Glenglassaugh jest coraz trudniejsza do zdobycia w swej wersji podstawowej, bez określonego wieku. Na przełomie roku 1999 i 2000 ukazała się wersja rocznikowa - 1973 - wchodząca w skład serii "Family Silver" wypuszczona przez właściciela tej i paru innych destylarni, firmę Highland Distillers. W swej podstawowej wersji Glenglassaugh jest trunkiem lekkim, o słodkich akcentach smakowych, poprzetykanych nutami jakby świeżo skoszonej trawy. Wersja "Family Silver" zdradza również nadmorskie położenie destylarni - w jej aromacie da się wyczuć lekką morską bryzę.
Destylarnia Glenglassaugh znajduje się niedaleko miejscowości Portsoy, na północno-zachodnich krańcach regionu Speyside. Założona została w roku 1875. Większość XX wieku była nieczynna, z krótkim okresem produkcji między długimi przestojami w latach 1931-1936. W 1936 ponownie ją zamknięto. Dopiero w roku 1959 destylarnią zainteresowała się firma Highland Distillers, jej obecny właściciel. W latach 1959-1960 przeprowadzono gruntowny remont zakładu. Glenglassaugh została ponownie zamknięta w roku 1986, z zachowaniem jednak licencji, oraz z magazynami pełnymi wówczas dojrzewającej whisky. Jak dotąd, nie widać żadnych oznak powrotu życia do Glenglassaugh.
Podobnie jak wiele innych whisky słodowych, szczególnie zanim pojawiło się ogromne zapotrzebowanie na ten rodzaj whisky, Glenglassaugh była przede wszystkim półproduktem do zestawiania blendów. Najważniejsze z nich to przede wszystkim Famous Grouse, Cutty Sark czy Laing's.
|