To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli best of coś-tam ;-) - krytyka wybiórcza - rozważania różne ;)

PawelWojcik - Nie Sty 29, 2017 4:02 pm

a... zapomnialem juz o tym. dzieki! to ja finansuje koniak, ktory zaproponuje Tomek dla porownania.
kto zajmnie sie samplingiem?

Ruda - Nie Sty 29, 2017 5:30 pm

deklarację rozlania udostępnionych butelek złożył Pawloff, musiałby potwierdzić

Pawloff napisał/a:
Co do samplingu shustoffa to chyba temat umarł, choć ja się nie wycofuję z propozycji zorganizowania zakupu, lub rozlania udostępnionych butelek jeżeli znajdą się chętni na takie tortury ;)

Pawloff - Pon Sty 30, 2017 2:13 pm

Jak będzie shustoff możemy podzialac.
W buteleczki po 100 sampling, bo na mniejsze i zbyt drobny nie bebe mial czasu (chyba ze kwesia wysyłek , pakowania poza mną i zorganizowania mniejszych biteleczek niż 100 ml. a mną, a odbiór sampli np. przez BOW na spotkaniach etc.)

PawelWojcik - Pon Sty 30, 2017 3:49 pm

moze byc i po 100, ale ciekawiej by bylo nie 7 a 14 osob (po 50ml). siedem nie wystarczy nawet dla osob udzielajacych sie w tym watku.
moge oplacic rowniez koszty wysylki, jesli ktos podejmie sie samplingu.

Wiktor - Pon Sty 30, 2017 5:55 pm

"100 mililitrów cierpienia" by Kochany Nocniczek.
Pawloff - Pon Sty 30, 2017 6:08 pm

Można się też zapisywać w podgrupach po 2,3 lub 4 osoby na jeden zestaw po 100 ml.
wtedy jest jedna paczka i jedna butelka. (a 25 ml na osobę na degustację może się okazać w zupełności nadto) Jest wtedy pretekst spotkać się lokalnie i albo sobie poprzelewać, albo umówić na wspólne rozprawienie się z tematem.

Ja lokalnie mogę np. z Tomkiem1 i Flymindem na jedno 100 jeżeli się zdecydują na takie tortury ;)

inny zestaw może powędrować do Karkowa, inny do Poznania, do Warszawy inne jeszcze gdzie indziej.
tak żeby nie było więcej niż 7 paczek.

Tomek1 - Pon Sty 30, 2017 9:25 pm

Gotowy na ta nierowna walke ;)
loom - Wto Sty 31, 2017 9:18 am

\m/ jedziemy jedziemy
Zdrowie Wasze gardła nasze!

je2bnik - Wto Sty 31, 2017 11:43 am

W mojej butelce Szustowa 5* powoli widać dno, więc chętnie obaczę jak się ma 11yo :)
Pawloff - Wto Sty 31, 2017 12:10 pm

No to moja propozycja wygląda tak:

będziemy mieć po siedem sampli po 100m Shustoffa i w podobnej cenie, czyli ok 150 zł koniaku (czyli najniższa półka)

Rozkładało by się to tak:
- po 100 ml Rosomak
- po 100 ml PawełWójcik
- po 100 ml sekcja Szczecin (osoby: Pawloff, Tomek1)
- po 100 ml sekcja Kraków (osoby: Bartoszek, osoba, osoba, Czajkus)
- po 100 ml sekcja Krakowsko-Rzeszkowska (osoby: Loom, Laphromaniac)
- po 100 ml sekcja Warszawa (osoby: Pocieszny, Neptune, je2bnik, JacekBee)
- po 100 ml sekcja Poznań (osoby: 4inhand, Euphorbia)

Można więc zgłaszać się na kolejne 4 lokalizacje najlepiej po kilka osób, lub dogadywać, się na dalsze odsyłki.

Czekam na ewentualne propozycje lokalizacji, i osób które się tam spotkają celem rozbicia sampli.

Chodzi mi po głowie, jeszcze dla porównania i urozmaicenia tego starcia jakiś Armaniak, ale to już ktoś by musiał doradzić, co w cenie 150 zł można, żeby było jak najmniej wykręcające i mogło być odniesieniem dla Shustoffa i chyba nie musi znaleźć się sponsor, bo przy tej cenie myślę, że wszyscy zapisujący się na sample jakoś udźwigniemy wspólny zakup trzeciej flaszki ;)

a może jeszcze jakaś Hiszpańska solerka, żeby przegląd był szerszy. Może Flymind podpowie jakiegoś czarnego konia w tej kategorii (ważne, żeby było to rzeczy dostępne i mainstreamowe, takie które są dla klientów dostępne na polskim rynku).

Można by się wtedy też pokusić o "degustacje" w ciemno i powtórzyć schemat samplingu dyskontowej whisky i nazwać sample kolejno 1, 2 ,3,4.., a dopiero po podaniu indywidualnych ocen zdradzić, co brandy była pod danym numerem. Wtedy brandy Tomka, miała by równe szanse w starciu z innymi.

bartoszek - Wto Sty 31, 2017 12:35 pm

Zgłaszam Kraków jeśliby byli jeszcze jacyś chętni do zestawu :wink:
PawelWojcik - Wto Sty 31, 2017 2:04 pm

jestem i za Armaniakiem i Hiszpanska Solera i mimo tego, ze zaczynamy porownywac Blenda z SM i Burbonem, to cacy, zgadzam sie to, bo czego sie nie robi dla "nauki". moge sponsorowac 2-3 butelki, propozycja "jakie" niech wyjdzie od Was, bo nie chce, aby moj wybor byl potraktowany jako stronniczy.

podkreslam tylko moj przekaz i sens calej tej zabawy:
IMO Shustow nie dorasta do piet najtanszym flaszka, ktore maja prawo wydrukowac slowo Cognac na naklejce i sa od Szustowa czesto tansze. Tomek Miller i Wiktor (w imieniu grupy degustujacych podczas jakiegos spotkania) sugerowali cos zupelnie odwrotnego. mam nadzieje, ze uczciwy slepy test pokaze prawde.

Wiktor - Wto Sty 31, 2017 2:42 pm

Wyniki testu:

Probka 1 - 2p
Probka 2 - 2p
Probka 3 - 1p
Probka 4 - 1p

Smacznego i wiekopomnych wnioskow... :lol:

PawelWojcik - Wto Sty 31, 2017 2:51 pm

pod dywan jednak...
oczywiscie posypia sie jeszcze piekne slowa i wzniosle argumenty "znawcy" udowadniajace bezses tego porownania/samplingu. a moze znowu to ja zlosliwy jestem?

Wiktorze: wobec tego rzucam rekawice Tobie. pomoz nam zorganizowac to porownanie/sampling w sposob prawidlowy. masz przeciez ogromne doswiadczenie.

Pawloff - Wto Sty 31, 2017 2:56 pm

Wiktor napisał/a:
Wyniki testu:

Probka 1 - 2p
Probka 2 - 2p
Probka 3 - 1p
Probka 4 - 1p

Smacznego i wiekopomnych wnioskow... :lol:

wyniki oczywiście są przewidywalne, ale była sytuacja, że je jedną solerka za stokilkadziesiąt złotych w starciu z singlecaskowymi Glendronachami i Jakimś tam JD Signiture, dostawala w ślepo od 2-4 punktów i tylko jedna osoba zapytała, czy to napewno whisky ;)