UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 18.04.2024 Piątek 10:48
 
    Ballechin The Flemish Tour 2016
 
Wiek whisky:12 y.o.Moc:53.7 %
Typ whisky:Single Malt Ranking:
Rocznik:2004 W bazie od:2017-04-28
Dystrybutor: o.b. Na forum:
Seria: bez serii
 
 
     
 
 
 
wiktorAromat/barwa:

grzyby, humus, melasa, drożdże, olej ze smażenia, młodociana torfowość i dopiero w dalszej kolejności bardziej cywilizowane akcenty: smażone powidła śliwkowe, bloki czekoladopodobne, ciemny rum, Kahlua, rodzynki... czas spędzony w kieliszku zdecydowanie służy tej whisky, ulepkowa ciężkość stopniowo zanika, z wolna ustępując miejsca nieco mocniej eterycznym akcentom pieprzowym, mentolowym, wiśniowym

Smak/finish:

no, no, tu jest znacznie, ale to znacznie dojrzalej, niż w aromacie! tłusta słodycz sherry w zgodnym mariażu z nadal młodą, ale już w pełni wykształconą, kopytną, akceptowalną torfowością - to połączenie przypomina co lepsze Kilchomany z beczek po ciemnej sherry, a że sama whisky jest starsza, to i owe odmienne przecież wektory, zazębiają się jeszcze sprawniej! tło stanowią natomiast wędzone owcze sery i suszone śliwki, bele wełny mineralnej, posmaki kawy z mlekiem, liczne "wyeksploatowane" gąbki, apetyczne mydliny (w końcu pochodzenie z Edradour zobowiązuje), skaja... finisz rozpoczyna się ogniskiem w gardle, tym kojącym, miłym ciepłem dogasającego paleniska, zmierza poprzez posmaki drożdżowe, topiony brązowy cukier, konfiturę wiśniową, aż po solone ziemne orzeszki oraz wędzone szynki - wszystko jednak uładzone, kompensowane owocową, galaretkową słodyczą...

Uwagi:

w swoim typie ta whisky zasługuje na bezwzględne wyróżnienie - dowodzi, że po mocne torfowe kllimaty w zgrabnym połączeniu z (bardzo) ciemną sherry, wcale nie musimy dziś udawać się na Islay!

Ocena:
 
 
 
R E K L A M A