|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
|
Konkurs Spirits.com.pl (nie tylko) |
| Autor |
Wiadomość |
Gabi
Blendedwhisky Flagellant

Ulubiona whisky: JohnnieWalkerOdyssey
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 3:36 pm Konkurs Spirits.com.pl (nie tylko)
|
|
|
Zaczynamy drugi z serii cotygodniowych konkursów, tym razem do wygrania pamiątkowy kieliszek degustacyjny do whisky, z logotypem I Warsaw Whisky Fest, którego fundatorem jest organizator festiwalu, firma Tudor House. Nagroda zostanie rozlosowana wśród osób, które prawidłowo odpowiedzą na pytanie: W jakich beczkach leżakuje Matisse 15YO Single Malt Scotch Whisky? (podpowiedź można znaleźć na stronie sklepu Ballantine’s). Na głosy czekam do 30 listopada, najpierw trzeba zarejestrować się w newsletterze. Do wygrania jest pięć kieliszków.
Szczegóły dotyczące konkursu i konkursowe pytanie przez cały tydzień w bezpłatnym newsletterze, wystarczy podać swój e-mail i rozpocząć subskrypcję. http://spirits.com.pl/new...register&email= |
| Ostatnio zmieniony przez rosomak Wto Gru 02, 2014 10:09 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: PE & coke
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 4:31 pm
|
|
|
| i nie wstyd Wam? |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
 |
Wiktor
God of Hate koordynator BOW

Ulubiona whisky: sobotnia
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 6:25 pm
|
|
|
Ale za to jaki nick zdrobniały, delikatny, ciepły i serdeczny
| Gabi napisał/a: | | drugi z serii cotygodniowych konkursów |
Bardzo nieładnie, że na pierwszy się nie załapaliśmy. A nuż można było wygrać 10 egzemplarzy katalogu I Warsaw Whisky Fest, albo coś równie "na czasie"
[ Dodano: Wto Lis 25, 2014 6:28 pm ]
| Gabi napisał/a: | | W jakich beczkach leżakuje Matisse 15YO Single Malt Scotch Whisky? |
A niech tam. Wytłukłem prawie wszystkie milery, to czymś się trzeba ratować...
Zaryzykuję odpowiedź: w dębowych?...
[ Dodano: Wto Lis 25, 2014 6:29 pm ]
... jeśli można jeszcze wycofać, to chciałbym zmienić moją odpowiedź: w zamkniętych? |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
Pawloff
Singlemalt Whisky Inquisitor

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Wto Lis 25, 2014 8:14 pm
|
|
|
A jak ktoś otwierał, żeby dodać to co odparowało... albo żeby śmierdzące wywietrzało, albo rzeby narzędzia odkazić
Lepiej się zastanów
[ Dodano: Wto Lis 25, 2014 9:44 pm ]
Hmm Matisse 15 YO, ciekawa destylarnia...
Zastanówmy się na poważnie zakupem tej beczki od Adama.
Ale nazwę dajmy jakąś taką bardziej szkocką np. Glen Szczecin, albo Ben Kasprowy, albo Loch Morskie Oko, względnie The Vistulaside, a może coś z highlandu, klasy z Pomorzan "ale urwał"... |
_________________ "THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND" |
|
|
|
 |
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader

Ulubiona whisky: PE & coke
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 5:59 am
|
|
|
a tym razem do wygrania pamiatkowa miska na doskonala zakaske do Matisse 15YO Single Malt Scotch Whisky z logotypem firmy Matisse, ktorej fundatorem jestem ja.
nagroda zostanie rozlosowana wsrod osob, ktore prawidlowo odpowiedza na pytanie: w jakich puszkach lezakuje zakaska Matisse Rabbit Pate? (podpowoedz mozna znalezc na zdjeciu)
do wygrania jest tylko jedna lekko uzywana miska, szczegoly na PM. |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
 |
windham hell
Singlemalt Whisky Inquisitor Theory in Practice

Ulubiona whisky: Bowmore Sherry
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 9:27 am
|
|
|
Panowie zaciemniacie przekaz
są tacy którym naprawdę zależy na tym kieliszku |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 1:25 pm
|
|
|
| windham hell napisał/a: | | tacy którym naprawdę zależy na tym kieliszku |
I dlatego, specjalnie dla nich...
Dziś notka degustacyjna jednego z obecnie najsłynniejszych i najbardziej poszukiwanych kieliszków. Idealnego do whisky, do rumów, do grappy, do nowozelandzkich likierów z pokrzywy, do ciasteczek mojej cioci, do kociego jedzenia, do meta-amfetaminy, do naparów wspomagających trawienie, do zainwestowania, do kolekcjonowania, do pochwalenia się przed znajomymi i przed nieznajomymi. Ale nie uprzedzajmy faktów...
Kieliszek, który już w 2014 roku rozpoczął swą zawrotną, światową karierę na I Warsaw Whisky Fest, imprezie już cieszącej się zasłużoną estymą, z miejsca stając się obiektem pożądania koneserów i westchnień kolekcjonerów, jest produktem Krośnieńskich Hut Szkła "KROSNO" S.A. w upadłości likwidacyjnej. Już sam ten fakt ma doniosłe znaczenie i porusza nas dogłębnie, ponieważ oznacza, iż wkrótce prawdopodobnie będzie pochodził z tzw. „closed factory”, a jego ceny na aukcjach poszybują w górę. A może nie.
Podniosły się co prawda plotki, że pomysł i miejsce wykonania tego szkła zostały czystym przypadkiem „zapożyczone” od pewnego znanego blogera, a obrany styl (oraz wykonanie) to zaledwie popłuczyny po pierwszym, oryginalnym projekcie zamówionym w Krośnie - wiary jednak im dawać nie można, bo są rozsiewane przez kreatury zawistne, nikczemne i złośliwe, nie potrafiące uszanować (ba, docenić!) wysiłków innych. A przecież z kieliszkiem w ręku nie możesz być wrogiem.
Tak więc gratulujemy, gratulujemy, czołem bijemy, gazy puszczamy, w przyjaźni trwamy. Świetny i elegancki kieliszek, nowatorski, nie za duży, a na pewno nie za mały, piękne logo (ze znanej serii „Można czyścić chemicznie/Suszenie bębnowe”), przyjemnie będzie się z niego wieczornie sączyło nie tylko jakiegoś zacnego dramika podstawki do filmu, ale i te najbardziej limitowane edycje (foto) – udowadniające, że podróż przez świat alkoholi potrafi być iście fascynująca, niczym spływ malowniczą Gunicą, kędy za każdym chaszczem może czaić się inny, złowrogi wędkarz muchowy, i że Szkoci muszą drżeć przed nie tylko coraz doskonalszą konkurencją z Francji, Australii i Kenii, ale także przed robiącymi robotę butikowymi destylarniami teutońskich Zwergen...
No ale, co my tutaj dziś mamy?
Nazwa: Pamiątkowy Kieliszek Degustacyjny Do Whisky Z Logotypem I Warsaw Whisky Fest
Vintage: 2014
Kształt: wyrafinowany, nietuzinkowy, konceptualny
Pojemność: idealna
Jakość: wyśrubowana
Ilość limitowana: optymalna, zaledwie kilkaset sztuk (a nie jakieś marne tysiące, pfff)
Cena: bezcenny, choć zupełnym przypadkiem wspomnę, że pięć egzemplarzy można wygrać w konkursie organizowanym przez jedną z firm, polecamy!
...Zanim przejdę do oceny walorów tego niezwykłego kieliszka, mała dygresja. Pewnego zimnego, październikowego poranka wsiadłem w pociąg TLK zmierzający do Warszawy (...), na stacji Wa-wa Zachodnia czekał już na mnie autobusik (......), ale wcześniej w pociągu wypiłem doskonałą 10-letnią (..............), która - choć to podstawka w 40% - tym razem bardzo mi posmakowała. Następnie wypiłem sampelka (...............................) potem świetną (...........................) od oraz zaskakujące (......................), (..................) i (............), no i (.......), i jeszcze pyszniutkie (.....), (....), a na sam koniec znalazłem w kieszeni (...) – i tak właśnie dotarłem na I Warsaw Whisky Fest.
Przekroczywszy bramy raju, już z daleka zobaczyłem stoisko, na którym - w sensie dosłownym - piętrzyły się mega-limitowane kieliszki, przygotowane i opatrzone wysmakowanym logiem przez Organizatorów. Piękny ten widok podziałał na mnie niczym (................!), natomiast gdy okazało się, że w cenie wstępu otrzymam na zawsze jeden z nich, to już w ogóle (..............!!!!). I w ten oto sposób stałem się posiadaczem czegoś legendarnego, o czym wszyscy marzą, o co muszą walczyć w konkursach, a ja po prostu, tak właściwie mimochodem, MAM.
No to lecimy z notką degustacyjną:
Nos: przede wszystkim jakiś ciężki do określenia zapach, początkowo ściana świeżego powietrza nie pozwala się wwąchać, dopiero po 20 minutach okazuje się, że jest to zapach szkła, tutaj bardzo wytrawnego i interesującego, jak to bywa w porządnych kieliszkach bez dodatku plastiku. Po dolaniu mojej ulubionej Wurzel Peter – a zaznaczyć trzeba, że kieliszek perfekcyjnie zbiera trunek na dnie, ten zaś wprost doskonale spływa po ściankach w prawidłowym kierunku - na tle wybornego aromatu szkła pojawia się jakiś anyż, świerk, eukaliptus, terpentyna, kawa, herbata, rosół...
Podniebienie: Niestety smak kieliszka został przytłumiony. Napełnienie go, nawet niewielkie, okazało się błędem. Jestem zmuszony wylać kilka kropel cennej zawartości... Tak, teraz jest lepiej! Szklanki do long drinków, milion bombek choinkowych, puste XX-wieczne strzykawki, pancerna szyba w Rolls-Roysie, okulary w grubej oprawie (takie a la Superman), fabryka okien połaciowych, fakir chodzący po rozbitych butelkach...
Wykończenie: Pełne i totalne! Kopuła Reichstagu. Siedem Palantirów. Kineskop „Rubina”. Porcelanowa miska do zupy w lokalnym chińskim barze na ryneczku (chyba nawet z tym specjalnym, szklanym czerpadłem). Kolejna świetna wymówka, by go odwiedzić!
Podsumowanie: łaskocząca i świetlista szklaneczka, jak promień słońca padający na starego Steinwaya wprost z dziury w dachu... niesie radość i nadzieję na lepsze jutro, a przynajmniej na rychłe przybycie dekarzy.
Ocena: 86,5
Informujemy, że kieliszek będzie można obejrzeć w trakcie degustacji Xmas Night 2014, a już dziś zapraszamy wszystkich na przyszłoroczną specjalną, otwartą degustację Glass-Bang, gdzie kilkanaście wyjątkowych kieliszków weźmiemy i wykorzystamy
PS. Przepraszamy za słabą jakość zdjęć, będziemy musieli poszukać jakiejś profesjonalnej sesji fotograficznej dla miłośników kieliszków.
|
Wiktor
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
 |
Tomek1

Ulubiona whisky: Springbank
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 2:08 pm
|
|
|
| O i jeszcze jedno - Kieliszek w bikini: |
| Ostatnio zmieniony przez Tomek1 Śro Lis 26, 2014 4:29 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Czajkus
Singlemalt Whisky Follower www.czajkus.com

Ulubiona whisky: Caol Ila
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 2:37 pm
|
|
|
Jako, że konkurs ten organizuje mój kolega Łukasz (a info tutaj podała jakaś jego koleżanka, która nie wiedziała co czyni, aczkolwiek z pewnością wierzyła, że czyni dobrze), to i ja się dorzucę, bo zapytam - czymże jest ten kieliszek bez podkładki?
Tak się akurat składa, że w październiku 2012 r. zabrałem kilka ostatnich podkładek Starki ze sklepu Polmosu Szczecin. Jak wiadomo sklepu już nie ma, co ze starką nie wiadomo, także taka ekskluzywna i limitowana podkładka z najwyższej jakości tektury z podszczecińskiej makulatury z pewnością w sposób niebagatelny umili korzystanie z tego kieliszka i w sposób niezaprzeczalny podniesie jego walory użytkowe
Także jak zgłosi się zwycięzca to na swój koszt podkładkę wyślę. |
_________________ www.czajkus.com blog.czajkus.com |
|
|
|
 |
Gabi
Blendedwhisky Flagellant

|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 4:24 pm
|
|
|
To moje pierwsze w życiu forum, więc nie znam jeszcze obyczajów, ale na pewno się nauczę |
|
|
|
 |
Wiktor

|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 4:55 pm
|
|
|
| Tomek1 napisał/a: | | Kieliszek w bikini: |
Po sieci już nawet takie krążą.
PS. ...Gabi, Ty nie patrz |
Wiktor
|
|
|
 |
Adam Hochul
Singlemalt Whisky Crusader SM in Campbeltown

Ulubiona whisky: Ben Nevis
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 5:14 pm
|
|
|
WIktorze doceniam wklad pracy. Ja 3 razy kasowalem posta bo szkoda mi sie zrobilo potencjalnie zenskiego (co jak co jeszcze polski kojaze i Gabi mimo ze sobie grabi pachnie kobieta) osobnika na forum.
Ksztalt kieliszka nietuzinkowy. Naszczescie zupelnie odmienny od tych ktore rozdajemy na swieta. Bo dopiero by sie porobilo. |
_________________ Doing does |
|
|
|
 |
Gabi
Blendedwhisky Flagellant

|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 5:47 pm
|
|
|
kieliszek w bikini wygląda bardzo plażowo |
|
|
|
 |
Pawloff

Ulubiona whisky: Glendronach
|
Wysłany: Śro Lis 26, 2014 10:27 pm
|
|
|
Myślę, że Gabi jako doświadczony marketer, bierze całe zamieszanie wokół kieliszka z dobrodziejstwem inwentarza, byle byśmy nie przekręcali nazwy kieliszka... |
_________________ "THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND" |
|
|
|
 |
Gabi
Blendedwhisky Flagellant

|
Wysłany: Czw Lis 27, 2014 3:16 pm
|
|
|
dobrze, że nie marketanka, a kieliszki lubię, choć wolę pełne |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|