To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

BOW must go on... - Nowi whiskomaniacy na forum

RudeBoy - Sob Gru 21, 2013 8:01 pm

Avatar :?
łycha - Pon Lut 10, 2014 10:20 pm

Witam wszystkich.
Forum czytam od jakiegoś czasu. Liczę, że pomoże mi poznać lepiej świat whisky.

pozdro

raggaman - Czw Lut 13, 2014 4:24 pm

Witam serdecznie wszystkich piszących i czytających. Na forum od wczoraj za sprawą znajomego.
Wielkim miłośnikiem nie jestem (po prostu siebie bym nim nie nazwał), choć dzięki bratu mieszkającemu na Wyspach miewam okazje popróbować znakomitych trunków (zaliczonych już kilkadziesiąt odmian i rodzajów).
Z przyjemnością wdrożę się bardziej.

Pozdrawiam!

mEjdej - Pon Lut 17, 2014 8:54 am

Witam na forum.
Z whisky za pan brat dopiero od 2.5 roku.
Single malty uskuteczniane od roku. Im więcej dymu i torfu, tym lepiej :)
Pozdrawiam.

Wiktor - Pon Lut 17, 2014 11:27 am

Witajcie. I nie lękajcie się. :lol:
sid666 - Pon Lut 17, 2014 5:34 pm

A ja nieuprzejmie zaatakowalem forum bez przedstawienia sie ;]
Pochodze z Tarnobrzega, ale osiedlilem sie w Gdyni.
W single malt od jakis 6 miesiecy, ale draze temat na ile kieszen pozwala :)

Jesli ktos z forumowiczow jest z Gdyni, chetnie powymieniam sie/skupie sample i pogadam "na temat" :)

Patgor - Wto Lut 18, 2014 2:00 pm

Witam wszystkich,

Pochodzę z Lublina lecz od 10 lat mieszkam za granicą. Przygodę z whisky zacząłem jakieś dwa lata temu, kiedy to mój manager pokazał mi różnicę między dobrym singlem a pospolitymi blendami. Od tamtej pory w moim domu nigdy nie brakuje takich marek jak Laphroaig, Lagavulin, Benriach i Ardbeg. Poza (głównie) wyspą Islay, wybieram się również w rejony Taliskera i Macallana a ostatnio także do Japonii po tym jak odkryłem Nikka from the barrel:)

Kiba - Sob Lut 22, 2014 12:43 am

Witam forumowiczów, dawno tutaj się nie udzielałem, choć ostatnimi czasy zaczęło mnie zastanawiać w czym piję swoje SM i nie tylko i czy jest ono odpowiednie(mówiąc odpowiednie mam na myśli takie które odda pełnie zalet dobrego trunku)...
stąd pytanie z czego wy pijacie, czy przywiązujecie do tego super wagę?
Ja do tej pory pijałem coś lepszego z kieliszków do whisky firmy DUKA, a coś tańszego z dużej "koniakówki". Ale przeszukując neta znalazłem jakś oficjalną szklanke do whisky a mianowicie:
http://singlemalt.pl/ofic...glencairn-glass (choć nazwa i opis przekonuje, tak znalazłem w necie, że Jim Murray krytykuje to szkło, bo niby nie można podgrzać ręką whisky przez to że nie ma nóżki tylko grubą "stópkę" ale o samym kształcie kielicha już nic nie znalazłem)
są też inne np:
http://singlemalt.pl/kieliszki-idea-vetro-4-sztuki
lub
http://www.sklep-domwhisk...b11912a19be781b
Mój kieliszke z DUKI jest najbliższy wyglądowi temu z ostatniego linka
Z czego wy pijacie, co jest najlepszym wyborem według profesjonalistów?
I czy również z takiego kieliszka do whisky dobrze pić jest inne starzone trunki, bo na mój prosty rozum skoro chodzi o wyczuwanie ich zapachu to powinno być analogicznie :)
Z góry przepraszam jeśli gdzieś poruszaony był temat szkła na tym forum ale dla rzadkiego gościa jest ono zbyt obszerne by znaleźć coś takiego;)
a co do przykładu przypomniałem sobie jeszcze o jednym ciekawym rozwiązaniu......
http://www.gentlemanschoi...gustacji-whisky

snoop - Sob Lut 22, 2014 7:50 am

Cześć, na temat kieliszków poczytaj tu:

http://bestofwhisky.pl/news.php?id=61
http://bestofwhisky.pl/news.php?id=59

Pozdrawiam

Wiktor - Sob Lut 22, 2014 12:23 pm

Kiba napisał/a:
z czego wy pijacie, czy przywiązujecie do tego super wagę?

Owszem, w szczególności kiedy musisz zmierzyć się np. z niewielkim samplem i nie masz tak naprawdę pola na eksperymenty ze szkłem. Właściwy kieliszek to warunek sine qua non udanej degustacji. Istnieją rzecz jasna typy bardziej i mniej uniwersalne, ale tak naprawdę warto dysponować kilkoma różnymi, dając sobie szansę na wypracowanie optimum dla odmiennych whisky. Glencairny są jednymi ze słabszych, przy czym podgrzewanie nie ma tu nic do rzeczy, ujmując najbardziej oględnie ;) Ich chyba największym plusem jest zwiększona wytrzymałość w transporcie ;)

Kiba - Sob Lut 22, 2014 2:53 pm

Wiktor napisał/a:
Kiba napisał/a:
z czego wy pijacie, czy przywiązujecie do tego super wagę?

Owszem, w szczególności kiedy musisz zmierzyć się np. z niewielkim samplem i nie masz tak naprawdę pola na eksperymenty ze szkłem. Właściwy kieliszek to warunek sine qua non udanej degustacji. Istnieją rzecz jasna typy bardziej i mniej uniwersalne, ale tak naprawdę warto dysponować kilkoma różnymi, dając sobie szansę na wypracowanie optimum dla odmiennych whisky. Glencairny są jednymi ze słabszych, przy czym podgrzewanie nie ma tu nic do rzeczy, ujmując najbardziej oględnie ;) Ich chyba największym plusem jest zwiększona wytrzymałość w transporcie ;)



hehe ale atut z transportem dla mnie to żaden atut;p

ale w tym zestawieniu najgorzej w sumie nie wypadł bo tuż za podium :)
a gdize można dostać kieliszki z zestawienia BOW ??

A tak w ogóle to jak podchodzicie do Amerykańskich bourbonów Single Barrel, czy można traktować to jak SM, czy tak bardziej pomiędzy SM a zwykłymi blendami? Bo wpadło mi do szafy kilka rodzajów SB i nie wiem jak traktować :)

Tomek1 - Sob Lut 22, 2014 4:05 pm

Kiba napisał/a:
A tak w ogóle to jak podchodzicie do Amerykańskich bourbonów Single Barrel, czy można traktować to jak SM, czy tak bardziej pomiędzy SM a zwykłymi blendami? Bo wpadło mi do szafy kilka rodzajów SB i nie wiem jak traktować


Traktuj je colą :mrgreen:

Wiktor - Sob Lut 22, 2014 7:14 pm

Tamto zestawienie miało trochę inny cel. Tak naprawdę, od strony praktycznej nie ma bowiem potrzeby poszukiwania i następnie ograniczania się wyłącznie do jednego, teoretycznie "najlepszego" (bo najbardziej uniwersalnego) kieliszka. Lepiej zaopatrzyć się w "zestaw obowiązkowy", zwłaszcza że jego koszt będzie praktycznie żaden.
Tak więc polecam - w pierwszej kolejności - taki oto set:
http://www.whisky.de/shop...-einzeln--.html (tutaj zamiennie można, z dużym powodzeniem, stosować kieliszek od T. Milera) - jako bazowy, zwłaszcza przy whisky z beczek po sherry
http://www.whisky.de/shop...t-Deckel--.html - do maltów aromatycznie szczególnie delikatnych (ex refill bourbon casks itp.), wymagających swoistego "dopalacza" ;)
http://www.whisky.de/shop...-einzeln--.html - do maltów ze swej natury mocno aromatycznych, przytłaczających
http://www.ebay.de/itm/6-...=item3cd73def54 - do maltów torfowych (Islay itp.)
I jako ekstras: http://www.whisky.de/shop...in-einzeln.html - do podgrzewania w dłoni :mrgreen:

oscarez - Nie Lut 23, 2014 11:39 am

Dobrze jest kupić metalowy kubek. Można wtedy whisky na gazie w kuchni podgrzać. albo na grillu. Znowu się przedszkole z Bow robi...i znowu bourbony. Jasne, to prawie to samo co szkockie malty tylko że z kukurydzy, młodsze i chujowiej smakują.
Kiba - Nie Lut 23, 2014 10:04 pm

oscarez właśnie dlatego nie lubię takich typów jak ty wchodzą tylko po to żeby narzekać i podnosić ton- po gówno to czytasz skoro ci się nie podoba? ehhh

dzięki Wiktor za pomoc , szkoda tylko, że to wszystko z niemiec :)



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group