czyli 'pomocy!' - Jaką SM kupić?Lubię łagodne,słodkie - jak irlandzkie whisky?
Leszek - Wto Gru 07, 2010 8:46 pm Temat postu: Jaką SM kupić?Lubię łagodne,słodkie - jak irlandzkie whisky? Witam,
to mój pierwszy post.
b. spodobała mi się bezpośrednia i swobodna konwencja forum.
Nie jestem znawcą, lecz entuzjastą whisky.
Prośba:
Proszę o sugestię whisky single malt w cenie powiedzmy do 170zł/0,7L, która będzie zbliżona lub przyjemniejsza do irlandzkich Tullamore Dew 7/12yo czy Bushmills?
Pomimo, że próbowałem różnych szkockich i bourbonów z niższych i średnich hotelowych półek, nie zachwyciła mnie żadna (także Ardberg czy Middleton). A irlandzkie 3 krotnie destylowane tak - odpowiada mi łagodny i słodkawy smak.
Proszę o rekomendację co kupić z gamy single malt, żeby się nie zawieść?
pawcios - Wto Gru 07, 2010 9:37 pm
Jeśli ma być miekko, łagodnie i słodkawo to chyba dobrze byłoby spróbować z Glenlivet 12YO
David - Wto Gru 07, 2010 9:47 pm
Ja proponuję Highland Park 12YO albo np. Auchroisk 10 YO, który wydaje się spełniać Twoje oczekiwania a zarazem uważam go za świetną codzienną łychę. Nie są to jakieś wybitne łychy ale taie bardziej na zachętę, a przecież o zachetę chodzi. Poza tym jak podłubiesz na forum to znajdziesz mnóstwo propozycji na początek, bo temat powracał kilkakrotnie.
Leszek - Wto Gru 07, 2010 10:06 pm
| pawcios napisał/a: | | Jeśli ma być miekko, łagodnie i słodkawo to chyba dobrze byłoby spróbować z Glenlivet 12YO |
Eh...ostatnio skonfiskowano mi Glenlivet 15YO - nie wolno wnosić płynów na pokład samolotów latających lokalnie po USA - niestety dotyczy to też zaplombowanych alkoholi kupionych na bezcłówce
Na pewno spróbuję Glenlivet -to chyba najstarsza działająca wytwórnia szkockiej prawda?
[ Dodano: Wto Gru 07, 2010 10:09 pm ]
| David napisał/a: | Ja proponuję Highland Park 12YO albo np. Auchroisk 10 YO, który wydaje się spełniać Twoje oczekiwania a zarazem uważam go za świetną codzienną łychę. Nie są to jakieś wybitne łychy ale taie bardziej na zachętę, a przecież o zachetę chodzi. Poza tym jak podłubiesz na forum to znajdziesz mnóstwo propozycji na początek, bo temat powracał kilkakrotnie. |
CZeść,
b. trafnie interpretujesz mój post - chodzi o zachętę i satysfakjonująco przepite pieniądze.
Naprawdę wiele razy próbowałem szkockich whisky i żadna mi nie pasowała. Ale próbowałem na ślepo albo na podstawie sugestii barmanów (niewiele lepiej trafiałem).
Dzięki!
NApiszę czy mi smakują!
Czarek - Wto Gru 07, 2010 11:24 pm
Witam na forum
Auchroisk 10 yo., OB. Flora & Fauna, 43%
Strathisla 12 yo., OB.,
Aberfeldy 18 yo., GMP, d.09.1989, b. 02.2007, refill sherry hogsheads, 43%
Glengoyne 12 yo., OB., CS, 2005 - bez torfu, 57.2%
cena i ogólna charakterystka spełnione
kolejność odzwierciedla moje zdanie w tej materii
Leszek - Wto Gru 07, 2010 11:26 pm
| Czarek napisał/a: | Witam na forum
Auchroisk 10 yo., OB. Flora & Fauna, 2005, 43%
Strathisla 12 yo., OB., 2008
Aberfeldy 18 yo., GMP, d.09.1989, b. 02.2007, refill sherry hogsheads, 43%
Glengoyne 12 yo., OB., CS, 2005 - bez torfu, 57.2%
dokładnie według wskazanej kolejności |
Imponujaca lista i szczegóły. Dziękuję!
Czarek - Wto Gru 07, 2010 11:39 pm
| Leszek napisał/a: | | Glenlivet 12YO |
nie idź ta drogą
prawdopodobnie spełniłaby kryteria ale po co tracic czas na przydupasy
pawcios - Wto Gru 07, 2010 11:53 pm
| Czarek napisał/a: | | nie idź ta drogą |
Oszesz.... kolejny poeta
Leszek sam jednoznacznie pytał o coś lekkiego, coś w stylu Bushmillsa czy Tullamore Dew.
Jeśli Leszkowi Ardbeg nie posmakował to nie wiem czy np. HP również nie wyda się za intensywny... a tym bardziej Strathisla 12 yo., OB., która niczym nie przypomina delikatnych Irlandczyków.
Czarek - Śro Gru 08, 2010 12:06 am
Irlandzkie klimaty sa mi znane, początki jakie były każdy wie
Strathisla może nie jest krainą łagodności ale wśród szkockich maltów to może i nawet
co do Ardbeg, HP lub innych takich - widział Ty takie w tym com zapodał
a w odniesieniu do Glenlivet każda rzestroga jest nawet bardziej niż uzasdniona
choć przyznać wypada że łagodna to owszem jest, nawet nadmiernie
rosomak - Śro Gru 08, 2010 8:24 am
Choc stare Glenlivety od Duncana Taylora bywaja znakomite wiec oddajmy im sprawiedliwosc
oscarez - Śro Gru 08, 2010 8:31 am
| Czarek napisał/a: | a w odniesieniu do Glenlivet każda rzestroga jest nawet bardziej niż uzasdniona
choć przyznać wypada że łagodna to owszem jest, nawet nadmiernie |
zgadzam zwlaszcza co do mlodych OB. Generalnie tragednia i nie warta nawet 50zl.
Ale Czarek, rownie lagodne sa nowe, mlode Benriachy
A jak lagodnosc sie sni to Auchentoshan w kilku odslonach mozna nabyc.
Ale ogolnie Glenlivet (najczesciej stare i niezalezne niestety) to warto poprobowac
pawcios - Śro Gru 08, 2010 10:25 am
| Czarek napisał/a: | | co do Ardbeg, HP lub innych takich - widział Ty takie w tym com zapodał |
Czarek, nie personalizowałem wypowiedzi... Ardbega Leszek już pił, no i nie spodobał się
O HP wspomniał David, łycha świetna dla początkującego, ale Leszek kurcze chce napitek lekki. Sam się uczyłem na Irlandczykach i chyba pisałem do Leszka przez pryzmat tego co mi się niegdyś w nich podobało tj. radość i umiejętność picia bez dodawania lodu czy wody. Oczywiście z biegiem czasu zachciało mi się mocniej, potem doszły dodatkowe procenty powyżej 40%, potem Islay, a obecnie bywam (podkreślam słowo BYWAM) nieokrzesanym chamem co miewa jazdy na młodą Islay z woltażem powyżej 60% i woła "więcej! więcej"
Ot tyle co zostało ze mnie, niegdyś zwolennika lekkich irlandzkich blendzików.
| oscarez napisał/a: | | A jak lagodnosc sie sni to Auchentoshan w kilku odslonach mozna nabyc. |
Też dobry pomysł
Wiktor - Śro Gru 08, 2010 11:24 am
Glenlivet - tak, ale w wersji Nadurra c/s. Glengoyne również tak - ale czemu nie 17yo? Glenturret 10yo. Balblair 1989... Wszystkie są dostatecznie "łagodne".
Myślę sobie jednak, że powiniennes pozostać przy łychach irlandzkich - celownik ustawiony na Tullamore Dew zobowiązuje
Leszek - Śro Gru 08, 2010 11:43 am
| Wiktor napisał/a: | | yślę sobie jednak, że powiniennes pozostać przy łychach irlandzkich - celownik ustawiony na Tullamore Dew zobowiązuje |
Piszesz na poważnie?
Czarek - Śro Gru 08, 2010 11:48 am
| Wiktor napisał/a: | | Glengoyne również tak - ale czemu nie 17yo? |
cena
miało byc do 170
[ Dodano: Sro Gru 08, 2010 11:51 am ]
| Leszek napisał/a: | | Piszesz na poważnie? |
Wiktor da się kolege uratować
|
|
|