|
wartość whiskacza |
| Autor |
Wiadomość |
sbl
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: jack daniells
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 6:59 pm wartość whiskacza
|
|
|
Elo jestem tu nowy,oraz jestem nowym posiadaczem 44 letniej whisky "the dimple Pinch" product of scotland[.....] poj. 375ml. ile to jest warte ??
tu link do takiej samej, tyle ze młodszej pewnie
http://www.scotchwhisky.n...imple_pinch.htm |
|
|
|
 |
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 10:02 pm
|
|
|
kurcze a skąd wiesz że 44 letniej przecież nie pisze
whisky nie dojrzewa w butli jak wino -jesteś posiadaczem 15 letniej ,
mam taka samą u mnie stoi lat 14 i nie jest to 29 letnia tylko nadal 15 |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 10:15 pm
|
|
|
| sbl napisał/a: | | ile to jest warte ?? |
Niestety, nia ma co robić sobie nadziei na spory zarobek. Musiałby się znaleźć kolekcjoner Dimpla. U nas raczej takiego nie będzie... Proponuję rozejrzeć się po zachodnich serwisach aukcyjnych. |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
sbl
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: jack daniells
|
Wysłany: Wto Maj 26, 2009 11:11 pm
|
|
|
na pudełku mam date produkcji [z moich wyliczeń wyszło 44 lata] od daty prod. do dziś + 15 lat=44lat |
|
|
|
 |
windham hell

|
Wysłany: Śro Maj 27, 2009 5:41 am
|
|
|
| to całkowicie nie zmienia faktu że nadal jesteś posiadaczem 15 letniej whisky ,rozlanej do butelki w latach 70 , |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Śro Maj 27, 2009 6:41 am
|
|
|
Windham ma rację.
Jednak to nie wiek przesądza o aktualnej warości. Miałem niedawno okazję oglądać nastoletnią Port Ellen, destylacja lata 70-te, bottling z lat 80-tych. Niby tylko 12 lat, ale cena że proszę siadać |
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
windham hell

|
Wysłany: Śro Maj 27, 2009 11:34 am
|
|
|
| Wiktor napisał/a: | | Jednak to nie wiek przesądza o aktualnej warości |
oczywiście że tak podobna sytuacja jaką opisałeś jest z Springbankiem jaki posiadam ,
chociaż cena pewnie znacznie niższa niż owa Port Ellen ,
natomiast Pinch bardzo cenna raczej nie będzie ogólnie dostępna ,opakowanie od lat niezmienne ,
ale może ktoś tam zbiera w/g roku wypustu -dopuszczam możliwość że się mylę ,wtedy udam się na pieszą pielgrzymkę do najbliższej destylarni ... |
|
|
|
 |
Rajmund
Administrator

Ulubiona whisky: już sam nie wiem...
|
Wysłany: Śro Maj 27, 2009 12:49 pm
|
|
|
| windham hell napisał/a: | | dopuszczam możliwość że się mylę ,wtedy udam się na pieszą pielgrzymkę do najbliższej destylarni ... |
Do Mackmyra...? Ale tamtejsza whisky podobno kiepska jest...
[ Dodano: Sro 27 Maj, 2009 2:00 pm ]
| sbl napisał/a: | Elo jestem tu nowy,oraz jestem nowym posiadaczem 44 letniej whisky "the dimple Pinch" product of scotland[.....] poj. 375ml. ile to jest warte ??
|
Dla wyjaśnienia...
Whisky nie starzeje się w butelce, stąd tzw. wiek whisky oznacza z grubsza okres od momentu destylacji do butelkowania (czas spędzony w dębowej beczce). Czas, który upływa od tego momentu w zasadzie nie ma wpływu na wartość samego trunku. Chyba, że:
1. W międzyczasie zamknięto destylarnię, z której dana whisky pochodzi (np. Towiemore, Port Ellen, Brora).
2. Sama destylarnia należy/należała do wybitnych/kultowych (np. Bowmore, Springbank, Ardbeg, itp.).
3. Konkretna wersja whisky pochodzi z serii limitowanej, niezwykle limitowanej lub ewidentnie kultowej (np. Black Bowmore, Port Ellen 1975 Signatory, Ardbeg 1976 Committee Bottling).
I to by było na tyle. Najwięcej warta będzie stara whisky spełniająca w jak najwyższym stopniu wszystkie trzy powyższe warunki. W przypadku Dimple 15yo nie występuje żaden z nich, więc posiadana przez Ciebie butelka nie przedstawia jakiejśc szczególnej wartości. Poza przypadkami absolutnie jednostkowymi w skali galaktycznej, gdy ktoś kolekcjonuje poszczególne partie Dimple i akurat tej jednej mu brakuje do uzupełnienia kolekcji...
Pozdrawiam,
Rajmund |
Rajmund |
|
|
|
 |
Mistu
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Śro Maj 27, 2009 1:14 pm
|
|
|
Podsumowując drastycznie: motyla noga |
_________________ Mistu
Rzeczywistość to iluzja wywołana brakiem alkoholu |
|
|
|
 |
Pawcio
Singlemalt Whisky Apostle

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 4:57 pm
|
|
|
pozdrawiam odartego ze zludzeń sbl-a |
_________________ Pozdrawiam.Pawcio.
"Crusader i Złych Macallan'ów Niszczyciel. Postrach Karuizaw. Protektor Ardmorów. Wielki Piewca CI. BOW Inkwizytor In Spe"P.W.Jasnowski.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ |
|
|
|
 |
powermac
Singlemalt Whisky Follower

Ulubiona whisky: z beczki po sherry
|
Wysłany: Czw Maj 28, 2009 5:08 pm
|
|
|