bestofwhisky.pl Strona Główna bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
jaka woda
Autor Wiadomość
Noform 
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: jeszcze nie wiem :)
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 29
Skąd: Śląsk
  Wysłany: Sob Gru 28, 2013 4:35 pm   jaka woda

Witam zastanawiam sie jaka woda będzie naj lepsza do rozcieńczania whisky?
I nie pytam sie tutaj o highland spring :P tylko o coś bardziej dostępnego.
 
 
Pocieszny_PCS 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 527
Skąd: Warszawa
Wysłany: Sob Gru 28, 2013 4:54 pm   

Jak masz takie dylematy to zupelnie obojetna, bez smaku i bez zadnych mineralow bedzie destylowana ze stacji benzynowej.
 
 
 
Trzymajtusię i
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: jeszcze nie
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 24
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 11:24 am   

Pocieszny_PCS napisał/a:
bedzie destylowana ze stacji benzynowej.
Czy aby na pewno jest to woda destylowana?, domyślam się, że koledzy ją próbowali :x . W każdym regionie jest w sprzedaży jakaś woda z certyfikatem dla niemowlaków, czy matek karmiących, kiedyś woda żywiec miała ten certyfikat, ale jej odebrali, po zagotowaniu teraz robi się kasza na dnie z minerałów. Widziałem wodę ,,mama i ja'', a ,,żywiecki kryształ'' zawsze się sprawdza, można też butelkę zamrozić jak to robią moi znajomi szamani, którzy twierdzą, że w ten sposób odzyskuje swój autentyczny kod genetyczny, cokolwiek to znaczy (ja nie wiem) to minerały osiadają na dnie.
 
 
Pocieszny_PCS 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 03 Cze 2011
Posty: 527
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 3:07 pm   

Trzymajtusię i napisał/a:
Czy aby na pewno jest to woda destylowana?, domyślam się, że koledzy ją próbowali . W każdym regionie jest w sprzedaży jakaś woda z certyfikatem dla niemowlaków, czy matek karmiących, kiedyś woda żywiec miała ten certyfikat, ale jej odebrali, po zagotowaniu teraz robi się kasza na dnie z minerałów. Widziałem wodę ,,mama i ja'', a ,,żywiecki kryształ'' zawsze się sprawdza, można też butelkę zamrozić jak to robią moi znajomi szamani, którzy twierdzą, że w ten sposób odzyskuje swój autentyczny kod genetyczny, cokolwiek to znaczy (ja nie wiem) to minerały osiadają na dnie.

Wode destylowana pilem jakis czas temu jak w drodze nie mialem czym tabletek popic i smakowala jak woda.
Ja pierdole, co to za wydziwianie?
Wiadomo, ze muszynianka czy zuber sie nie nadaja, ale poza tym wiekszosc wod stolowych jest ok.
 
 
 
Trzymajtusię i
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: jeszcze nie
Dołączył: 21 Lis 2012
Posty: 24
Skąd: Wałbrzych
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 3:48 pm   

Pocieszny_PCS napisał/a:

Ja pierdole, co to za wydziwianie?
Nie przywykłem, by ktoś z kim słowa nie zamieniłem zwracał się do mnie w ten sposób, jeśli chodzi o wydziwianie, to zamiast doradzić koledze jakąś zwykłą wodę źródlaną, osoba pisze woda do akumulatora, jak się pisze takie rady, to trzeba wiedzieć jak taka woda smakuje i jeszcze raz napiszę to nie jest woda destylowana, pewnie jakoś demineralizowana, ma taki srogi posmak.
 
 
morgan 
Singlemalt Whisky Acolyte


Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 07 Lis 2012
Posty: 57
Skąd: Chełm
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 5:04 pm   

eee proponuję nie brać tych uszczypliwości do Siebie :) chłopaki nie są złe :) takie dogryzanie to już chyba norma :)
ps. byle jak ale się zachowujcie :)
 
 
Noform 
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: jeszcze nie wiem :)
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 29
Skąd: Śląsk
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 10:06 pm   

Hmm ja jeszcze mam jedną pozycje a mianowicie wodę do wstrzykiwania do żylne podobno jest ona pozbawiona wszystkich minerałów i bakterii
 
 
Pawloff 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 672
Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie Gru 29, 2013 11:50 pm   

w większości przypadków szkoda dodawać wody :idea:
_________________
"THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND"
 
 
 
Czarek 
Singlemalt Whisky Prophet



Ulubiona whisky: Ben Nevis i Caol Ila
Dołączył: 19 Kwi 2006
Posty: 1583
Skąd: Poznań
Wysłany: Pon Gru 30, 2013 10:29 pm   

Po pierwsze - po co woda, powodzie i sztormy robia dostatecznie duzo strat, nie jestesmy od tego by topowiekszac.
po drugie - jesli juz ktos musi (tez to niekiedy robie - nie patz na ro co wyzej :wink: ) to bezwzglednie nie dejonizowana czy mineralizowana czy jakas nienaturalna, zwykla nisko mineralizowana lub najwyczajniej przegotowana po ostygnieciu.
po trzecie - szukaj a znajdziesz :mrgreen:
_________________
Pozdrawiam
 
 
Noform 
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: jeszcze nie wiem :)
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 29
Skąd: Śląsk
Wysłany: Śro Lis 05, 2014 11:45 pm   

Czy to nie lekka przesada? http://singlemalt.pl/zest...islay-3-x-0-1-l a może w tym szaleństwie jest metoda?
 
 
Wiktor 
Singlemalt Whisky Martyr
koordynator BOW



Ulubiona whisky: Port Ellen
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 2911
Skąd: Szczecin
Wysłany: Śro Lis 05, 2014 11:48 pm   

Cytat:
Cena: 69,00 zł

Źródło: http://singlemalt.pl/zest...islay-3-x-0-1-l
Copyright © SingleMalt.pl | Możesz wykorzystać ten tekst jeśli opublikujesz go wraz z hyperlinkiem do źródła!


Jest metoda :mrgreen:

[ Dodano: 5 Listopad 2014, 23:56 ]
Jednak najlepsze jest to (podkreślenie moje):
Cytat:
Eksperci są zgodni, że najlepszą wodą do rozcieńczania whisky słodowej jest ta, której użyto do jej produkcji (...)
Wody źródlane Uisge Source pochodzą z wyjątkowych ujęć zlokalizowanych w pobliżu wiodących destylarni w Szkocji

Od dawna wiadomo, że cwaniacy i kombinatorzy - a teraz okazuje się, że na dodatek najzwyczajniejsi naciągacze.
_________________
Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"- Why You do like that damn, old Clynelish whisky so much?
- Cause it's a good one.
- Good one? Hell, I know lot of good ones...
- I don't."
 
 
 
Noform 
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: jeszcze nie wiem :)
Dołączył: 28 Lis 2013
Posty: 29
Skąd: Śląsk
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 12:10 am   

Może ktoś mnie poprawi bo nie wiem, czy destylarnie zniżając alkohol do 40% używają tej samej wody?
A może korporacje robią to z innej wody?
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienia :)
 
 
Rajmund 
Administrator



Ulubiona whisky: pewna Ardbeg 1975
Dołączył: 27 Cze 2005
Posty: 1117
Skąd: Szczawno Zdrój
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 2:30 pm   

Uisge (wymawiane ‘usz-ke’) jest słowem pochodzącym z języka gaelickiego szkockiego, oznaczającym ‘wodę’ jak w słowie Uisge Beatha (usz-ke be), które oznacza ‘wodę życia’.

Źródło: http://singlemalt.pl/zest...islay-3-x-0-1-l
Copyright © SingleMalt.pl | Możesz wykorzystać ten tekst jeśli opublikujesz go wraz z hyperlinkiem do źródła!

No jasne, że z hyperlinkiem. Sam się pod tym nie podpiszę. ;-) Ale tutaj wyraźnie napisano, trochę po gaelicku, że whisky jest "be" - usz-ke be!
Gwoli ścisłości, gaelickie "beatha" wymawiane jest w przybliżeniu jak "wa".

Noform napisał/a:
Może ktoś mnie poprawi bo nie wiem, czy destylarnie zniżając alkohol do 40% używają tej samej wody?
A może korporacje robią to z innej wody?

Nie, nie korzystają z tej samej wody. Z tej prostej przyczyny, że źródła wody, z której powstaje whisky, znajdują się daleko od miejsc, w których whisky jest butelkowana. Nierzadko bardzo daleko. Poza tym, osobiście nigdy nie widziałem cysterny napełnianej np. wodą z potoku łączącego Loch Uigeadail (takie jezioro na Islay) z destylarnią Ardbeg. Do rozcieńczania używana jest zwykła, filtrowana kranówa.
_________________
Pozdrawiam,
Rajmund
 
 
 
Pawloff 
Singlemalt Whisky Crusader



Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 15 Maj 2011
Posty: 672
Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 3:42 pm   

Rajmund napisał/a:
Do rozcieńczania używana jest zwykła, filtrowana kranówa.



i tyle magii... :twisted:
_________________
"THE CLAN'S ARE MARCHING 'GAINST THE LAW
BAGPIPERS PLAY THE TUNES OF WAR
DEATH OR GLORY I WILL FIND
REBELLION ON MY MIND"
 
 
 
PawelWojcik 
Singlemalt Whisky Apprentice


Ulubiona whisky: poszukiwana...
Dołączył: 09 Cze 2014
Posty: 42
Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
Wysłany: Czw Lis 06, 2014 4:28 pm   

Pawloff napisał/a:
i tyle magii... :twisted:


Dlaczego wszystko, co sprawia nam radość, wszystko, czemu przypisujemy urok piękna, wszystko, co odziewamy w szatę ideału, kończy się czymś brudnym, głupim, nędznym lub śmierdzącym, dlaczego nietrwałość jest cechą absolutu, a wzniosłość i triumf nie są jego finałem? Miłość kona w znudzeniu, upodleniu lub zazdrości, dobroć w spektakularnych filantropiach, książka w składzie makulatury, poezja w ocenach szkolnych belfrów, konie wyścigowe w jatkach rzeźników, demokracja w tłumie, wolność w ZOO, sława w megalomanii, wiedza w pysze, cacka na śmietniku.

Waldemar Lysiak

ale dla pocieszenia:

whisky rozciencza sie dwa razy: np. z 70% do 63,5% przed zalaniem w beczki, potem do (najczesciej) 40-46% przy butelkowaniu (o czym pisal Rajmund).
w destylarni do rozcienczenia destylatu przed zalaniem w beczki uzywana jest czesto ta sama woda, ktora uzywa sie do slodowania. poddana jest tylko procesowi demineralizacji.
demineralizacja moze odbywac sie trzema sposobami:
- przy pomocy destylacji - wtedy nie eliminuje sie zwiazkow aromatycznych z wody, ktore maja temperature wrzenia okolo 100'C, ale mozna ten szczegol pominac
- przy pomocy odwroconej osmozy - wtedy (w przyblizeniu) wszystko zostaje "przed filtrem"
- przy pomocy zywic jonowymiennych - najstarszy i do dzis najbardziej popularny sposob - wtedy wszystkie zwiazki aromatyczne z wody przechodza do beczek, a na filtrze zostaja jony soli (glownie wapnia i magnezu). dokladniej zostaja zamienione na jony "neutralnego" sodu.
taka wode stosuja niektore destylarnie rowniez do slodowania, w przypadku jesli maja bardzo twarda wode. zapobiega to osiadzaniu sie kamienia na alembikach podczas destylacji.

korporacje dla blendow i IB rozcienczaja wylacznie woda filtrowana za pomoca odwroconej osmozy. jest to na tyle skuteczna metoda filtracji, ze wszystko jedno jaka woda jest przed filtrem. w literaturze woda oczyszczona za pomoca odwroconej osmozy jest czesto nieprawidlowo nazywana "woda destylowana".

przy okazji: woda demineralizowana ma lekko gorzkawo-metaliczny w smak. woda "bez smaku" czy "neutralna w smaku" dla nas - to woda z niewielka zawartoscia mineralow. serio. do takiej sie po prostu przyzwyczailismy, stanowi ona dla nas punkt odniesienia. gdybysmy na codzien pili wode demineralizowana, to woda z niewielka iloscia mineralow wydawala by sie nam lekko slodka (jesli zawierla by np. sporo wapnia) lub lekko slona (jesli zawierla by np. magnez).
_________________
życie jest zbyt krótkie, aby pić kiepską whisky
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group phpBB3