|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
non chill-filtered - jak to jest? |
Autor |
Wiadomość |
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Śro Wrz 24, 2014 7:48 am non chill-filtered - jak to jest?
|
|
|
teoretycznie oddzielemie np. czesci estrow od whisky przez ich wymrozenie i filtracje ma wplyw na smak, chemia to nauka scisla.
moje pytanie natomiast brzmi: w jakim stopniu wplywa? jak to jest w praktyce?
czy moze ktos probowal "z tej samej beczki" przed i po filtracji? |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
Pawloff
Singlemalt Whisky Inquisitor
Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 15 Maj 2011 Posty: 928 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro Wrz 24, 2014 9:32 am
|
|
|
Generalnie nie ma dostępnych wypustów filtrowanych i nie filtrowanych z tej samej beczki.
No może Adam, ma taką możliwość tam w magazynach, gdy podbiera z beczek, ale potem musiałby kupić tę samą whisky od bottlera, któremu sprzeda beczkę, a ten musiałby ją przefiltrować, czego niezależni bottlerzy z reguły nie robią.
Co do zasady, jak pijesz te nie fitlrowane to smak jest z reguły bogaty, te filtrowane ubogi. Choć wszędzie pojawiają się wyjątki potwierdzające regułę. Tak to już ciekawie jest w świecie whisky...
|
_________________ "THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND" |
|
|
|
|
Wiktor
God of Hate koordynator BOW
Ulubiona whisky: sobotnia
Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 4805 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Śro Wrz 24, 2014 9:53 am
|
|
|
W Signatory i Cadenhead's tak robili - dawniej. Co do dziś, nie mam pewności. Trzeba by odszukać konkretne wypusty, kupić po butelce i po prostu porównać. Niekiedy Signatory oddawało też komuś-tam część beczki pod bottling, a samo wypuszczało resztę... Temat na szerzej zakrojone i niekoniecznie bezowocne poszukiwania
Piłem jakieś Port Ellen z lat 70-tych od Signatory ze zbliżonych (ale nie tych samych) beczek w cs (dumpy) i w filtrowanej serii Vintage. Można nazwać szereg różnic smakowych (i oczywiście podobieństw), lecz pytanie czy były one akurat efektem filtracji - i w jakim stopniu - wykracza poza zakres moich prac badawczych... i jednocześnie zainteresowań |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Czw Wrz 25, 2014 9:53 am
|
|
|
dziekuje za odpowiedzi!
sprobuje sprawdzic to empirycznie.
rozlalem butelke na dwie czesci, polowa jest juz w 0'C, potem przeleje ja przez bibuly filtracyjne. jesli na bibulach cos zostanie (mam pod reka laboratorium analityczne), to zaprosze kilku znajomych na "slepy test".
dam Wam znac o rezultatach.
oczywiscie to zabawa, pewne uproszczenie, bo np. nalezy pewnie wynik przypisywac do konkretnej butelki (do lodowki poszedl Ardbeg 10), testujacy nie beda "wielkimi znawcami whisky", itd, itp, ... zwyczajnie mnie zaciekawilo ile w tym "non chill-filtered" marketingu |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
Adam Hochul
Singlemalt Whisky Crusader SM in Campbeltown
Ulubiona whisky: Ben Nevis
Dołączył: 04 Gru 2010 Posty: 544 Skąd: Glasgow
|
Wysłany: Śro Paź 01, 2014 4:20 pm
|
|
|
D Mysle ze z Ardbega 10 to juz niewiele mozna wyfiltrowac. Sugerowal bym cos w mocy 55% + i 18-20 lat wzgledem wieku.
Co do filtracji beczek - tu Pawloff ma calkowita racje, beczki czesto sa butelkowane w roznej mocy, Niemcy czesto sprzedaja ta sama beczke do 3 roznych klientow w 3 roznych mocach ale jeszcze nie spotkalem sie w ostatnich latach zeby czesc byla przefiltrowana a czesc nie.
Wiec pozostaje test emprityczny. Ale naprawde zabral bym sie za jakis solidny spiryt. Dalsze filtrowanie przefiltrowanego ardbega moze nie przyniesc wielu rezultatow. |
_________________ Doing does |
|
|
|
|
Trzymajtusię i
Singlemalt Whisky Follower
Ulubiona whisky: jeszcze nie
Dołączył: 21 Lis 2012 Posty: 245 Skąd: Wałbrzych
|
Wysłany: Czw Paź 02, 2014 8:33 pm
|
|
|
Zawsze mi się wydawało, ale wydawało, że filtruje się te, które mają tendencję do mętnienia przy niższym %. |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 9:28 am
|
|
|
niestety macie racje, na bibule nic nie pozostalo (wazylem przed ja przed filtracja i po wysuszeniu).
bawilem sie jeszcze nefrometrem, i faktycznie ani schlodzony, ani rozcienczony Ardbeg nie metnieje.
czy moze mi ktos polecic ogolnie dostepna butelke whisky, ktora metnieje? |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
Pawloff
Singlemalt Whisky Inquisitor
Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 15 Maj 2011 Posty: 928 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 11:30 am
|
|
|
zwykle osad wytrąca się po dodaniu wody, zwłaszcza gdy odstoi trochę (albo lodu, jeśli ktoś już musi dodać lodu...)
Z reguły niefiltrowane są niezależne wypusty, poeksperymentował bym na tych w pełnej mocy. Bo te o obniżonej coś muszą mieć przefiltrowane, inaczej po dodaniu wody wytrąciłby się osad...
z Ardbegiem TEN niefiltrowanym na zimo, jest pewnie tak jak z piwem Kasztelan. Nie pasteryzowany, ale okres przydatności na pół roku...
Widać są inne sposoby filtracji niż na zimno
|
_________________ "THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND" |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Pią Paź 03, 2014 3:18 pm
|
|
|
Pawloff napisał/a: | Widać są inne sposoby filtracji niż na zimno |
dokladnie tak. mozna np. whisky pomrozic kilka dni (do wytracenia lipidow) i potem podnosic temperature o 2-3 'C dziennie. przefiltrowac np. przy 20'C i napisac "non chill-filtred".
[ Dodano: Czw Paź 09, 2014 10:32 am ]
i wszystko jasne:
http://www.whisky.com/inf...t-whiskies.html
eeeeh... ten marketing... |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|