Oban - najczęściej spotykana w postaci 14-letniej single malt whisky - to przedstawicielka zachodnich Highlands. Miasteczko, od którego nazwę wzięła destylarnia, jak i jej produkt, znajduje się na zachodnim wybrzeżu Szkocji. Ze względu na nadmorskie położenie destylarni, whisky z Oban bardzo często porównywana jest do trunków produkowanych na wyspach. I rzeczywiście, Oban jest trunkiem łączącym w sobie charakterystyczne cechy whisky z Highlands - jest łagodna, z łatwo wyczuwalnymi nutami słodyczy - z cechami trunków z wysp - typowo morski, jodowo-słony aromat oraz dość silnie wyczuwalne akcenty torfowe.
Miasteczko Oban w XVIII wieku byÅ‚o niewielkÄ… rybackÄ… osadÄ…. Obecnie jest to miasto portowe, które wykorzystaÅ‚o możliwoÅ›ci rozwoju pÅ‚ynÄ…ce z intensywnej wymiany handlowej z wyspami zachodniego wybrzeża Szkocji, głównie Hebrydami. Do dnia dzisiejszego port Oban utrzymuje regularne poÅ‚Ä…czenia promowe miÄ™dzy innymi z wyspami Islay i Mull. można siÄ™ stÄ…d również dostać drogÄ… morskÄ… na Islay. To wÅ‚aÅ›nie w Oban w roku 1778 osiedlili siÄ™ zaÅ‚ożyciele destylarni, bracia Stevenson. PoczÄ…tkowo próbowali imać siÄ™ innych zajęć, by w roku 1794 otworzyć wytwórniÄ™ whisky. Destylarnia usytuowana zostaÅ‚a dość nietypowo, w samym centrum miasta, dokÅ‚adnie naprzeciwko nabrzeży portowych. Nad miasteczkiem, w tym i nad destylarniÄ… góruje charakterystyczna budowla McCaig’s Tower, imitujÄ…ca sylwetkÄ… rzymskie Koloseum, zbudowana głównie po to, by dać pracÄ™ miejscowym kamieniarzom i murarzom. No i upamiÄ™tnić imiÄ™ fundatora.
Destylarnia pozostawała w rękach spadkobierców braci Stevenson aż do roku 1866, kiedy to została przejęta przez niejakiego Waltera Higgina. Nowy właściciel postanowił znacznie rozbudować destylarnię. Podczas prac remontowo-budowlanych natknięto się na niezwykle ciekawe znalezisko, mianowicie grotę, a w niej ludzkie szkielety pochodzące z epoki mezolitycznej. Grotę zabezpieczono, a odnalezione szczątki szkockich przodków przeniesiono do muzeum w Edynburgu. Przeprowadzone prace remontowe pozwoliły na znaczne zwiększenie produkcji destylarni, a bezpośrednia bliskość portu morskiego sprzyjała morskiemu transportowi whisky i jej eksportowi.
Ciekawostką jest fakt, iż wytwórnia whisky w Oban - w przeciwieństwie do wielu innych - od początku swego istnienia do chwili obecnej, nigdy nie przerwała swojej działalności. Gorzelnicy z Oban szczycą się, że ich destylarnia jest jedną z najstarszych w Szkocji działających bez przerwy. Nie przeszkodziły temu dość liczne zmiany właściciela - destylarnia Oban należała do spółki Aultmore, później weszła w skład grupy Dewar's, by w roku 1930 znaleźć się w grupie DCL, przekształconej później w United Distillers & Vintners, do której należy do dziś.
Jak to było w przypadku wszystkich wytwórni whisky, destylat z Oban przez długi czas wykorzystywany był przede wszystkim do produkcji blendów. Stosunkowo niedawno zaczęto wytwarzać i butelkować single malt whisky. Początkowo w wersji 12-letniej, później jako 14-letnią West Highland Malt Scotch Whisky. W takiej to właśnie postaci Oban została włączona w skład Classic Malts of Scotland - grupy single malt whiskies uznanych za najbardziej charakterystyczne dla poszczególnych regionów jej wytwarzania, a wchodzących w skład koncernu Diageo.
|