czyli best of coś-tam ;-) - krytyka wybiórcza - rozważania różne ;)
PawelWojcik - Nie Sty 29, 2017 4:02 pm
a... zapomnialem juz o tym. dzieki! to ja finansuje koniak, ktory zaproponuje Tomek dla porownania.
kto zajmnie sie samplingiem?
Ruda - Nie Sty 29, 2017 5:30 pm
deklarację rozlania udostępnionych butelek złożył Pawloff, musiałby potwierdzić
| Pawloff napisał/a: | Co do samplingu shustoffa to chyba temat umarł, choć ja się nie wycofuję z propozycji zorganizowania zakupu, lub rozlania udostępnionych butelek jeżeli znajdą się chętni na takie tortury |
Pawloff - Pon Sty 30, 2017 2:13 pm
Jak będzie shustoff możemy podzialac.
W buteleczki po 100 sampling, bo na mniejsze i zbyt drobny nie bebe mial czasu (chyba ze kwesia wysyłek , pakowania poza mną i zorganizowania mniejszych biteleczek niż 100 ml. a mną, a odbiór sampli np. przez BOW na spotkaniach etc.)
PawelWojcik - Pon Sty 30, 2017 3:49 pm
moze byc i po 100, ale ciekawiej by bylo nie 7 a 14 osob (po 50ml). siedem nie wystarczy nawet dla osob udzielajacych sie w tym watku.
moge oplacic rowniez koszty wysylki, jesli ktos podejmie sie samplingu.
Wiktor - Pon Sty 30, 2017 5:55 pm
"100 mililitrów cierpienia" by Kochany Nocniczek.
Pawloff - Pon Sty 30, 2017 6:08 pm
Można się też zapisywać w podgrupach po 2,3 lub 4 osoby na jeden zestaw po 100 ml.
wtedy jest jedna paczka i jedna butelka. (a 25 ml na osobę na degustację może się okazać w zupełności nadto) Jest wtedy pretekst spotkać się lokalnie i albo sobie poprzelewać, albo umówić na wspólne rozprawienie się z tematem.
Ja lokalnie mogę np. z Tomkiem1 i Flymindem na jedno 100 jeżeli się zdecydują na takie tortury
inny zestaw może powędrować do Karkowa, inny do Poznania, do Warszawy inne jeszcze gdzie indziej.
tak żeby nie było więcej niż 7 paczek.
Tomek1 - Pon Sty 30, 2017 9:25 pm
Gotowy na ta nierowna walke
loom - Wto Sty 31, 2017 9:18 am
\m/ jedziemy jedziemy
Zdrowie Wasze gardła nasze!
je2bnik - Wto Sty 31, 2017 11:43 am
W mojej butelce Szustowa 5* powoli widać dno, więc chętnie obaczę jak się ma 11yo
Pawloff - Wto Sty 31, 2017 12:10 pm
No to moja propozycja wygląda tak:
będziemy mieć po siedem sampli po 100m Shustoffa i w podobnej cenie, czyli ok 150 zł koniaku (czyli najniższa półka)
Rozkładało by się to tak:
- po 100 ml Rosomak
- po 100 ml PawełWójcik
- po 100 ml sekcja Szczecin (osoby: Pawloff, Tomek1)
- po 100 ml sekcja Kraków (osoby: Bartoszek, osoba, osoba, Czajkus)
- po 100 ml sekcja Krakowsko-Rzeszkowska (osoby: Loom, Laphromaniac)
- po 100 ml sekcja Warszawa (osoby: Pocieszny, Neptune, je2bnik, JacekBee)
- po 100 ml sekcja Poznań (osoby: 4inhand, Euphorbia)
Można więc zgłaszać się na kolejne 4 lokalizacje najlepiej po kilka osób, lub dogadywać, się na dalsze odsyłki.
Czekam na ewentualne propozycje lokalizacji, i osób które się tam spotkają celem rozbicia sampli.
Chodzi mi po głowie, jeszcze dla porównania i urozmaicenia tego starcia jakiś Armaniak, ale to już ktoś by musiał doradzić, co w cenie 150 zł można, żeby było jak najmniej wykręcające i mogło być odniesieniem dla Shustoffa i chyba nie musi znaleźć się sponsor, bo przy tej cenie myślę, że wszyscy zapisujący się na sample jakoś udźwigniemy wspólny zakup trzeciej flaszki
a może jeszcze jakaś Hiszpańska solerka, żeby przegląd był szerszy. Może Flymind podpowie jakiegoś czarnego konia w tej kategorii (ważne, żeby było to rzeczy dostępne i mainstreamowe, takie które są dla klientów dostępne na polskim rynku).
Można by się wtedy też pokusić o "degustacje" w ciemno i powtórzyć schemat samplingu dyskontowej whisky i nazwać sample kolejno 1, 2 ,3,4.., a dopiero po podaniu indywidualnych ocen zdradzić, co brandy była pod danym numerem. Wtedy brandy Tomka, miała by równe szanse w starciu z innymi.
bartoszek - Wto Sty 31, 2017 12:35 pm
Zgłaszam Kraków jeśliby byli jeszcze jacyś chętni do zestawu
PawelWojcik - Wto Sty 31, 2017 2:04 pm
jestem i za Armaniakiem i Hiszpanska Solera i mimo tego, ze zaczynamy porownywac Blenda z SM i Burbonem, to cacy, zgadzam sie to, bo czego sie nie robi dla "nauki". moge sponsorowac 2-3 butelki, propozycja "jakie" niech wyjdzie od Was, bo nie chce, aby moj wybor byl potraktowany jako stronniczy.
podkreslam tylko moj przekaz i sens calej tej zabawy:
IMO Shustow nie dorasta do piet najtanszym flaszka, ktore maja prawo wydrukowac slowo Cognac na naklejce i sa od Szustowa czesto tansze. Tomek Miller i Wiktor (w imieniu grupy degustujacych podczas jakiegos spotkania) sugerowali cos zupelnie odwrotnego. mam nadzieje, ze uczciwy slepy test pokaze prawde.
Wiktor - Wto Sty 31, 2017 2:42 pm
Wyniki testu:
Probka 1 - 2p
Probka 2 - 2p
Probka 3 - 1p
Probka 4 - 1p
Smacznego i wiekopomnych wnioskow...
PawelWojcik - Wto Sty 31, 2017 2:51 pm
pod dywan jednak...
oczywiscie posypia sie jeszcze piekne slowa i wzniosle argumenty "znawcy" udowadniajace bezses tego porownania/samplingu. a moze znowu to ja zlosliwy jestem?
Wiktorze: wobec tego rzucam rekawice Tobie. pomoz nam zorganizowac to porownanie/sampling w sposob prawidlowy. masz przeciez ogromne doswiadczenie.
Pawloff - Wto Sty 31, 2017 2:56 pm
| Wiktor napisał/a: | Wyniki testu:
Probka 1 - 2p
Probka 2 - 2p
Probka 3 - 1p
Probka 4 - 1p
Smacznego i wiekopomnych wnioskow... |
wyniki oczywiście są przewidywalne, ale była sytuacja, że je jedną solerka za stokilkadziesiąt złotych w starciu z singlecaskowymi Glendronachami i Jakimś tam JD Signiture, dostawala w ślepo od 2-4 punktów i tylko jedna osoba zapytała, czy to napewno whisky
|
|
|