UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 28.03.2024 Piątek 19:10
 
    Pittyvaich 
 
Wiek whisky:12 y.o.Moc:54 %
Typ whisky:Single Malt Ranking:
Rocznik:inny W bazie od:2017-04-24
Dystrybutor:James MacArthur Na forum:
Seria:Fine Malt Selection
 
 
     
 
 
 
wiktorAromat/barwa:

nalewy na zioła i różnorakie orzechy (arachidy, laskowe, włoskie), totalny old-school, koncentrat alembikowo-apteczny, korek ścienny (!), artemizja, skóra melona, wystudzony odwar z gruszek, kruszywo, zaprawa murarska, woda grodziska... intensywność i charakter rodem z destylatu, podczas gdy wpływ beczki jest ograniczony do skromnej dozy kukurydzy i echa wanilii - whisky "na nosie" młoda, dziarska, ale w jakim stylu! po dolaniu wody totalne otwarcie: intensywna woń łodyg selera naciowego, limonek, skóry grejpfruta, świezo zagnieconego na placek ciasta

Smak/finish:

whisky okazuje się równie intensywna w smaku, jak w aromacie: popis klimatów imbrykowo-węglowych, dymowych, korzennych, węglowych, leguminowych i metalicznych, całość zdecydowanie wytrawna... piołun, esencja rumowa (rum biały), kardamon, postne placki owsiane, niedojrzałe orzechy laskowe, goryczka chininy - z kolei w finiszu pojawiają się akcenty trawiaste, ogryzkowe, nawet patykowe (o wiele mniej przyjemne), na bokach języka natomiast utrzymuje się metaliczność, przemykają także "suche" posmaki popielno-kominkowe... woda okazuje się i zbędna, i szkodliwa, bo uwydatnia jedynie niekorzystne posmaki mączne, tekturowe, talkowe oraz farbiarskie

Uwagi:

bezkompromisowa, bardzo niedzisiejsza, chwilami silnie gorzka, choć jednocześnie niezwykle ciekawa whisky - w przeciwieństwie do współczesnej, nastoletniej, nudnej podłoty, tu pod wierzchnią warstwą, na pozór podobnie banalną, kryje się istna kopalnia niecodziennych smaków - czasem mało przystępnych, czasem kontrowersyjnych, ale...

Ocena:
 
 
 
R E K L A M A