bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Istniejemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasady doboru butelek whisky na spotkania
Autor Wiadomość
Wiktor 
Singlemalt Whisky Martyr
koordynator BOW



Ulubiona whisky: sobotnia
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 4287
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie Paź 29, 2017 11:00 am   Zasady doboru butelek whisky na spotkania

1. Każdy uczestnik zapewnia przynajmniej 1 butelkę na konkretną degustację (wyjątki, czyli kupowanie butelki droższej, wspólnie przez kilka osób, są naprawdę nieczęste).

2. Butelka powinna realizować założenia tematyczne degustacji oraz spełniać pewne minimum jakościowe. Odrzucamy co do zasady podstawki, marketingowe bezsensy, edycje powszechnie skrytykowane, edycje słabo rokujące – w tym także drogie, etc. Warto prześledzić menu wcześniejszych spotkań, aby wyrobić sobie ogólne pojęcie, na jakich whisky się skupiamy. Nietrudno wówczas dostrzec, że „wysoka ocena średnia na Whiskybase” albo „wybitna nota u znanego krytyka/blogera” stanowią w doborze czynnik zaledwie pomocniczy, nigdy decydujący. Zasadniczo też nie są akceptowane butelki powszechnie znane (by wszyscy uczestnicy spotkania mieli jednakową frajdę) albo takie, które już się w przeszłości na degustacjach pojawiły – wyjątkiem są „spotkania wspomnieniowe”.
Uwaga! Prosimy o nie przysyłanie propozycji, które w sposób oczywisty nie posiadają żadnych znamion wysokiej jakości ani degustacyjnych atutów (czy to w aspekcie poznawczym, czy to generalnie). Zwracamy uwagę, że pozornie atrakcyjne butelki whisky miesiącami/latami zalegające w sklepach internetowych - w niskich cenach, zwłaszcza z "poważnych" roczników, linkowane na Whiskybase itd. - są wedle wszelkiego prawdopodobieństwa zupełnie dla nas nieinteresujące. W świecie whisky bowiem nie ma już przypadków. Są wyłącznie znaki ;)
Radzimy również wystrzegać się proponowania takich bottlingów, co do których brak jakichkolwiek racjonalnych przesłanek świadczących o sensownym poziomie. Warto w tym aspekcie zwracać uwagę na: renomę konkretnego bottlera, charakter danego rocznika w destylarni, pokrewne wypusty (w szczególności sąsiednie beczki!), szeroko pojęty typ drewna, moc bottlingu, rekomendacje wiarygodnych (!) źródeł, wyceny aukcyjne.

3. W sytuacji, kiedy decydujemy się wspólnie na dwa wieczory degustacyjne, planowane podczas konkretnego spotkania (np. w piątek oraz w sobotę), staramy się przede wszystkim koncentrować siły i środki na degustacji sobotniej – czyli głównej. Degustacja piątkowa odbywa się w formule „przedbiegów”, toteż poluźniamy dla niej kryteria wyboru butelek, obniżamy, poniekąd, wymagania jakościowe oraz będące ich pochodną pułapy cenowe. Lepiej sprawdza się solidniejsza whisky na sobotę, a skromniejsza opcja na piątek, niż dwie butelki przeciętne.

4. W przypadku spotkań w 100% „składkowych”, albo mieszanych, kiedy część butelek jest wybierana/kupowana przez organizatora, a część przywożona przez uczestników, kryteria selekcji butelek są identyczne. Należy mieć na uwadze, że budżet składkowy zostaje wówczas przeznaczony bądź na zapewnienie butelek szczególnych, o wyższej jakości, niż ta, na którą pozwalałby możliwości indywidualne, bądź na uzupełnienia na takich polach, gdzie dostrzegalne są ewidentne braki (biorąc pod uwagę temat i zakres degustacji).

5. „Ile kosztuje butelka na spotkanie, której nie będę się wstydzić?”
Jest to sprawa bardzo indywidualna. Wpływ na cenę ma, w pierwszej kolejności, obrana idea degustacji („Stare Islay” będzie kosztować więcej, niż „Przegląd Młodych Whisky od Mało Znanego IB”), jakkolwiek w ramach niemal każdego tematu funkcjonują butelki droższe, oraz tańsze. Należy przede wszystkim pamiętać, że tak naprawdę kupujemy butelkę dla siebie – spotkanie jest jedynie formą wymiany uprzejmości pt. „częstuję i jestem częstowany” – i to właśnie swoje gusta (oraz wymagania!) należy brać przede wszystkim pod uwagę. Tematy degustacji są zazwyczaj na tyle „pojemne”, że pozwalają na tym polu na sporą dowolność. Cena zakupu butelki jest jedynie konsekwencją dobrze przemyślanych decyzji ;-)
Jeżeli zaś konieczne są bardziej konkretne cyfry: na dziś, myśląc o zakupie butelki na tzw. główną degustację, powinniśmy być gotowi na wydatek rzędu +/-250 euro (oczywiście, średnio), natomiast butelki tzw. przedbiegowe kosztują bliżej granicy 130 euro – a niekiedy nawet mniej. Im jednak tańsza butelka, tym selekcja ostrzejsza: z reguły cena whisky ciągle znajduje odzwierciedlenie w jej jakości.

6. Jak zgłaszamy propozycje butelek? Nic trudnego – najlepiej wysłać do organizatora PW z konkretami. Oczywiście: zanim butelkę kupimy! Należy pamiętać, że każda propozycja, nawet pozornie idealna, wymaga bieżącej weryfikacji: ktoś mógł zgłosić ją (albo niezwykle podobną) wcześniej, może być to whisky już większości uczestników znana, itp.
Po otrzymaniu zgłoszenia osoba „pilnująca listy whisky” weryfikuje, czy butelka kwalifikuje się do przyjęcia i wysyła odpowiednią informację zwrotną. Jeśli tak, to świetnie: kupujemy, zgłaszamy butelkę oficjalnie we właściwym wątku na Forum (o ile nie obowiązują szczególne zasady, np. poufności) i mamy spokój ;-) Jeżeli whisky z jakichś powodów zostanie odrzucona, bądź wykupiona w tzw. "międzyczasie", wytrwale szukamy dalej.

7. Poszukiwania warto rozpocząć jak najwcześniej - whisky kupiona ani się nie zepsuje, ani na wartości nie straci. Można wyłącznie zaoszczędzić. Warto przy takiej okazji podać organizatorowi własne oczekiwania względem whisky, tak profilowe, jak cenowe. BOW ciągle dysponuje dość znacznymi możliwościami w praktycznym, czy choćby metodologicznym, wspomożeniu poszukujących ;-)
Kupowanie butelek na ostatnią chwilę jest niekorzystne, i to podwójnie. Z reguły niełatwo jest się wówczas wstrzelić z wyborem w pozostałe w menu luki (bo przeważnie pozostają wówczas te najtrudniejsze do wypełnienia), a koszty rosną ze względu na rygory czasowe, oznaczające brak możliwości swobodnego szukania na aukcjach i bycie skazanym na pewniejsze, lecz z reguły droższe źródła zaopatrzenia (sklepy).

8. Domyślną zasadą spotkań jest to, że właściciel butelki polewa z niej jedną kolejkę dramów. Dramy nie są odmierzane i każdy sam decyduje, na ile chce być hojnym. W dobrym tonie (a nawet, szczególnie mile widziane) jest także pozostawienie butelki na stole, albo gdzieś w pobliżu, przynajmniej do końca sesji, aby chętni na powtórkę mieli zapewnioną tę możliwość. Ta, na pozór oczywista oczywistość, okazuje się niekiedy zaskoczeniem dla nowych uczestników spotkań BOW ;-) Traktujmy innych tak, jak sami chcielibyśmy być traktowani.

9. Zakupione i przywiezione whisky są - oraz pozostają - własnością nabywców. Oznacza to prawo do dysponowania butelką po zakończeniu degustacji – ewentualne pozostałości zabierają poszczególni właściciele, swobodnie decydując o ich dalszych losach. Może być to np. sampling pozwalający na odzyskanie części wkładu finansowego, wymiana próbek za inne whisky ze spotkania pomiędzy jego uczestnikami, wypicie resztek w samotności, wylanie itp. ;-)

10. Butelki kupione i „potwierdzone” mają obowiązek pojawić się na spotkaniowym stole. Chodzi nie tylko o zapewnienie określonego wolumenu whisky w trakcie degustacji (organizator pilnuje zarówno tego, by nie było jej za mało, jak i zbyt dużo). Przede wszystkim, zakupy są koordynowane przez nas tak, aby wszystkie butelki tworzyły jedno, zintegrowane, możliwie kompleksowe, wartościowe poznawczo i „kompletne” (na tyle, ile się da) menu. Każdy późniejszy brak zatem, zwłaszcza pojawiający się w ostatniej chwili i trudny – albo nawet niemożliwy - do zrekompensowania, rodzi tu mocno negatywne skutki. Ponadto, w trakcie selekcji zakupowej, na podstawie zgłoszonych i już zatwierdzonych butelek, kolejnym kupującym podobne propozycje są odrzucane. Ciężko byłoby nam później wytłumaczyć takie postępowanie banalnym „sorry kolego, owszem miała być ta whisky, ale ostatecznie pan X się rozmyślił i wycofał”.
W związku z powyższym, butelki od osób które z jakichkolwiek powodów (poza zupełnie losowymi) dopuszczają nie wzięcie udziału w degustacji, na którą się zgłosiły, proszone są o dostarczenie/wysłanie ich do organizatora, lub do gospodarza spotkania, odpowiednio wcześniej. Pozwala to uniknąć późniejszych, nerwowych sytuacji.
_________________
Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Alkohol to biznes relacji"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group phpBB3
naprawa laptopów