|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
Przesunięty przez: Wiktor Pią Sty 23, 2026 9:24 pm |
Kilchoman |
| Autor |
Wiadomość |
nogreg
Singlemalt Whisky Combatant

Ulubiona whisky: The Glenlivet
|
Wysłany: Nie Sty 11, 2026 1:13 am Kilchoman
|
|
|
Witam
Tak sobie sączę Kilchoman'a (#78/2007), a nie jest to moja pierwsza butelka z tej destylarni, a któraś. I wszystkie były w casku: solidne, pełne smaku, dymne, silne. I naszła mnie myśl, może perwersja, aż boję się o posądzenie o herezję, pomówienie czy inny afront: ale spytam. Czy ktoś pił wersję ustandaryzowaną? Widzę, że jest wersja np: 46% . Bo taki Lagavulin w 43% wciąż robi robotę (no mam w szafie i broni się np: do filmu, co poradzić). A jak Kilchoman, daje radę? I nie chodzi mi o cenę, a alkohol. Coś mi ostatnimi czasy zachwyt tylko beką wysokoprocentową minął. Są jakieś wersje Kilchomana rozcieńczone warte uwagi? |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Pią Sty 23, 2026 9:22 pm
|
|
|
Madera w 50 vol była zupełnie przyzwoita. Jakieś 8-10 lat temu? Nie sc, choć i tak to była wersja limitowana (w tysiącach sztuk).
Niczego w niższej mocy a wartego rekomendacji nie pamiętam. Kup sobie Lagga Corriecravie: tanio, dobrze, po sherry, w słusznej mocy 55+... |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
nogreg
Singlemalt Whisky Combatant

Ulubiona whisky: The Glenlivet
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2026 11:12 pm
|
|
|
| Dzięki. Tak mnie sprowokowałeś, poszukałem na WB i nawet poniżej 50% wypusty były SC i te madery 50% znalazłem. Trzeba będzie coś kupić i spróbować. |
|
|
|
 |
fatamorgana
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: Glenfiddich 18 YO
|
Wysłany: Pią Mar 20, 2026 7:50 am
|
|
|
| Zdecydowanie polecam Kilchoman Machir Bay lub Sanaig w wersji 46%, ponieważ mimo niższego woltażu zachowują swój dymno-owocowy charakter i świetny balans, udowadniając, że ta destylarnia „robi robotę” nawet bez mocy beczki. |
_________________ Wykończenia pod klucz - Trójmiasto |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|