UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 19.10.2017 Piątek 02:03
 
    Highland Park for Ferraretto
 
Wiek whisky:18 y.o.Moc:43 %
Typ whisky:Single Malt Ranking:
Rocznik:1960 W bazie od:2017-05-30
Dystrybutor: o.b. Na forum: kliknij by przeczytać
Seria: bez serii
 
 
     
 
 
 
wiktorAromat/barwa:

określeniem, które jako pierwsze przychodzi do głowy jest "spokój": jakże stonowany, jakże głęboki, ale i wymagający, aromat! czernina, rodzynki w wytrawnym rumie, stara, mocno wytrawiona skóra (portfele, wytarte wojskowe pasy), miał węglowy, wędzone śliwki - paradoksalnie, pomimo ewidentnego wpływu sherry na zapach, wyczuwalna jest głęboka oceaniczność, sól, ozon, muszle... duszone borówki-brusznice, tłuczony czarny pieprz, echa lukrecji (!), posypka czekoladowa, wygotowane truskawki, wrzośce, kosodrzewina - spod spodu sączą się niepokojące, nietuzinkowe wonie medyczne...

Smak/finish:

zaskakująco mocne uderzenie kawy, węgla, soli, suszu owocowego - ciemna sherry w natarciu, wytrawna, "zamszowa", chwilami popiołowa - a także morskość, która ma coś w sobie i z Tobermory, i z Bunnahabhain pochodzących z takich właśnie beczek... podbudowę smaku stanowi natomiast tropikalna owocowość, choć te owoce są już mocno przejrzałe, wręcz na skraju skiśnięcia - smak dość szybko ewoluuje ku tonom bardziej wytrawnym, przyprawowym (gałka muszkatołowa, zwietrzały pieprz), a w pięknym finiszu niespodziewanie pojawiają się posmaki wiekowego, ciemnego rumu oraz lukrecji (nie napisałem, że przypomina Bunnahabhain?) i - chyba po raz pierwszy - wyczuwalne jest stare, cierpliwe drewno... powracają także nuty popielne, węglowe, wystudzony kompot z suszu, cygaretki

Uwagi:

whisky zdecydowanie daleka od spektakularności, ale jakże niedzisiejsza, wyrafinowana, kontemplacyjna

Ocena:
 
 
 
R E K L A M A