To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli spróbuj zanim będzie za późno... - Q2/17 - MEN 12

Wiktor - Pon Cze 05, 2017 6:08 pm
Temat postu: Q2/17 - MEN 12
Rozpoczynamy semestr drugi w naszej znamienitej masterklasie BOW-samplingów. Mentalnie nadal tkwimy w przedszkolu, kulturalnie w zerówce, ale choć whisky staramy się podkradać z pomysłów starszych, mądrzejszych, silniejszych i znacznie bardziej doświadczonych chłopaków. A przynajmniej o tym marzymy :oops:

Tymczasem, ewidentnie zgodnie z duchem powszechnej zgody i miłości, prawości i poprawności, godnie i sprawiedliwie idziemy na przekór Wielkim Autorytetom i rach-ciach samplujemy trzy Clynelishe z lat 90-tych pochodzące z beczek po sherry (czyli "te niedobre" właśnie).
Konkretnie, co my tutaj mamy? No, niech mnie kule biją, znowu "promujemy" podłego Cadenheads'a ;) Niezależnego, takiego od słabych beczek. I to od razu w trzech odsłonach. A na nich nie koniec.... Jasne, zgoda, że chciałoby się jakiegoś solidnego bottlera. Oficjalnego, albo, na przykład, jakiegoś niemieckiego ;) Albo ze dwie wybitne butelki z karykaturalnej oferty DA. Jakaś podstawka Bowmore albo nowomodna Arran, przykładowo. No więc, ten tego... nic z tych rzeczy. Takie cuda tylko na najlepszych stoiskach, na najlepszych festiwalach.

Rozmarzyliśmy się, ech... Wracajmy z whiskowego kosmosu na ziemię. Oto, czym katujemy tym razem:

1) CLYNELISH 1993 12yo shery butt
https://www.whiskybase.co...ynelish-1993-ca
Wypust sprzed dobrej dekady, w serii Authentic Collection, ale ta sama beczka trafiła także "na salony" jako Bond Reserve. Bond Reserve? No i co z tego? - zapytacie No, o to musicie już pytać na festiwalach, tam są znawcy level master i wam wyjaśnią szczegółowo ;) My nie mamy pojęcia ;)

2) CLYNELISH 1995 17yo sherry cask
https://www.whiskybase.co...ynelish-1995-ca
Temu i owemu znana edycja z bardzo słusznego okresu destylacyjnego w Clynelish (przed srogo przereklamowanym rokiem 1997). Pojawia się tutaj jako punkt odniesienia względem obu swoich samplingowych towarzyszek, jak również probierz solidnej jakości i benchmark do waszych przyszłych degustacji czy porównań. Taki właśnie, co najmniej, powinien być przyzwoity malt z Clynelish. Naszym skromnym zdaniem.

3) CLYNELISH 1995 17yo dark sherry butts (multicask?)
https://www.whiskybase.co...ynelish-1995-ca
Słynne future legends ;) czyli Small Batch. Dziwna seria, która nie wiadomo właściwie po co powstała. Początkowo przeważały tam znakomite bottlingi (i z tego okresu pochodzi niniejsza edycja), obecnie seria dość znacznie spuściła z tonu. Nie ratuje jej idea wielobeczkowości, która mogłaby pokazywać charakter destylarni w szerszym, niż single-cask ujęciu. Za mało w niej blenderskiej roboty. Za mało także każdorazowo użytych do kupażu beczek. Za to o ile fajniejsze, od standardowych, butelki! ;)
Oczywiście, to kolejna całkowicie przypadkowa Clynelish w tym zestawieniu. Okay. Solennie obiecuję, że przy kolejnym zestawie MEN pomyślimy w końcu o jakiejś, choby minimalnej, selekcji . Podpytamy kogo trzeba, czy co...

Cena zestawu próbek 3x5cl wynosi: 144 zł (szkło wliczone)
Wysyłka dodatkowo płatna: 15zł.

Możliwe wysyłki łączone.

Realizacja: czerwiec/lipiec.

PS. Gradacja w kolorze trzech proponowanych wersji, podkreślona powyższym zdjęciem, jest naturalnie całkowicie przypadkowa. Ot, trafiło się... Nie, żebyśmy chcieli przedstawić wam trzy edycje Clynelish o zróżnicowanym wpływie sherry na końcowy profil. Nic z tych rzeczy. Szukajcie tego na rzeczonych festiwalach i masterklasach. :cool:

Zapisani:
- BOW x2 - ??
- Hubert x3 - odeb/zapłacone
- rozen73 - zapł/wysyłane
- Rafał - zapł/wysłane
- wncvirus - zapł/wysłane
- jacekbee - zapł/odebrane
- Laphromac - zapł/wysł
- czarny - zapł/wysł
- pinio - nie zapł/odebrane (będzie przelew)
- SOMA x2 - .......
[wolne: BRAK]

Hubert - Pon Cze 05, 2017 6:42 pm

Ja poproszę :smile:
rozen73 - Pon Cze 05, 2017 7:12 pm

poproszę również :razz:
Rafal - Pon Cze 05, 2017 8:29 pm

poproszę zestaw
wncvirus - Wto Cze 06, 2017 6:52 am

Poproszę zestaw
JacekBee - Wto Cze 06, 2017 9:40 am

:shock: :cool: :mrgreen:

Oczywiście poproszę zestaw!

Laphromac - Wto Cze 06, 2017 11:27 am

Zestaw i dla mnie
czarny - Wto Cze 06, 2017 6:38 pm

I ja poproszę
Pinio - Wto Cze 13, 2017 8:23 pm

Zestaw dla mnie poproszę .
Hubert - Śro Cze 28, 2017 9:31 am

No dobra mili Panowie to ja poproszę dodatkowe 100 i zamykamy imprezę
Wiktor - Śro Cze 28, 2017 9:55 am

Dopisane. Butelki zostają otwarte. Pozostałą wolną ilość (10cl w tej chwili) nadal mamy do zagospodarowania. Chętnych zapraszamy ;)

[ Dodano: Pią Lip 14, 2017 8:25 am ]
Prawdziwa wolność jest ponoć wyłącznie w chaosie, lecz... ;) Paczki czekają na wysyłkę, zapominalskich proszę o pilne sprawdzenie realizacji wpłat na MEN 12 i MEN 13. Niektórzy otrzymali dodatkowe info na PW, ale część w ramach dodatkowej pokuty musi ogarnąć się sama :twisted:

soma - Pią Wrz 15, 2017 6:35 pm

[quote="Wiktor"]Dopisane. Butelki zostają otwarte. Pozostałą wolną ilość (10cl w tej chwili) nadal mamy do zagospodarowania. Chętnych zapraszamy ;)

Czy dostępny jest jeszcze ten sampling ? Jeżeli tak to poproszę x 2 - wysyłka z kolejnymi - chyba, że możliwy odbiór osobisty w Warszawie w drugiej dekadzie października br. w czwartek, piątek lub sobotę :wink: lub na jakimś masterkasie :smile:

Wiktor - Pon Wrz 18, 2017 9:03 am

Tak, właśnie dopisałem cię na dwa ostatnie zestawy. W grę wchodzi jednak tylko wysyłka, zwłaszcza że, jak mi się zdaje, tych sampli będzie większa ilość... ;)
Pasuje polane w setki, czy wolisz rozbite na sample po 5cl?

soma - Pią Wrz 22, 2017 7:57 pm

W 100 będzie super. Dzięki raz jeszcze