czyli best of coś-tam ;-) - krytyka wybiórcza - rozważania różne ;)
Nol - Nie Gru 25, 2016 11:44 pm
Zwłaszcza własne Nocny tryb życia , jednakowoż trzeźwy
Hogshead - Sob Gru 31, 2016 10:59 pm
Jako purysta językowy nalegam aby stosować poprawną forme "Szóstow" według polskiej a nie angielskiej transkrypcji z ukraińskiego. To przecież języki z tej samej rodziny.
Jeśli moja propozycja zostanie przyjęta to mogę zasponsorować sampling koniaku Martell (co mi tam) który stanie w szranki z Szóstowem.
Czajkus - Śro Sty 04, 2017 10:09 am
Poprawna polska nazwa to Szustow. Skąd ci się wzięło to "ó"?
Ararat cenowo jest raczej sporo droższy od Szustowa.
Może coś takiego Askaneli Brothers XO - napisałem do polskiego importera z pytaniem o dostępność
PawelWojcik - Śro Sty 04, 2017 10:48 am
w tej zabawie chodzi o porownanie Szustowa z francuskimi podstawkami o zblizonej cenie, a nie szukanie czegos gorszego od Szustowa
ale... ten Askaneli akurat wygra. nie z Francuzami oczywiscie
loom - Śro Sty 04, 2017 11:19 am
Dobry Człowiek robiący w winogronach mówi, że będzie jednak pogrom Ukraińca.
No nie wiem. Pliska XO z Makro za lekko ponad 6 dyszek do kawki i torta daje radę to może i ten nie da sobie polecieć po rajtach
PawelWojcik - Nie Sty 15, 2017 4:57 pm
no i co z tym samplingiem porownawczym Szustowa?
jakos pod dywanem...
[ Dodano: Nie Sty 15, 2017 6:03 pm ]
z innych ciekawostek: czytam sobie, ze Starka 18 jest najlepsza wodka smakowa roku 2016 (na swiecie oczywiscie). 1-go miejsca dyplomatycznie nie przyznano: http://spirits.com.pl/alkohole-roku-2016/
cyt:
"Starka 18 First Edition (Polska, Szczecińska Fabryka Wódek Starka)
Właściwie Starka jest kategorią wódek sama dla siebie, jest alkoholem starzonym przez długi czas w dębowych beczkach. Znakomity aromat surówki żytniej i surowej beczki, do tego kawa i ziarna kakao. W ustach troszkę dębiny, dużo kakao, czarna czekolada i zioła – estragon."
ooo... q...a, az sobie nalalem ostatniego sampla tej starki... spocilem sie nad kieliszkiem i nadal nie rozumialem. szukajac wyjasnienia wszedlem na strone internetowa szczecinskiej Starki i... EUREKA!
Pan Golebiowski probowal jej prawdopodobnie z sokiem jablkowym i wanilia:
lub wermutem i bialkiem jajka:
albo winem Chianti:
ale najprawdopodobniej z puree sliwkowym i piana z oleo-saccharum:
i to wszystko w mysl przewodniego sloganu Starki Szczecin: JAKOSC TRADYCJI!
ja serio. wszystkie fotki/skladniki podlinkowane ze strony startowej www.starka.pl
Wiktor - Nie Sty 15, 2017 7:42 pm
| PawelWojcik napisał/a: |
http://spirits.com.pl/alkohole-roku-2016/ |
Pawloff - Pon Sty 16, 2017 10:18 pm
Ciekawi mnie ta świeża beczka w opisie zwycięzkej Starki, ponieważ jak zwiedzaliśmy przewodnik mówi że wszystkie beczki pochodzą po winie...
Co do samplingu shustoffa to chyba temat umarł, choć ja się nie wycofuję z propozycji zorganizowania zakupu, lub rozlania udostępnionych butelek jeżeli znajdą się chętni na takie tortury
Ruda - Pon Sty 16, 2017 11:48 pm
| Pawloff napisał/a: | jeżeli znajdą się chętni na takie tortury |
| Laphromac napisał/a: |
Niech SIĘ DZIEJE !!!
Dawać te sample ! |
| Wiktor napisał/a: | | I dwa kilo wędzonych szprotów. |
Dawać te sample i wędzone szproty ! wchodzę do gry
Trzymajtusię i - Wto Sty 17, 2017 10:15 pm
| Pawloff napisał/a: | | przewodnik mówi że | Odwiedzając stoisko z piwem ,,rzemieślniczym'' na którym było wystawione 10 butelek każda inna, ale z etykiety prócz napisów ANNA, Bożena, Zosia i ile % nic więcej nie wynikało, zapytałem pana, który miał naklejkę browarnik o te piwa. Pan mi odpowiada, że to ANNA, Bożena, Zosia itd. to akurat widzę, pan opowie coś o tych piwach, pan pitoli o wszystkim i o niczym, więc poprosiłem, pan opowie jaki gatunek, styl, z jakich słodów i tu mi pan przerywa w połowie pytania, z dumą odpowiada, nasze piwa to naturalne prawdziwe piwa, nie koncerniaki z marketu, my piwo robimy z prawdziwego chmielu, a nie ze słodu jak oni, nie wdawałem się w rozmowę, wziąłem synka za rękę i odszedłem, ale pan przedzierając się przez tłum dogonił nas i pyta dlaczego odszedłem bez słowa. Okres przedświąteczny, tłumy na pasażu w markecie nie chciało mi się gadać, więc tylko powiedziałem, mówił pan, że nadzoruje produkcję, a tak nie jest, oboje to wiemy .
Ruda - Sob Sty 28, 2017 12:43 pm
| rosomak napisał/a: | | No to trzeba zrobic test. Nie zebym wierzyl w koniaki czy ich odpowiedniki pod inna nazwa, bo ich nie lubie, ale dobrze byloby skonczyc konstruktywnie te wymiane zdan. Ja ogarne tego Shustoffa wiec przyjmijmy, ze jest domkniety w komplecie do jakiegos francuskiego. Pawloff - zaproponujesz cos? Ja sie nie znam. A - no i ja nie sampluje - zapewniam natomiast flache, za ktorej sample nie bedzie trzeba placic o ile ktos wezmie platnego "francuza". |
| PawelWojcik napisał/a: | no i co z tym samplingiem porownawczym Szustowa?
jakos pod dywanem... |
ale, że jak? Konstruktywnie zamiecione pod dywan? , takie rarytasy francuskie, ukraińskie, Czajkusowe?
Ruda już kupić dobra kawka, szykować torta, czekać na „Sabat Czarownic”
oj Panowie "Szustowa", a L. Miller powiadał Prawdziwego mężczyznę poznaje się nie po tym, jak zaczyna, ale jak kończy
Nic to będę przy kawce i torcie „paczeć” na foto "Koniaków", niczym kot na Whisky ………
http://www.bestofwhisky.p...der=asc&start=0
PawelWojcik - Sob Sty 28, 2017 3:20 pm
dobrze gada ta Ruda, dolejcie jej!
dodam: tak, konczyc (tymbardziej skonczyc) mozna i bez jaj, ale za to w krawacie Turnbull & Asser, bo np. Passaggio jest tylko dla aborygenow, oraz impotentow i zwykle zle sie uklada/lezy w tych kluczowych (wlasnie) sytuacjach.
[ Dodano: Sob Sty 28, 2017 3:44 pm ]
edit: tylko bez lodu i coli (czytaj: bez kawki i tortu) degustujcie. please.
[ Dodano: Sob Sty 28, 2017 4:33 pm ]
edit 2
Tomku Miler: rekawica zostala rzucona nie pierwszy raz.
Twoj Szustow kontra najgorsza podstwaka (zgodze sie wrecz na podle VS, a nie VSOP) z wielkiej czworki Cognac wybrana przez Ciebie. OK... OK... (nie bede zlosliwy) i poprawie: najgorsza flaszka majaca prawo drukowac "Cognac" na naklejce wybrana przez Ciebie vs Szustow, ktory promujesz. moze ona byc znacznie tansza (w kraju) od Szustowa. w jezyku whisky: najgorsza szkocka whisky kontra najlepszy Kalavan (wiem, zlosliwy jestem, ale to Ty nieskromnie Szustowa z Kavalanem porownales).
ja sponsoruje na starcie butelki + koszt wysylki, ale jesli wygram honorowo/publicznie zwrocisz mi tylko koszty. dokladniej zwrocisz nie mie, a komus, kto ogarnie ten sampling, bo ja mieszkam daleko i nie posiadam takich mozliwosci logistycznych. zgadzasz sie?
a moze Ty na bazie swojego sklepu z alkoholami mozesz zajac sie tym samplingiem?
mysle, ze sprawiedliwie by bylo jeszcze, gdyby w tym bezplatnym samplingu mogly brac udzial wylacznie osoby, ktore sa conajmniej miesiac na BOW lub sasiednich forach i ktore (tu czy tam) maja chociaz 20 napisanych postow (do chwili obecnej).
info dla zlosliwych:
- "na ten temat" (i mojej opinii o starce) prosze pisac w tym watku, na PW nie bede odpowiadal.
- od ponad 10-ciu lat nie jestem zwiazany z businessem brandy, moge wiec sobie pozwolic na pisanie prawdy.
Ruda - Nie Sty 29, 2017 10:52 am
| PawelWojcik napisał/a: | info dla zlosliwych:
- "na ten temat" (i mojej opinii o starce) prosze pisac w tym watku, na PW nie bede odpowiadal.
- od ponad 10-ciu lat nie jestem zwiazany z businessem brandy, moge wiec sobie pozwolic na pisanie prawdy. |
Istnieje prawda i istnieje fałsz, lecz dopóki ktoś upiera się przy prawdzie, nawet wbrew całemu światu, pozostaje normalny by George Orwell „Rok 1984”
Do przyszłości czy przeszłości, do czasów, w których myśl jest wolna, w których ludzie różnią się między sobą i nie żyją samotnie – do czasów, w których istnieje prawda, a tego co się stało nie można zmienić.
Z epoki identyczności, z epoki samotności, z epoki Wielkiego Brata, z epoki dwójmyślenia – pozdrawiam was! by George Orwell „Rok 1984”
bartoszek - Nie Sty 29, 2017 12:01 pm
Z chęcią dołączyłbym się do testu koniaków i sprawdzenia pewnych mniej lub bardziej oczywistych prawd, od dawna miałem zajawkę na taki mały przegląd.. ale ze względu na zupełny brak wiedzy w tym temacie nie za bardzo wiedziałem jak się za to zabrać?
Czy incjatywa z wątku dojdzie do skutku?
rosomak - Nie Sty 29, 2017 3:40 pm
Ze swojej strony potwierdzam sie z zakupem Shustoffa na sample (charytatywnie) - pozostale sprawy musialby kto inny ogarnac.
|
|
|