Tullibardine to whisky z południowych Highlands, wytwarzana niemal przy samej granicy dzielącej Highlands i Lowlands, w pobliżu miejscowości Blackford, nieco na południowy zachód od Perth. Najpopularniejszą wersją Tullibardine jest 10-letnia single malt butelkowana przez producenta. Oprócz niej na rynku spotyka się wersję dwudziestopięcioletnią i kilka innych, pochodzących od niezależnych dystrybutorów (Cadenhead, Gordon & MacPhail). Jest to stosunkowo łagodna whisky, przypominająca nieco trunki z Lowlands, o wyraźnym słodowym smaku z łatwo wyczuwalnymi akcentami winogron i doskonale wyważonym, bogatym aromacie.
Destylarnia Tullibardine bierze swojÄ… nazwÄ™ od niewielkiej wioski, w pobliżu której jest usytuowana. ZaÅ‚ożona zostaÅ‚a w roku 1949, a wiÄ™c stosunkowo niedawno, lecz tradycja gorzelnicza w tym miejscu siÄ™ga roku 1798, kiedy to powstaÅ‚a pierwsza destylarnia o tej samej nazwie, lecz w innym, poÅ‚ożonym nieopodal miejscu. Obecny zakÅ‚ad wybudowano, z kolei, w miejscu Å›redniowiecznego browaru Lownegal, który warzyÅ‚ piwo już w XV wieku - na koronacjÄ™ króla Jamesa IV. W roku 1971 destylarnia staÅ‚a siÄ™ wÅ‚asnoÅ›ciÄ… grupy Invergordon, a dwa lata później do istniejÄ…cych dwóch alembików doÅ‚ożonÄ… kolejnÄ… parÄ™. Niestety, w roku 1995, destylarnia zostaÅ‚a „uÅ›piona” przez kolejnego wÅ‚aÅ›ciciela, firmÄ™ Whyte & Mackay. Na ponowne otwarcie czekaÅ‚a niemal dekadÄ™. W roku 2003 zostaÅ‚a kupiona przez niezależnÄ… firmÄ™ Tullibardine Ltd., która wznowiÅ‚a produkcjÄ™ whisky. Pozostaje teraz czekać na nowÄ… wersjÄ™ nowego wÅ‚aÅ›ciciela. |