|
best of the best;) |
| Autor |
Wiadomość |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 12:30 am best of the best;)
|
|
|
Gdyby ktos mial ochote zaatakowac to:
Springbank 12 yo 100 proof (57.1%, OB, imported by Samaroli, early 80’s, 2400 bottles) Colour: deep amber. Nose: extreme beehive, wax, propolis, old papers… Mirabelle jam, quince jelly… absolutely brilliant. Bold, coating… Gets then quite smoky, with some mocha. Then banana flambéed, coconut… Then some high-end wine (great old Pomerol – no, not just any merlot)… Then chicory… Then lots of pineapple liqueur, Malibu, old Muscat wine. Really breathtaking. Gets then buttery, with some crème brulée… Hay jam, apricot jam… Just an endless development. Mouth: so extraordinarily bold! Almost pungent, after more than 20 years in its bottle. All sorts of jams, orange, crystallized kumquats. Lots of spices, nuts, smoke, herbs… I could go on for hours. S-T-U-N-N-I-N-G.
Second go after some breathing, one hour and a half later, from the very same glass (no refill!): the nose gets quite similar to a very old Sauternes or a Sélection de Grains Nobles (by Zind-Humbrecht, no need to say). Raisins, quince jelly, very old rum. The mouth is still very strong: old Port, grilled beef, balsamic vinegar… even some Japanese sake! A complete catalogue of aromas and flavours. Yes, this one is well a ‘Grand Cru’, or a malt king.
98 points (record!)
Pozostale oceny podobne. Oceny osob, ktore niedawno to pily - podobne lub lepsze. Cena BARDZO wysoka. Gdyby ktos mimo to byl chetny sprawdzic czy na spolke w kilka osob jestesmy w stanie zdobyc jedna z najlepszych whisky swiata (mimo, ze poczatkowo bylo jej 2400 butelek to wedlug obecnych danych nie ma wiecej niz kilkanascie/kilkadziesiat) to prosze o wiadomosc na prv - podam szczegoly. |
|
|
|
 |
oscarez
Singlemalt Whisky Apostle Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 10:47 am
|
|
|
Windham sprzedaje swoja??? |
|
|
|
 |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
|
|
|
 |
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 4:17 pm
|
|
|
jeszcze nie dorosłem żeby COŚ z nią zrobić , na razie jestem na etapie podglądania jak niepozornie sobie w barku stoi czasem w kartonie czasem bez |
|
|
|
 |
oscarez
Singlemalt Whisky Apostle Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 4:36 pm
|
|
|
| windham hell napisał/a: | | w barku stoi czasem w kartonie czasem bez |
To Ty ja rozbierasz fetyszysto |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 5:03 pm
|
|
|
| windham hell napisał/a: | | jeszcze nie dorosłem żeby COŚ z nią zrobić |
Windham, synu... nadeszła pora byśmy porozmawiali jak mężczyzna z mężczyzną... |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
|
Wysłany: Czw Gru 30, 2010 6:28 pm
|
|
|
| oscarez napisał/a: | | fetyszysto Mr. Green |
i jestem z tego dumny
| Wiktor napisał/a: | | Windham, synu... nadeszła pora byśmy porozmawiali jak mężczyzna z mężczyzną... Mr. Green |
kiedy tylko zechcesz Ojcze ... , na początek będzie o pszczółkach co zapylają jęczmień,poniekąd wrzosy i dżdżownicach co robią dziurki w torfie ? |
|
|
|
 |
Pawcio
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Pią Gru 31, 2010 10:03 am
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | windham hell napisał/a: | | jeszcze nie dorosłem żeby COŚ z nią zrobić |
Windham, synu... nadeszła pora byśmy porozmawiali jak mężczyzna z mężczyzną... |
To czego nie wiesz ojcze;)))??????? |
_________________ Pozdrawiam.Pawcio.
"Crusader i Złych Macallan'ów Niszczyciel. Postrach Karuizaw. Protektor Ardmorów. Wielki Piewca CI. BOW Inkwizytor In Spe"P.W.Jasnowski.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ |
|
|
|
 |
Mistu
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Sob Sie 20, 2011 7:27 am
|
|
|