To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - narodowy test bourbonów ;)

Czarek - Czw Lip 19, 2012 9:28 am

co do małej potyczki z burbonami jestem gotów, też chodziło mi to po głowie :wink:
podobno zdarzaja się dobre :mrgreen:

4inhand - Czw Lip 19, 2012 9:29 am

OK myślałem o jakimś pzekrojowym podejściu do tematu bourbona. Zaproponuję kilka butelek, ale liczę też na wkłąd innych forumowiczów. Wtedy możemy wybrać najciekawsze pozycję. Zatem:

George Dickel - tym sposobem unikniemy picia Jacka Daniel'sa, a wprowadzimy Tennessee whisk(e)y. Proponuję No. 12 lub Barrel Select

Four Roses Single Barrel
Piłem go ostatnio i przypadł mi do gustu. W zasadzie swojej opinii już pewnie nie zmienię:
http://www.milerpije.pl/2...gle-barrel.html

Woodford Reserve
1. leżakują go w kamiennych magazynach, w których wykorzystuje się klimę. Można sprawdzić czy idzie to wyczuć w smaku

Maker's Mark (podstawka)
Nie wiem czy warto w to iść, ale tutaj jest bourbon, który ma w zacierze dużo pszenicy więc może też można poświęcić temu chwilę w świetle innych bourbonów

No i w wyższej półce

Elijah Craig 18YO Single Barrel
Piłem go kiedy byłem w Evan Williams, to było już jakiś czas temu (nie zrobiłem notki :( ), ale pamiętam że mi smakował.

Pappy Van Winkles Family Reserve 20YO
Prawdę mówiąc nie piłem go, ale dobry znajomy podpowiada mi, że temat jest warty uwagi.

To tyle na razie! Miłego dnia!

[ Dodano: Czw Lip 19, 2012 10:32 am ]
Pocieszny_PCS napisał/a:
Chociaz nie jestem zwolennikiem i bourbon najlepiej mi idzie z cola, cytrynka i lodem

Mi też tak dobrze idzie :)

rosomak - Czw Lip 19, 2012 9:49 am

Czarek napisał/a:
też chodziło mi to po głowie

Przerazasz mnie Czarku :mrgreen:

Pocieszny_PCS napisał/a:
bourbon najlepiej mi idzie z cola, cytrynka i lodem

Chyba je bede trzymal na podoredziu podczas tej degustacji, no ale obym sie przyjemnie rozczarowal...

Wiktor - Czw Lip 19, 2012 10:38 am

4inhand napisał/a:
George Dickel - (...) Proponuję No. 12

48 euro
4inhand napisał/a:
Four Roses Single Barrel

33 euro
4inhand napisał/a:
Woodford Reserve

35 euro
4inhand napisał/a:
Maker's Mark (podstawka)

veto.. ;)
4inhand napisał/a:
Elijah Craig 18YO Single Barrel

4inhand napisał/a:
Pappy Van Winkles Family Reserve 20YO

Dostępne byłyby zbliżone:
http://finestwhisky.de/de...1,138,0,0,1.htm
za 99 euro, oraz
http://finestwhisky.de/de...1,138,0,0,1.htm
za 169.
Dorzuciłbym jeszcze 23-letniego Vintage Rye z KBD 47% za 89e.

Jako opcja: 15-letnia Noah's Mill 57,15% z Willett w cenie 55e. Może za Woodford, której parę odmian kiedyś tam piłem ;)

W tej droższej wersji zestaw 6 sampli kosztowałby około 70 euro plus koszt butelek samplowych i wysyłki. Kto chętny - decydować się, bo czas nas goni ;)

Czarek - Czw Lip 19, 2012 11:23 am

rosomak napisał/a:
Przerazasz mnie Czarku

równie mocno jak wtedy gdy chwaliłem Ardmore traditional cask :mrgreen:

Jeśli burbony mają byc niby rywalem :lol: dla SM to wroga czas poznać

4inhand - Czw Lip 19, 2012 11:28 am

Potwierdzam udział w degustacji.

[ Dodano: Czw Lip 19, 2012 12:30 pm ]
@ Wiktor

czyli jaki byłby finalny skład wersji droższej?

Wiktor - Czw Lip 19, 2012 11:42 am

Four Roses Single Barrel 50%
George Dickel #12 45%
Noah's Mill 57,15%
Pappy Van Winkle 15yo Family Reserve 53.5%
Vintage Rye 23yo 47%
Willet 1983 25yo barrel #1372 47%

Wpłaty - konto trydycyjne.

Pocieszny_PCS - Czw Lip 19, 2012 12:13 pm

O kurna. Gdybym nie widzial tego na wlasne oczy to bym nie uwierzyl ze to sie dzieje naprawde ;)
Troche drogo ale moge przygarnac komplet do spolki z kims.

Czarek - Czw Lip 19, 2012 12:16 pm

to ile polać za tę przyjemność
Anonymous - Czw Lip 19, 2012 1:26 pm

Pocieszny_PCS napisał/a:
O kurna. Gdybym nie widzial tego na wlasne oczy to bym nie uwierzyl ze to sie dzieje naprawde ;)
Troche drogo ale moge przygarnac komplet do spolki z kims.

parafrazujac klasyka: nie uwierzę dopóki nie zobaczę koparek.

Ja dziękuję ale kibicuje i trzymam kciuki za uczestników tego sparingu. Chudopachołek jestem, wobec czego nie mnie chwytać się z burobanami.

p.s. jak już skończycie to mogę wejść w ciemno w jakąś tak ciekawie uzasadnioną degustację SM w tej cenie - 70 euro.

Trzymajtusię - Czw Lip 19, 2012 7:47 pm

Kolego Wiktor, jestem chętny, tylko proszę dane do przelewu na pw. Kolego 4inhand pomysł nie jest dobry. Takie doświadczenia nie mają nic wspólnego z burbonem, czy SM. Ja chciałem ci tylko pokazać, jak smakuje nowy opalony dąb amerykański, czy francuski, a starzenie, wilgotność, oddychanie to już inna bajka. Ja tu jestem, by się uczyć smaków i zapachów, a nie wymądrzać, ale pomyśl jak chcesz trzymać, w czym trzymać alkohol, by warunki zewnętrzne miały jakiś wpływ na niego, bo szklana butelka ci tego nie zapewni, nawet jak ją zatkasz jakimś extra korkiem z korka, butelka koniecznie stojąca, leżące zostawmy dla win. Pytasz czy robiłem, tak robiłem, dlatego teraz używam dębu po wcześniejszym wymoczeniu w likierowym winie, pisząc likierowym nie mam na myśli słodkości, a moc. Mam plan na prawdziwą kukurydzę, ale burbon nie jest głównym celem, chodzi mi o przygotowanie beczki pod destylat słodowy, na taką ilość Sherry raczej mnie nie stać, więc zamknę ducha kukurydzy na 3lata.
4inhand - Pią Lip 20, 2012 8:12 am

Trzymajtusię napisał/a:
Kolego Wiktor, jestem chętny, tylko proszę dane do przelewu na pw. Kolego 4inhand pomysł nie jest dobry. Takie doświadczenia nie mają nic wspólnego z burbonem, czy SM. Ja chciałem ci tylko pokazać, jak smakuje nowy opalony dąb amerykański, czy francuski, a starzenie, wilgotność, oddychanie to już inna bajka. Ja tu jestem, by się uczyć smaków i zapachów, a nie wymądrzać, ale pomyśl jak chcesz trzymać, w czym trzymać alkohol, by warunki zewnętrzne miały jakiś wpływ na niego, bo szklana butelka ci tego nie zapewni, nawet jak ją zatkasz jakimś extra korkiem z korka, butelka koniecznie stojąca, leżące zostawmy dla win. Pytasz czy robiłem, tak robiłem, dlatego teraz używam dębu po wcześniejszym wymoczeniu w likierowym winie, pisząc likierowym nie mam na myśli słodkości, a moc. Mam plan na prawdziwą kukurydzę, ale burbon nie jest głównym celem, chodzi mi o przygotowanie beczki pod destylat słodowy, na taką ilość Sherry raczej mnie nie stać, więc zamknę ducha kukurydzy na 3lata.

W takim razie życzę Ci powodzenia z Twoim projektem i proponuję tutaj zakończyć dyskusję na temat eksperymentów z moczeniem czipsów.
Ciesze się, że też weźmiesz udział w degustacji i mam nadzieję, że znajdzie się wiecej chętnych :D :D :D

RudeBoy - Pią Lip 20, 2012 7:03 pm

Chyba Was #@%((&*%#@@

Jak ja mówiłem o wódach w cenie SM, to zostałem wyśmiany.

No nic, przechodzę na Barolo, Maias itp.

mariusz123 - Nie Lip 22, 2012 11:19 pm

No tak, trzeba poznać wroga. Poproszę jeden komplet :)
Do tej pory najbardziej przypadł mi do gustu Elijah Craig 18, ale mam nadzieję, że bourbony mają do zaoferowania troszeczkę więcej…
Jeżeli lista jest wciąż otwarta to proponuję zamiast 2-3 butelek z niższej półki, zamówić jedną, godniejszą porównania z SM – tego przecież dotyczyła początkowa dyskusja.

rosomak - Pon Lip 23, 2012 5:24 pm

Bourbony juz kupione wiec lista zamknieta. Mysle, ze mamy wszystkie polki rowniez te najwyzsze - porownamy odpowiednio.