|
bestofwhisky.pl
Forum koneserów i pasjonatów | Hejtujemy od 2005 roku
|
E150 czyli karmel - jak to jest? |
Autor |
Wiadomość |
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2015 7:08 pm E150 czyli karmel - jak to jest?
|
|
|
teoretycznie kazda whisky zawiera wiecej, lub mniej karmelu, bo nowa beczka byla wypalana (karmelacja cukrow debu), a potem po maturyzacji "czegos tam" (np. burbona czy sherry), a przed zalaniem szkocka beczka ponownie byla wypalana lub tostowana (ponowna karmelizacja debu, plus karmelizacja "czegos tam", plus karmelizacja produktow reakcji debu i "czegos tam").
wiec:
1 pytanie: czy czysto praktycznie czujecie wplyw dodatkowego karmelu w wypustach, ktore nie maja "na marketingowej naklejce" informacji o braku karmelu lub naturalnym kolorze.
2 pytanie: czy sadzicie, ze kolor whisky wplywa (rowniez podswiadomie) na poziom jej oceny przez Was? |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
Wiktor
God of Hate koordynator BOW
Ulubiona whisky: sobotnia
Dołączył: 27 Cze 2005 Posty: 4806 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: Czw Gru 03, 2015 7:49 pm
|
|
|
PawelWojcik napisał/a: | czujecie wplyw dodatkowego karmelu |
Często, nawet bardzo. Zwłaszcza w whisky bez wyraźnej dominanty smakowej i przede wszystkim - aromatycznej (sherry, dajmy na to, karmel zupełnie przykrywa). Stąd o karmelu w opisach właściwie nie wspominam, chyba że jest naprawdę pierwszoplanowy. Głównie spełnia on po prostu funkcję "tła", podobnie jak aromat alkoholu.
PawelWojcik napisał/a: | kolor whisky wplywa (rowniez podswiadomie) na poziom jej oceny |
W równym stopniu, jak kolor auta na frajdę z prowadzenia A mówiąc poważnie: kolor też ma znaczenie, bo podpowiada kierunki "poszukiwań" - tak przy zakupach, jak i przy późniejszej degustacji. Sądzę, że zwłaszcza osoby początkujące może naprowadzać na pewne tropy smakowe i ułatwiać nazywanie tego, co czują. |
_________________ Pozdrawiam,
Wiktor
-----------------------------------------
"Od Arrana, ognia, wojny, i do tego od człowieka, co się wszystkim nisko kłania, niech nas zawsze Bóg obrania"
"Piłem whisky, którym Wy młodzi nie dalibyście wiary. Atakujące płomieniem prosto ku gardzieli. Piłem mieniące się Ardbegi po ciemnej sherry, nalewane prosto z beczek u bram sklepów Sukhindera. Wszystkie te dramy znikną w czasie, jak roczniki na etykietach... Czas umierać" |
|
|
|
|
Pocieszny_PCS
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 715 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2015 12:46 pm
|
|
|
Ostatnio robiłem test dyskontowych blendów. Tak, wiem, wynik był z góry wiadomy, było strasznie itd. W tych flaszkach w zasadzie jest sam karmel, taki najbardziej ordynarny w smaku. W tych lepszych temu karmelowi towarzyszy coś tam w tle a w tych gorszych karmel bije sie o dominację ze szczurem.
Dla mnie kolor raczej nie ma znaczenia i dlatego w notce pomijam. Faceci rozpoznają tylko 16 kolorów i nie mam zamiaru się trudzić opisami typy "Cynober z delikatnym refleksem spatynowanej miedzi w jesiennym słońcu". Wyjątek stanowi Dark Sherry, ale to chyba każdego podnieca jak whisky po sherry jest brunatna |
_________________ ZInnejBeczki.com |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2015 3:55 pm
|
|
|
Pocieszny_PCS napisał/a: | ... karmel, taki najbardziej ordynarny w smaku... |
ciekawe...
czy miales na mysli, ze w danej whisky jest on "ordynarnie wyrazony", czy moze "ordynarny gatunek karmelu"?
karmel robi sie typowo w temperaturze okolo 190'C, ponizej tej temperatury jest on slodki, powyzej gorzko/palony.
moze gdzies/ktos stosuje rozne rodzaje karmelu, chociaz pewnie prawo dopuszcza tylko dodatek E150a, wiec zwyczajny cukier karmelizowany w 190'C.
edit: pogooglowalem i nie 190, a 170'C
edit2: 160-190'C i zalezy to od czasu karmelizacji |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
Ostatnio zmieniony przez PawelWojcik Pią Gru 04, 2015 8:20 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Pocieszny_PCS
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 715 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Gru 04, 2015 7:37 pm
|
|
|
Nie znam sie na gatunkach karmelu do tanich whisky. Karmelu technicznego raz probowalem w destylarni tequili i wiem ze nie smakuje jak ten domowy. Chodzi mi o ordynarny smak, taki, ze czujesz ze ta whisky jest nim podlana. To tak jak z glutaninianem sodu troche, ze od razu wiesz, że jest w jedzeniu |
_________________ ZInnejBeczki.com |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
|
|
|
|
Pocieszny_PCS
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: Glendronach
Dołączył: 03 Cze 2011 Posty: 715 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sob Gru 05, 2015 12:22 am
|
|
|
Jak mawia Jego Kruleska Mość: "dyrektywami to ja sie podcieram". Wiesz ze w dyrektywa opisujaca parametry whisky i jej tlumaczenie na polski sa ze soba sprzeczne w dosc zasadniczej kwestii? Oczywiscie to tylko ciekawostka bo i tak pierwszeństwo ma dokument w jez angielskim. |
_________________ ZInnejBeczki.com |
|
|
|
|
PawelWojcik
Singlemalt Whisky Crusader
Ulubiona whisky: PE & coke
Dołączył: 09 Cze 2014 Posty: 571 Skąd: Bishkek, Kyrgyzstan
|
Wysłany: Sob Gru 05, 2015 1:44 am
|
|
|
tlumacz sie uchlal?
[ Dodano: Śro Gru 09, 2015 1:11 am ]
ciekawy test z dodawaniem karmelu
[ Dodano: Sob Gru 12, 2015 7:08 am ]
@Pocieszny_PCS - napisz o tych roznicach. ciekawe... |
_________________ serdecznie pozdrawiam spod dywanu,
ja. |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |
|