko wytrawny, liście akacji, suche paprocie, buch dymu spod samowara... potem słodki, ciastowy, herbatniki, wafle, mleczna czekolada, stopniowo coraz mocniej owocowy (czerwona porzeczka!), są jednak nadal cierpkie pestki jabłek i winogron - finisz raczej krótki, szczęśliwie niezły, z przewagą podpiekanych na kominku owoców (jabłko, gruszka), obierzyny gruszkowe, niedojrzała śliwka-węgierka, sosnowe strużyny, prasowana wiklina
Uwagi:
może nie do końca w moim guście (zwłaszcza smak), ale jak na podstawkę to więcej, niż solidna whisky
Ocena: | | | |