Auchentoshan znajduje się w maleńkiej miejscowości Dalmuir, na przedmieściach Glasgow, na północnym brzegu rzeki Clyde. Jest jedną z niewielu przedstawicielek regionu Lowlands, który - przynajmniej w branży gorzelniczej - opanowany został przez wielkie wytwórnie whisky zbożowej. Jako jedna z niewielu destylarni whisky w Szkocji wykorzystuje metodę potrójnej destylacji. Zwykle whisky szkocka poddawana jest podwójnej destylacji, to znaczy po drodze przepływa przez dwa sprzężone ze sobą alembiki. W przypadku Auchentoshan proces ten wydłużony jest o jeszcze jeden alembiki, podobnie jak w przypadku wszystkich wytwórni whisky irlandzkiej. W efekcie otrzymuje się w ten sposób whisky bardzo łagodną w smaku i dojrzewającą znacznie szybciej niż whisky destylowana podwójnie. Mówi się, że w przypadku Auchentoshan w zupełności wystarcza osiem lat leżakowania by destylat osiągnął odpowiednie właściwości aromatyczno-smakowe. Tak więc, smakując Auchentoshan 10yo możemy mieć pewność, że whisky ta zdążyła wystarczająco dojrzeć i mamy w szklaneczce wszystko to, co Auchentoshan ma do zaprezentowania. Metoda potrójnej destylacji tradycyjnie stosowana była w Lowlands i do dzisiaj wykorzystywana w produkcji kilku innych whisky, np. Rosebank.
Whisky wytwarzana w Auchentoshan trafia na rynek w kilku wersjach, z których najbardziej podstawowÄ… jest Auchentoshan Select, Auchentoshan Three Wood – obydwie whisky o nieokreÅ›lonym wieku dojrzewania – Auchentoshan 10yo, 21yo, jak również w wersjach rocznikowych czy pochodzÄ…cych z niezależnych rozlewni. Auchentoshan jest whisky niezwykle Å‚agodnÄ…, zwykle o jasnej, sÅ‚omiano-zÅ‚otej barwie, akcentach cytrusowych i porzeczki w aromacie oraz owocowej sÅ‚odyczy w smaku i orzeźwiajÄ…cym finiszu. Idealna jako wprowadzenie w Å›wiat single malts, ale też wysoko ceniona przez bardziej wytrawnych amatorów whisky szkockiej.
Destylarnia Auchentoshan została wybudowana około 1800 roku. Mimo iż znajduje się nad rzeką Clyde, wodę do produkcji whisky pobiera ze źródła na stoku pobliskiego wzgórza Kilpatrick Hill. Co ciekawe, źródło wody oraz zasoby torfu, z którego korzysta destylarnia znajdują się na północ od linii oddzielającej Lowlands od Highlands, tak więc Auchentoshan to w zasadzie produkt obydwu regionów. Jeżeli jednak weźmiemy pod uwagę, że podział ów ma charakter bardzo umowny i został wprowadzony przez urzędników podatkowych, a skupimy się na aromacie i smaku produktu destylarni, wyjdzie nam niechybnie, że Auchentoshan jest stuprocentową Lowland whisky.
Niewiele wiadomo na temat historii destylarni, nawet sama data założenia podawana jest w przybliżeniu. Wiadomo natomiast na pewno, że w czasie II wojny światowej, podczas intensywnego bombardowania ujścia rzeki Clyde, gdzie znajdowało się największe w Wielkiej Brytanii skupisko przemysłu, głównie portów i stoczni - wymarzone cele strategiczne - dość dotkliwie ucierpiała również Auchentoshan. Do tego stopnia, że kroniki wspominają rzekę płonącej whisky wylewającą się ze zniszczonych magazynów prosto do Clyde. Jeżeli wziąć pod uwagę fakt, że whisky destylowana potrójnie osiąga wyższą niż zwykle zawartość alkoholu, łatwo dać wiarę takim mrożącym krew w żyłach relacjom. Po wojnie Auchentoshan została odbudowana jednak dopiero w 1974 roku przeszła gruntowną modernizację. W 1984 roku została przejęta przez spółkę Stanley P. Morrison & Co, która później została przekształcona w Morrison Bowmore Distillers Ltd., a do której Auchentoshan należy do dnia dzisiejszego. |