bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Co degustujecie poza whisky?
Autor Wiadomość
Pawloff 
Singlemalt Whisky Inquisitor

Ulubiona whisky: Glendronach
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 3:57 pm   Co degustujecie poza whisky?

Osobiście jestem wielkim fanem koniaku, póki co może nawet większym niż whisky…
Ale proporcja zmienia się na korzyść singli, ponieważ niewiele jest już w Polsce dostępnych koniaków, których nie próbowałem, zresztą sam region geograficzny też nie duży… Też i każda kolejna mieszkanka Eau de vie coraz mniej mnie zaskakuje.

Mój ulubiony Gautier XO 1775

Za to w SM jest jeszcze bardzo dużo flaszek, których nie próbowałem. Całe Zjednoczone Królestwo, może Japonia i inne być może coś warte regiony świata…
Podobno nawet Eskimosi mają single Malt :D

Poza tym lubię Calvados i Armagniac.

Podchodzi mi też kilka zacnych brandy de Jerez z Hiszpanii, szczególnie Conde de Osborne. Z Grecji Metaxa 12* i Grande Fine.
Reszta brandy jakie testowałem – włoskich, francuskich bułgarskich, gruzińskich raczej nadaje się co najwyżej do zmieszania z colą i to z dużą ilością lodu…

To tyle jeżeli chodzi o 40% przysmaki.

Jestem ciekawy, czy wśród SM maniaków są również tacy, co cenią szczególnie inne gatunki mocnych alkoholi?

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 6:33 pm   

Koniaki? Pyszna sprawa ;) Chociaż ostatnio o dziwo przypasiła mi Henessy VSOP. Lepsza była od Loch Lomond 21yo i żeby daleko nie szukać, od pewnej Auchroisk też... :mrgreen:
Jednak nasze prawdziwe odkrycie to "Staraja Rus" o rzeczonej mocy 40vol. Czysta, pięknie neutralna ambrozja, pita prosto z butelki once upon a December, gdzieś w małym, przytulnym, berlińskim hoteliku... Nawet nie trzeba było zagryzać suszoną szprotą...
PS. Wątek przenoszę do odpowiedniego działu. Oczywiście zachęcając wszystkich do szczerych wypowiedzi, bo temat niebagatelny ;)
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

oscarez 
Singlemalt Whisky Apostle
Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 6:52 pm   

Ja to se lubie żołądkowej z lodem i cytryną popić. To sie liczy? :mrgreen:

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 6:55 pm   

Bez liścia mięty?? To wypad! :twisted:
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

oscarez 
Pryncypiał BOW

Ulubiona whisky: Ben Nevis
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 6:57 pm   

jak rosna w zasiegu reki to Z ale niestety rzadko rosna :lol:

Wojciech 
Singlemalt Whisky Crusader
Wojciech

Ulubiona whisky: Port Ellen
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 7:09 pm   

Przede wszystkim wino :) To najlepszy trunek ze wszystkich, niestety whisky nigdy nie doścignie wina w różnorodności aromatów i smaków

Pawcio 

Ulubiona whisky: Caol Ila
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 8:31 pm   

Wojciechu , prosze cię , nie prowokuj.......... :mrgreen:

NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

Pawloff 

Wysłany: Pon Maj 23, 2011 8:42 pm   

Wojciech napisał/a:
Przede wszystkim wino :) To najlepszy trunek ze wszystkich, niestety whisky nigdy nie doścignie wina w różnorodności aromatów i smaków

Tyż prawda. Od jakiegoś czasu zwłaszcza rejon Rioja przypadł mi do gustu. Do 50 zł można kupić całkiem bogate i aromatyczne butelczyny...

Pawcio 

Ulubiona whisky: Caol Ila
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 8:45 pm   

Pawloff napisał/a:
Do 50 zł można kupić całkiem bogate i aromatyczne butelczyny...

kolego takich to Wojciech nie kupuje , a nawet jeśli to się tym nie chwali, tu się pija wina po 50 funciaków, albo ostatecznie po 200 zł :mrgreen:

NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ

Rajmund 
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 8:48 pm   

A ja lubię piweczko. Pyszne piweczko. A że mieszkam blisko granicy z Czechami, to regularnie wlewam w siebie dobroci za rozsądne pieniądze. W tej chwili, na przykład, "dziesiątkę" Krusovice. A poza tym, Svijany, Velkopopovicky Kozel, Gambrinus, Opat... Ten ostatni browar (mam do niego jakieś 25 km) ostatnio zaczął wypuszczać piwo żywe, zwane Kvasnicak. Pychoteńka :)

Wino też lubię, ale słabo się na nim znam. Za to dokładnie pamiętam to winko, które piliśmy w Bowmore. To za niecałe 50 funciaków :)

rosomak 
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 8:58 pm   

Best Of Wines zbliza sie....

Pawloff 

Wysłany: Pon Maj 23, 2011 8:58 pm   !

Wiktor napisał/a:
Koniaki? Pyszna sprawa ;) Chociaż ostatnio o dziwo przypasiła mi Henessy VSOP. Lepsza była od Loch Lomond 21yo i żeby daleko nie szukać, od pewnej Auchroisk też... :mrgreen:

Przyznam nie miałem okazji do tej pory VSOP spróbować. Z Hennessy piłem w kolejności VS, Fine de Cognac, XO oraz 40 ml Paradise w hotelu Browaria w Poznaniu, gdzie mogę polecić imponujący asortyment i różnorodność zaopatrzenia barku. Błąd w metodologii empiryczno-organoleptycznej testowania tego zacnego trunku był tylko taki, że najlepsze alkohole zostawiliśmy sobie na sam koniec, gdy już chodziliśmy po lokalu na czworaka ;)
Do Henia VSOP przymierzałem się wielokrotnie na strefach wolnocłowych, ale zawsze jakaś inna butelczyna była lepszą okazją...
Natomiast w Szczecinie dystrybutor nawala po całości. W zamian lansuje przeciętne, trochę ostre jak na Hennessy - Fine de Cognac.
Ale skoro szczególnie polecasz czas nadrobić zaległości!

[ Dodano: Pon Maj 23, 2011 10:06 pm ]
Pawcio napisał/a:
Pawloff napisał/a:
Do 50 zł można kupić całkiem bogate i aromatyczne butelczyny...

kolego takich to Wojciech nie kupuje , a nawet jeśli to się tym nie chwali, tu się pija wina po 50 funciaków, albo ostatecznie po 200 zł :mrgreen:

I właśnie to jest w winie piękne, że jak się dobrze poszuka to można kupić rarytas, który w ślepych testach wygra z flaszką za 800 zł. z single maltami to w tym przedziale cenowym nie poszalejemy...

[ Dodano: Pon Maj 23, 2011 10:09 pm ]
Rajmund napisał/a:
A ja lubię piweczko. Pyszne piweczko. A że mieszkam blisko granicy z Czechami, to regularnie wlewam w siebie dobroci za rozsądne pieniądze.

Znam to uczucie, ja ze Szczecina mam rzut beretem do Rzeszy, a tam całkiem spory wybór browarów, które w dziwny sposób po przekroczeniu granicy jak Erdinger kosztują z 80 centów 9,90 zł w BOMI... Skandal!!!

Szczególnie po drodze mi wczasując w Świnoujściu, gdzie zakładam laczki na nogi i piechotą atakuję wrogie państwo w Albecku i spowrotem do ojczyzny wracam zwycięzko z siateczką pełną zacnych browarków, a i czasem jakaś dobra szkotka, czy markowy Francuz rodem z Cognac o ponad 30% taniej niż w Macierzy się napatoczy...

ElBocheno 
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Dark Whisky ;p
Wysłany: Pon Maj 23, 2011 11:09 pm   

rosomak napisał/a:
Best Of Wines zbliza sie....

Tak, Tomku, przewidziałem to na tymże forum parę miesięcy temu:
http://tiny.pl/hfrnc

rosomak 
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 7:40 am   

Obys byl jednym z falszywych prorokow!

David 
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Ardbeg Park
Wysłany: Wto Maj 24, 2011 8:24 am   

Jeszcze kilka takich Auchroisk i Loch Lomond i BOWines stanie sie faktem. :wink:
Kilka próbnych spotkań w gronie naszych forumowiczów już się nawet odbyło. :twisted:

Odpowiedz do tematu