UWAGA! Obecna zawartość serwisu jest testowa - strona jest w trakcie tworzenia. 19.10.2017 Piątek 02:01
 
    Highland Park 
 
Wiek whisky:rocznikowaMoc:57.1 %
Typ whisky:Single Malt Ranking:
Rocznik:1982 W bazie od:2017-05-30
Dystrybutor:The Dalriada Whisky Co. Na forum:
Seria:Modern Masters of Scotland
 
 
     
 
 
 
wiktorAromat/barwa:

kwiaty (mlecze?), wrzosy, cytrusy, powierzchowna słodycz owoców z keksu, suszonych jabłek i skórki pomarańczowej, rozgrzana blacha do pieczenia - pod spodem jednak wytrawność, dość dziwaczna, wapienno-dębowa: nuty słone, papiery po cukierkach... napiera coraz większa chemia, pojawia się dym, akcenty medyczne (lignina!), suche, zwiędłe liście, antyczna posadzka wapienna (!) - i tak, stopniowo, aromat rozwinął się, stając się z lekko słodkawego super-wytrawnym, z domieszką kwaśnej limonki... profil bardzo kompleksowy, zmierza ku zdecydowanie ciekawym rejonom! z wodą krupnik (!), więcej mleczy, pigmentu i wapiennych posadzek (Akropol)

Smak/finish:

istny diabeł!... potężny na wejściu, samowarowy, herbaciano-miodowy smak, żelazistość i spora także ziołowość, sucha trawa, sękacze, ciasta drożdżowe, glukoza! dobry, suchy, postny wafel, po chwili wyraźny, wręcz donośny kontrapunkt dymowy (!), buch mineralno-morski w twarz - na bokach języka całkiem przyjemna goryczka, chińskie przyprawy, trawa cytrynowa, a wszystko świetnie ułożone, dobrane w idealnych proporcjach, zgrane... finisz niestety bardzo krótki, ponownie słodkawo-dymny, z drobnym sub-elementem morskim - dolanie wody czyni smak bardziej wytrawnym, silniej dymowym, goryczka jest podkreślona, dodatkowych zalet jakoś nie widać...

Uwagi:

whisky początkowo dość trudna, niezbyt nęcąca, ale imponująco rozwijająca się - szkoda jedynie zbyt krótkiego finiszu po takim smaku! wody należy raczej unikać

Ocena:
 
 
 
R E K L A M A