To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

czyli 'niewiele pamiętam ale...' - Jeszcze pamiętam...

mik_us - Pią Sty 08, 2010 1:23 am
Temat postu: Jeszcze pamiętam...
Wiem że piszę w "niewiele pamiętam ale..." ale... jeszcze pamiętam więc napiszę...
Jak oceniali inni degustujący whisky podam w temacie:
http://bestofwhisky.pl/forum/viewtopic.php?t=497
Natomiast jeżeli o mnie chodzi... pełne rozczarowanie... Temat wieczoru whisky dymna.

January 7th: For Peat’s sake:

Kolejność i zgryźliwość...

Jura Prophecy - oceniłem ją na 4 to wg sklali w/w temacie prawie dno...

Kilchoman był następny - 3,5 roczny. Jednym słowem... przesolony... dodam więcej... po dodaniu wody na domiar złego jeszcze przepiep....
Całkiem inny niż się zapowiadał podczas degustacji u Marka.
Degustowaliśmu 3 miesięczny destylat:
http://bestofwhisky.pl/fo...er=asc&start=15
W/w destylat był zrobiony ze słodu z PE o ile pamiętam i to jest tutaj chyba kluczowe jeżeli chodzi o smak....
Pomimo wszystko jak bym źle nie ocenił 3,5 letniego Kilchomna na 4,5 to i tak kolejne whisky tak mnie zaskoczyły że dostały nizsze noty... (nie twierdzę że nie sprawiedliwie)

Ardbeg Supernova 58.9% 100+ ppm - marne 3 porównywalna do PC 8

PC8 60.5% 40ppm jak dla mnie mocne 3 na poziomie Ardbega

Angielski destylat ?? 2,5 punkta najgorszy ze wszystkich które tutaj próbowałem.

Kilka zdjęć z Zorki 5:

Pawcio - Pią Sty 08, 2010 12:43 pm

nie wiem jak cos może byc gorsze od Kilcho ;) )
Ja osobiście nie piłem nic gorszego. :mrgreen:

oscarez - Pią Sty 08, 2010 6:37 pm

mik_us napisał/a:
Degustowaliśmu 3 miesięczny destylat:
http://bestofwhisky.pl/fo...er=asc&start=15
W/w destylat był zrobiony ze słodu z PE o ile pamiętam i to jest tutaj chyba kluczowe jeżeli chodzi o smak....


nie wiem czy to znowu takie kluczowe bo wiekszosc whisky produkowanej na Islay jest na bazie slodu z Port Ellen. Nawet Laphroaig korzysta ze ich slodowni choc ma swoja.

mik_us - Pią Sty 08, 2010 7:03 pm

oscarez napisał/a:

nie wiem czy to znowu takie kluczowe bo wiekszosc whisky produkowanej na Islay jest na bazie slodu z Port Ellen. Nawet Laphroaig korzysta ze ich slodowni choc ma swoja.


Nie można na razie porównać Kilchomana do Laphroaiga... Słód z Kilchomana czyli do nie dawna małej fermy... chyba nie był najlepszy... przynajmniej nie był 3,5 roku temu...
Nie wiem zresztą dlaczego z tak dobrego destylatu który próbowałem wyszła taka a nie inna whisky.

oscarez - Pią Sty 08, 2010 7:47 pm

mik_us napisał/a:
Nie wiem zresztą dlaczego z tak dobrego destylatu który próbowałem wyszła taka a nie inna whisky.


Bo mieli beczki chu...

mik_us - Nie Sty 10, 2010 12:55 pm

Oceny degustujących uzupełniłem w temacie:
http://bestofwhisky.pl/fo...php?p=8599#8599



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group