bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Cztery dekady whisky
Autor Wiadomość
Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
Wysłany: Sob Sty 31, 2009 8:21 pm   Cztery dekady whisky

Zestaw próbek jakościowych "CZTERY DEKADY WHISKY"

Od lat 60-tych do 90-tych XX wieku. Każda dekada ma swoją przedstawicielkę w tym starannie dobranym zestawie. Porcja solidnych wrażeń gwarantowana. BOW.pl rekomenduje!

1. GLEN SPEY 17yo The Old Malt Cask, d. II.1990, b. XII. 2007, single bourbon barrel #3900, 50%

2. DAILUAINE 1985 Berry Bros & Rudd, b. 2006, single cask #BBR1064, 46%

3. GLENDRONACH 1974 Blackadder, d. 18.XII.1974, b. VII.2001, single cask #3407, 50%

4. GLENROTHES 1969 Blackadder Raw Cask, d. 11.XII.1969, b. XI.2004, single sherry cask #19218, 53.8%

Cena zestawu próbek 4x100ml - 265 zł. Do zestawu gratis 50ml Ardbeg 8yo, d. 2000 b. 2008 "Quite Young" The Single Malts of Scotland, 62.6%.
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

powermac 
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: z beczki po sherry
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 6:29 pm   

Mam pytanie do BOW, czy nie przewidujecie zestawów po 40 ml?

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 6:38 pm   

Sprawa wygląda tak: sample 40ml okazały się niezwykle kłopotliwe w produkcji. Sprawdzały się, kiedy jeszcze było nas mniej, toteż próbek przygotowywało się również znacznie mniej ;) Ponadto docierały do nas powtarzające się informacje, że jest to ilość zbyt "szczątkowa", aby zapewnić możliwość wnikliwej degustacji. Trudno się z tym argumentem nie zgodzić.
40-tki będą więc pojawiać się w ofercie sporadycznie, najczęściej w związku z "końcówkami" butelek, lub też w przypadku drogich, czy wręcz bardzo drogich whisky.
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"

"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać"

powermac 
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: z beczki po sherry
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 6:42 pm   

OK, dzięki za odpowiedź, przeczytałem i przyjąłem do wiadomości. :mrgreen:

Mistu 
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Caol Ila
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 8:31 pm   

Tyle ze 265zł na dzien dobry to nie mało :|

ukaszu 
Singlemalt Whisky Combatant
uisge beatha

Ulubiona whisky: dymkurzsmród
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 8:42 pm   

Mistu proszę Cię, nie rób jaj z kosmitów

265:4 = 66,25zł za sampla + Ardbeg gratis ! czy to dużo ? kupisz raz a dobrze. tyle ;)

Mistu 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 8:43 pm   

Smiało kupuj Ukaszu, radze sobie bez kalkulatora :|

ukaszu 
uisge beatha

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 8:56 pm   

Czy ktoś Cię/mnie zmusza do zakupu ?

Mistu 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 8:59 pm   

Usunałem komentarz bo nie widze sensu dialogu

David 

Ulubiona whisky: Ardbeg Park
Wysłany: Nie Lut 01, 2009 9:01 pm   

dobra chłopaki daliscie sobie po razie i wystarczy

Mistu 

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 9:03 pm   

:wink:

Wiktor 
God of Hate
koordynator BOW

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 9:10 pm   

Każda modyfikacja rodzi obawy - rozumiemy to :) Pewnie wiele osób zadaje sobie teraz pytanie - po co właściwie taka zmiana? Dlaczego zestawy? Czy nie można dalej "ciągnąć" oferty sampli pojedynczych? I wyjaśnienie się należy. Oto ono.
Po pierwsze, oczywiście nie rezygnujemy zupełnie z oferty pojedynczych sampli. To widać zresztą po bieżącej ofercie. W dalszym ciągu będą się takowe pojawiały, a to wówczas gdy uznamy, że konkretna whisky warta jest wyodrębnienia (z róznych względów), a to wówczas, kiedy po prostu nie będzie "pasowała" do żadnego kompletu.
Po drugie - powiedzmy, skąd wogóle pomysł zestawów sampli? Otóż, zaczęlismy od jakiegoś czasu dostawać coraz więcej maili z prośbą o polecenie nie jednej, a kilku próbek. Skompletowanie setu - czyli o "zestaw" właśnie. Doszliśmy więc do wniosku, że przydałaby się taka oferta stale, na bieżąco. Lubisz Islay? Proszę bardzo, do wyboru zestaw A lub zestaw B. A może coś przekrojowego? Nie ma problemu, wybierz zestaw C. I tak dalej...
Po trzecie: ważna - a jakże - sprawa (pozornie wyższego) kosztu. Na pewno wartość zestawów nie wzięła się "z kapelusza". Wynika ona ze statystyk wartości zamówień jakie sporządziliśmy. Wynikają z nich określone cyferki. Dlatego będą tworzone zestawy na różnym poziomie cenowym, co już ma miejsce.
Po czwarte - dodatkowy "zysk" stanowi możliwość komponowania zestawów zgodnie z jakąś (mniej lub bardziej ciekawą, jak to w życiu) myślą przewodnią. Poligonem były tutaj akcje "blind-tastingowe". Pijmy, odkrywajmy nowe wersje whisky, ale przy tej okazji dowiadujmy się czegoś jeszcze na nieco szerszej płaszczyźnie. Czy wszystkie whisky z Islay smakują tak samo? Czy beczka beczce równa? Czy whisky ze Spey zawsze ma deserowy charakter? Czy to prawda, że whisky była kiedyś lepsza? Liczymy, że na takie i podobne pytania właśnie zestawy mogą pomóc Wam znaleźć odpowiedź :)

ukaszu 
uisge beatha

Wysłany: Nie Lut 01, 2009 9:37 pm   

w każdym bądź razie, nic nie dawałem.

liczę na to, że dgy w przypadku jak nie uda się rozdzielić całej butli to za jakiś czas pojedyńcze sample będą dostępne

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi