|
plebiscyt... |
| Autor |
Wiadomość |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 7:12 pm plebiscyt...
|
|
|
...a w nim dwa krótkie pytania do wszystkich którzy nie unikają dyskusji, a niekiedy i kontrowersji
otóż, podajcie swoje typy na:
1/ najbardziej w Waszej ocenie przeszacowaną whisky single malt / przereklamowaną destylarnię whisky single malt (nie pytamy o konkretną edycję, ale o markę)
2/ destylarnię najbardziej niedocenioną, zasługującą na wsparcie, rozpropagowanie itede.
uzasadnienie mile widziane |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
rosomak
Singlemalt Whisky Prophet

Ulubiona whisky: Brora
|
|
|
|
 |
Wojciech
Singlemalt Whisky Crusader Wojciech

Ulubiona whisky: Port Ellen
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 8:09 pm
|
|
|
Niekontrowersyjny rosomak, szok A widziałem kiedyś filmik o rosomakach, chyba na National Geographic, charakterek ma
1. Macallan;
2. może znajdą się fanatycy Islay, którzy wskażą Klichoman, ale po ostatnich próbach głosuję na Hazelburn, niby kopciuszek przy Springbank i Longrow, ale dobra jest ... |
_________________ Pozdrawiam
Wojciech |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 10:04 pm
|
|
|
A można podać więcej niż jedną?
Na początek, przereklamowana to zdecydowanie Macallan. Uzasadniać chyba nie trzeba. Osobiście pamiętam bodaj jedną edycję 18yo Gran Reserva (dawno temu), która była wybitna. Reszta jaka jest, każdy widzi.
Osobiście strasznie rozczarowują mnie od paru lat - ale za to regularnie - Caol Ila, Lagavulin, Laphroaig i Bowmore. Kiedyś były dobre. Oj, były...
Niedocenianych jest kilka. Pierwsza, jaka przychodzi mi do głowy to Tomintoul, choć chyba lata świetności ma daleko za sobą. Ale te stare roczniki! No i nawet pamiętam 14-letnią OB (jakieś 10 lat temu), która wprawiała w zachwyt, jak na swój wiek.
Druga to choćby Bunnahabhainn. Niejedna niezależna edycja zrobiła mi dobrze, a nawet bardzo dobrze.
No i Glen Grant, rzecz jasna. Ale też w kontekście staroci, bo współczesne wypusty komentarza nie wymagają. |
Rajmund |
|
|
|
 |
mik_us
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Kilka na A i na B ;)
|
Wysłany: Pon Cze 13, 2011 10:34 pm
|
|
|
Nie no... Panowie... dziś takie posty czytam i dziś po raz pierwszy w pubie Macallana zamówiłem...
Co prawda po powrocie do domu Aligatorem posmak tej whisky zabiłem to trzeba przyznać destylarnia Macallan fajne imprezy sponsoruje. |
mik_us
http://whisky-blog.pl |
|
|
|
 |
David

Ulubiona whisky: Ardbeg Park
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 1:55 pm
|
|
|
Ja, podobnie jak poprzednicy uważam Macallana za najbardziej przereklamowaną ale jednocześnie trzeba zgodzić się z Rosomakiem, że ceny Ardbeg z ostatnich wypustów, mimo mojej wielkiej sympatii do tej destylarnii, szczególnie stosunek jakości do ceny zaczynaja niebezpiecznie wchodzić na wyższy poziom abstrakcji.
Co do najbardziej niedocenianych, to muszę sie jeszcze zastanowić |
David |
|
|
|
 |
Czarek

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Wto Cze 14, 2011 6:29 pm
|
|
|
1. Edradour, Macallan, Balvanie
2. Teaninich, Blair Athol, Caperdonich |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
maro
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Śro Cze 15, 2011 2:37 pm
|
|
|
1 Ardbeg
2 Tu to nie wiem co napisać, zdarzają się wybitne produkty jakiś konkretnych destylarni ale wybrać tą której przytrafia się najczęściej jest bardzo trudno. |
_________________ Piję więcej!
Pozdrawiam Marek |
|
|
|
 |
mik_us

Ulubiona whisky: Kilka na A i na B ;)
|
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 3:33 pm
|
|
|
Tak jak wcześniej wspomniałem spróbowałem Macallana ostatnio i też go wpisuję na listę w punkcie pierwszym. Choć fajne imprezy sponsoruje.
Przed nie dawną degustacją nie znałem Tomintoul, a szkoda powinna być bardziej znana. |
mik_us
http://whisky-blog.pl |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Nie Cze 19, 2011 5:47 pm
|
|
|
Macallan... to dziś whisky omalże anegdotyczna Ma w tym zestawieniu miejsce honorowe
A ode mnie jeszcze:
- w kategorii pierwszej: "całe to cholerne, nowoczesne, zapieprzone solonymi orzeszkami, prymitywnie fenolowe Islay z Ardbegiem, B'laddie i Lafrojem na czele"
- na przeciwległym biegunie: Cly za stosunkowo młody, w znacznej mierze bardzo przyzwoity bottling, tuż za nią Glencadam - za solidność oraz równy, więcej niż zadowalający poziom, i wreszcie Hazelburn w kategorii "Best emerging distillery of the year" |
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
maro
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Wto Cze 21, 2011 12:56 pm
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | na przeciwległym biegunie: Cly za stosunkowo młody, w znacznej mierze bardzo przyzwoity bottling, tuż za nią Glencadam |
No nie wiem czy Glencadam jest niedoceniana, ja doceniam i znam osoby doceniające produkty z tej destylarni. |
_________________ Piję więcej!
Pozdrawiam Marek |
|
|
|
 |
Czarek

Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 3:37 pm
|
|
|
| maro napisał/a: | | ja doceniam i znam osoby doceniające produkty z tej destylarni. | chyba żartujesz |
_________________ Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tad
Singlemalt Whisky Acolyte

Ulubiona whisky: Port Ellen
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 7:57 pm
|
|
|
Szczerze mówiąc, pomimo, że nie jestem szczególnym fanem Ardbega i nie powala mnie ich produkcja - to jestem przeciwny nazywania ich przeszacowaną destylarnią. Przynajmniej nie wypuszczają takiej tragedii jak Bruichladdich.
Wśród przeszacowanych - oczywiście Macallan jest pierwszym skojarzeniem większości. Można tam dodać Bruichladdich (ostatni z Radziejowic był wyjątkiem potwierdzającym regułę), no i przede wszystkim Highland Park.
Jeśli chodzi o niedoszacowane, to wymieniam Caperdönitz i Talisker.
Oczywiście muszę też napomknąć o Japończykach - ich niedoszacowanie objawia sie w permanentnym ignorowaniu przez nas w degustowaniu, samplowaniu czy też jakiemukolwiek innemu doświadczaniu whisky. |
_________________ S.C.P.B. |
|
|
|
 |
Mateo
Singlemalt Whisky Acolyte

Ulubiona whisky: ZwolennikPoligamii:)
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 9:30 pm
|
|
|
A co powiecie o Francuzkich whisky z Bretagne = ścierwo , po prostu żal próbować piłem 3 różne edycje w zeszłym tygodniu - troszkę lepsze niż Żubrówka ( a może i nie ? ) ...
najbardziej nie doceniana to dla mnie Glen Grant - chociaż mogło by być troszkę więcej na rynku polskim i troszkę dostępniej $$. |
Mateusz. |
|
|
|
 |
Wojtek
Singlemalt Whisky Combatant spirit in the shell

Ulubiona whisky: Captain Morgan
|
Wysłany: Śro Cze 22, 2011 10:26 pm
|