|
Prezenty na święta BN - |
| Autor |
Wiadomość |
MarcinK
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: ..
|
Wysłany: Pon Lis 21, 2011 10:25 pm Prezenty na święta BN -
|
|
|
Witam,
Myślę, ze nastał czas żeby zacząć konkretnie wybierać ze 3-4 kolejne pozycje... tak żeby jeszcze przed świętami BN mieć coś smakowitego... Ot takie nasze, małe, amatorskie XMas
No to sytuacja sie wyklarowała, planowane zakupy:
PEWNIAKI:
PITTYVAICH OMC 18 y.o. 50% (48zł za 100ml)
MarcinK - *
Rafi - *
Pocieszny_PCS - *
McCoy - *
mrasin - *
Mateo - *
Mistu - *
ZAMKNIĘTA
BRUICHLADDICH INFINITY 3 50% (38zł za 100ml)
MarcinK - *
Rafi - *
Pocieszny_PCS - *
McCoy - *
mrasin - *
aplause - *
Pawloff - *
ZAMKNIETA
TOBERMORY OMC 14 y.o. 50% (38zł za 100ml)
MarcinK - *
Rafi - *
McCoy - *
mrasin - *
aplause - *
Pawloff - *
Pocieszny_PCS - *
ZAMKNIETA
CAOL ILA CS 58,6% - (38zł za 100ml)
MarcinK- * (w razie czego domknę)
mrasin - *
Pawloff - *
McCoy - *
Pocieszny_PCS - *
Mateo - *
POZOSTAŁO 1/7 |
| Ostatnio zmieniony przez MarcinK Nie Lis 27, 2011 10:35 pm, w całości zmieniany 24 razy |
|
|
|
 |
Pocieszny_PCS
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 8:08 am
|
|
|
Jakby sie zebrala konkretna grupa i kazdy by wzial tez cos sobie (1-2 butelki) to oplacaloby sie wziac z masterofmalt. Za paczke do polski 21£ i mozna upchnac 20-21 butelek.
Jezeli kupujemy w Polsce to ja z nie-islay bym sie skusil na: HP18, pulteneya 17, ktoregos ze springbankow CS |
|
|
|
 |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 8:14 am
|
|
|
| MarcinK napisał/a: | | Ot takie nasze, małe, amatorskie XMas |
| Pocieszny_PCS napisał/a: | | Jezeli kupujemy w Polsce to ja z nie-islay bym sie skusil na: HP18, pulteneya 17, ktoregos ze springbankow CS |
Widze, ze pragnnienie rosnie w miare picia I bardzo dobrze |
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=cOeFhSzoTuc |
|
|
|
 |
MarcinK

|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 10:06 am
|
|
|
Ja osobiscie intensywnie myslalem o HP18, wlasnie czegos z Campbeltown.
A moze skierowac sie na niezaleznych? |
|
|
|
 |
mrasin
Singlemalt Whisky Apprentice

Ulubiona whisky: a'bunadh
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 10:22 am
|
|
|
Idea bardzo dobra wiec na pewno wezmę udział i kilka sampli przygarnę.
Za slaby jednak jestem w temacie żeby cos sensownego zaproponować, wiec czekam z sugestiami na lepiej zorientowanych
(no może tylko powiem, ze skoro a'bundach mi bardzo posmakował, to chętnie bym coś starszego z Aberlour spróbował np Aberlour 17 Year Old 1990 - Old Malt Cask (70cl, 50%))
PS - generalnie dodam ze szczególnie interesują mnie wersje Cask |
|
|
|
 |
Czarek
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 10:56 am
|
|
|
| duch w narodzie nie ginie, brawo |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Pawcio
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 11:06 am
|
|
|
| mrasin napisał/a: | | no może tylko powiem, ze skoro a'bundach mi bardzo posmakował, to chętnie bym coś starszego z Aberlour spróbował np Aberlour 17 Year Old 1990 - Old Malt Cask (70cl, 50%)) |
ojj to chyba zły tok rozumowania, a'bundach to kompozycja wielu róznych beczek w róznym wieku, 17YO bedzie na pewno bardziej płaska i jednowymiarowa...to taki pseudo CS , zwykle nic ciekawego...
Aberlour nie należy do tuzów smaku i aromatu... wiele rozczarowaniań, a zaledwie kilka olśnień.. słynne Aberolur 1971 czy silver lebel.. niektóre bath-y ale raczej te pierwsze pózniej jakość raczej rózna, bardzo rózna.. |
_________________ Pozdrawiam.Pawcio.
"Crusader i Złych Macallan'ów Niszczyciel. Postrach Karuizaw. Protektor Ardmorów. Wielki Piewca CI. BOW Inkwizytor In Spe"P.W.Jasnowski.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ |
|
|
|
 |
mrasin

Ulubiona whisky: a'bunadh
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 11:24 am
|
|
|
Dzięki za wyjaśnienia, jestem na początku drogi więc każda wskazówka jest cenna.
Co byś w takim razie polecił. Z kilku przetestowanych do tej pory butelek leży mi najbardziej wspomniana a'bundah i Bowmore Tempest. |
|
|
|
 |
Mateo
Singlemalt Whisky Acolyte

Ulubiona whisky: ZwolennikPoligamii:)
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 11:39 am
|
|
|
| Pocieszny_PCS napisał/a: | | Jakby sie zebrala konkretna grupa i kazdy by wzial tez cos sobie (1-2 butelki) to oplacaloby sie wziac z masterofmalt. Za paczke do polski 21£ i mozna upchnac 20-21 butelek. |
Jakby co to piszę się na 1 flaszkę - ale wątpię żebyś znalazł aż tylu chętnych żeby się opłacało - czas pokaże. |
_________________ Pozdrawiam
Mateusz. |
|
|
|
 |
Pawcio
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 12:00 pm
|
|
|
| mrasin napisał/a: | Dzięki za wyjaśnienia, jestem na początku drogi więc każda wskazówka jest cenna.
Co byś w takim razie polecił. Z kilku przetestowanych do tej pory butelek leży mi najbardziej wspomniana a'bundah i Bowmore Tempest. |
Z podstawek to Obana , Taliskera, Arran,Glen Garrioch
z klimatów sherrowych , Glendronach, Glen Grant, niektóre macallany....
to oczywiście zupełna podstawa... co do niezależnych to można trafic bardzo róznie .... ale jesli tanio to raczej nie warto , młode tanie niezależne mają zwykle słabsza jakosć od OB.
OB to gwarantowana średnia jakość ale nie ma fajerwerków...ani okazji;)) |
_________________ Pozdrawiam.Pawcio.
"Crusader i Złych Macallan'ów Niszczyciel. Postrach Karuizaw. Protektor Ardmorów. Wielki Piewca CI. BOW Inkwizytor In Spe"P.W.Jasnowski.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ |
|
|
|
 |
Rafi

|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 2:57 pm
|
|
|
| Z podstawek chętnie spróbował bym HP18, do tego może coś z Balblair, Glengoyne, Springbank |
|
|
|
 |
Pocieszny_PCS
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 3:46 pm
|
|
|
| Rafi napisał/a: | | Z podstawek chętnie spróbował bym HP18, do tego może coś z Balblair, Glengoyne, Springbank |
No to temat nam sie powoli klaruje. HP i springbank (w naszym zasiegu cenowym sa 10yo 100proof i 12yo CS) to juz raczej pewniaki
Balblair 89' to bym z checia sprobowal.
Glengoyne - ja i McCoy temat ostatnio przerobilismy, wiec nie jestesmy zainteresowani (no chyba ze 21yo ale to wykracza poza ustalony standard cenowy) |
|
|
|
 |
Rafi

|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 7:17 pm
|
|
|
| Pocieszny_PCS napisał/a: | | Balblair 89' to bym z checia sprobowal. |
Jestem za!! |
|
|
|
 |
MarcinK

|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 10:09 pm
|
|
|
Tego Balblaira nie bardzo mam skad wziac... Podobnie jest z HP... Musialbym zamawiac.
A moze sprobowac Aberlour A'Bunadh? Niewiele osob w sumie korzystalo z 1 "akcji"... wtedy byl to batch 33. Zawsze mozna wziac 32
Mozna wziac tez Glendronacha 15, Springbanka 15.
No i mam "pod reka" niezaleznych z DL i DT - ale tutaj nie chce na siebie brac odpowiedzialnosci
Najlepiej przejrzyjcie oferty Lodzkich sklepow (nie chce ich "reklamowac" ) bo z tym bedzie najprosciej i najtaniej. I moze wtedy cos z niezaleznych? Np 1 butelke z 4.
Ostatnio wlasnie probowalem w jednym ze sklepow HP od Cooper's Choice. Ciezko mi ja ocenic, bo pilem tylko 12 (43%), ale w tym zestawieniu zdecydowanie wygrywa... |
|
|
|
 |
aplause
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: Glenfiddich 15 CS
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2011 11:43 pm
|
|
|
Ja również byłbym chętny na jakąś świąteczną flaszkę jednak na razie nie mam swoich typów.
Może jak coś się wyklaruje to sobie wybiorę coś smacznego |
|
|
|
 |
|
|