|
Wywiad z Fredem Noe - wnukiem Jima Beama |
| Autor |
Wiadomość |
4inhand
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: Szukam
|
Wysłany: Wto Lis 13, 2012 9:52 pm Wywiad z Fredem Noe - wnukiem Jima Beama
|
|
|
Miałem dzisiaj przyjemność porozmawiania z Fredem Noe. Słowo przyjemność nie jest tutaj przesadą. Facet pracował w destylarni kilkadziesiąt lat i walił tekstami w stylu:
Tak, termin "Small Batch" wymyślił mój tata
Normalnie nie wklejam swoich dokonań blogowych na BOW (ponieważ dla wielu to liche dokonania ), ale tym razem facet, z którym rozmawiałem opowiedział sporo o rynku wtórnym beczek pomiędzy USA a Szkocją, co IMO jest dość ciekawe także dla forumowiczów BOW.
Wywiad jest po angielsku i posłuchać go można tutaj: http://www.milerpije.pl/rozmowa_z_fredem_noe.html
Z ciekawych rzeczy dowiedziałem się, że:
-bourbon nie może być barwiony karmelem, a Tennessee Whieksy tak. Prawda to? Ma ktoś info?
- są 2 klasy beczek, a niektóre destylarnie importują beczki w całości nie rozkładając ich na klepki. Ciekawe które? |
_________________ Less is more |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 8:47 am
|
|
|
| 4inhand napisał/a: | | są 2 klasy beczek |
Śledząc "dokonania" współczesnych bottlerów dochodzę do wniosku, że chyba jednak więcej
| 4inhand napisał/a: | | bourbon nie może być barwiony karmelem, a Tennessee Whieksy tak |
A czy etykiety drukują na papierze ekologicznym?... |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
4inhand

|
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 10:40 am
|
|
|
| 4inhand napisał/a: | | bourbon nie może być barwiony karmelem, a Tennessee Whieksy tak |
A czy etykiety drukują na papierze ekologicznym?... [/quote]
No tak, ale kiedy Noe mi to powiediał natychmiast pomyślałem o tym, że ktoś (chyba Ty!) pisał na forum, że znalazł starego sampla whisky z USA i różne E przelewały się tam smugami. Tylko, ze to chyba był Jack Daniels? |
|
|
|
 |
Pocieszny_PCS
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 3:10 pm
|
|
|
Fajny wywiad. Bardzo mi się podobała historyjka o Devils Cut
Czekamy na wywiad z kimś ze szkockiego przemysłu. |
_________________ ZInnejBeczki.com |
|
|
|
 |
4inhand

|
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 3:38 pm
|
|
|
| Pocieszny_PCS napisał/a: | Fajny wywiad. Bardzo mi się podobała historyjka o Devils Cut
Czekamy na wywiad z kimś ze szkockiego przemysłu. |
Hehe to był kompletny przypadek - po prostu coś mnie tknęło żeby nagrać. Podobało mi się, ale nie wiem kiedy będę miał coś nowego. Jeśli już to pewnie znowu jakąś wielką korporacyjną markę. |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 9:18 pm
|
|
|
| 4inhand napisał/a: | | No tak, ale kiedy Noe mi to powiediał natychmiast pomyślałem o tym, że ktoś (chyba Ty!) pisał na forum, że znalazł starego sampla whisky z USA i różne E przelewały się tam smugami. Tylko, ze to chyba był Jack Daniels? |
To byłem ja, nie Wiktor. I rzeczywiście, był to Jack Daniels. |
Rajmund |
|
|
|
 |
4inhand

|
Wysłany: Śro Lis 14, 2012 10:48 pm
|
|
|
| Rajmund napisał/a: | | 4inhand napisał/a: | | No tak, ale kiedy Noe mi to powiediał natychmiast pomyślałem o tym, że ktoś (chyba Ty!) pisał na forum, że znalazł starego sampla whisky z USA i różne E przelewały się tam smugami. Tylko, ze to chyba był Jack Daniels? |
To byłem ja, nie Wiktor. I rzeczywiście, był to Jack Daniels. |
W takim razie sorry! A co myślicie o tym nie dodawaniu karmelu do bourbona? Możliwe to? Przecież Jim Beam, tak samo jak JD stoi na każdej stacji benzynowej tej planety...spójny kolor ma z beki? |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Czw Lis 15, 2012 9:40 am
|
|
|
| 4inhand napisał/a: | | A co myślicie o tym nie dodawaniu karmelu do bourbona? |
Pojadę trochę Oskarem... Co ja myślę o dodawaniu karmelu do bourbona? Nic. Absolutnie nic. Podobnie jak o barwniku w napoju Hellena, punktualności pociągów w Pakistanie, czy wytrzymałości na rozciąganie pasków klinowych w trabancie.
A poważnie? Tak sobie myślę, że skoro oni używają tylko i wyłącznie nowych beczek (czyli drewno jest mniej więcej takie samo), to świństwo leżakuje w nich mniej więcej ten sam okres (czyli jakiś tydzień), to i kolor będzie mniej więcej ten sam. Szczególnie jeśli w jednym batchu zlejesz zawartość pięciu tysięcy beczek. Ale być może tajemnica sukcesu (!) kryje się się gdzie indziej.
A przy okazji, przyszedł mi właśnie do głowy jeszcze jeden offtopic. Otóż parę dni temu z zapartym tchem oglądałem reklamę jakiegoś piwska krajowej produkcji. Tyskie bodajże. I oni tam zaklinają się, że całe to ichnie coś robione jest tylko i wyłącznie z trzech naturalnych składników: wody, słodu jęczmiennego i chmielu. I niczego więcej. Jestem pewien, że reklamę klepnęli najwięksi fachowcy koncernu, co to znają się na robieniu piwa i mają tysiąc lat doświadczenia. I co im wyszło? Pierwsze na świecie piwo robione bez udziału drożdży! Dałbym sobie rękę uciąć, że na etykiecie jakiegoś Jima Beama sprzedawanego w Niemczech (gdzie prawo nakazuje ujawnienie wszelkich barwników) widziałem "mit Farbstoff". |
Rajmund |
|
|
|
 |
4inhand

|
Wysłany: Czw Lis 15, 2012 9:58 am
|
|
|
@ Rajmund
Masz rację - to musi wynikać ze zlewania tysięcy beczek. Mając 50 wielopiętrowych magazynów i takie amplitudy temperatur pod dachem jakoś nie wierzę, że zawsze wychodzi im jeden kolor.
+
Następnym razem kiedy będę w Niemczech, ruszam na Real w poszukiwaniu etykiet JB |
|
|
|
 |
Pawloff
Singlemalt Whisky Inquisitor

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Czw Lis 15, 2012 10:29 am
|
|
|
| 4inhand napisał/a: |
Następnym razem kiedy będę w Niemczech, ruszam na Real w poszukiwaniu etykiet JB |
nie trzeba jeździć:
https://www.bottleworld.d...html?tracker=13 |
_________________ "THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND" |
|
|
|
 |
Pawcio
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 8:27 am
|
|
|
| Rajmund napisał/a: | | że całe to ichnie coś robione jest tylko i wyłącznie z trzech naturalnych składników: wody, słodu jęczmiennego i chmielu. I niczego więcej. Jestem pewien, że reklamę klepnęli najwięksi fachowcy koncernu, co to znają się na robieniu piwa i mają tysiąc lat doświadczenia. I co im wyszło? Pierwsze na świecie piwo robione bez udziału drożdży! |
Wg mnie to takie polskie silenie sie na Reinheitsgebot
http://pl.wikipedia.org/w..._Czysto%C5%9Bci
brak wzmianki o drożadach wynika z faktu że w roku 1516 nikt nie miał o nich pojęcia.... |
_________________ Pozdrawiam.Pawcio.
"Crusader i Złych Macallan'ów Niszczyciel. Postrach Karuizaw. Protektor Ardmorów. Wielki Piewca CI. BOW Inkwizytor In Spe"P.W.Jasnowski.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ |
|
|
|
 |
|
|