|
Blair Athol |
|
Wiek whisky: | | 15 y.o. | Moc: | | 53.1 % |
Typ whisky: | | Single Malt |
Ranking: | |           |
Rocznik: | | inny |
W bazie od: | | 2018-05-10 |
Dystrybutor: | | James MacArthur |
Na forum: | | |
Seria: | | Fine Malt Selection |
|
| |
 |
|
|
| wiktor | Aromat/barwa:
interesujące połączenie klimatów zazwyczaj występujących rozłącznie - zbożowych i tropikalno-owocowych, woń o sporej rześkości, rosa na leśnych konwaliach, grążele na stawie, suszona skórka pomarańczowa, nuta likieru mandarynkowego... co i rusz z dalszego planu wysuwają się stonowane akcenty ziaren, a to suchych, a to namokniętych... po dłuższej oksydacji prym wiodą już galaretki owocowe oraz ciasta serwowane na zimno (chłodzone serniki z kawałkami pomarańczy)
Smak/finish:
kalejdoskop, co się zowie!... początkowa, kremowo-ciastkowa, doskonała słodycz szybko ustępuje pola kolejnym falom smaku: przyjemnie zbożowej, spirytusowej, nieco gorzkawej (jak, nie przymierzając, dobra wódka), a po niej z kolei warstwie owocowej (sady polskie), z marakują, likierem triple-sec - w końcu smak przechodzi w dębczakowo-herbaciane fusy (?)... krótki finisz już zdecydowanie wytrawny, momentami cierpki, ziołowy, wtóruje próchno, są także elementy trawiaste, bibuła, listewki, wreszcie plątający się tam i sam, nikły posmak kompotowy
Uwagi:
szkoda, że wyborny jak na tak młodą whisky (i nie tylko) pierwszy smak tak szybko ewoluuje w rejony, które jakoś niespecjalnie cenię... jednak "struktura" tego malta jest niezwykle treściwa, oleista, zaskakująco też złożona, a sama selekcja okazuje się i przemyślana, i niebanalna
Ocena:          | | | |