Benriach to kolejna rzadka i trudno dostępna whisky. Spotykana jest przede wszystkim w postaci 10-letniej single malt butelkowanej przez producenta oraz w licznych lecz limitowanych seriach pochodzących od niezależnych dystrybutorów (na przykład Gordon & MacPhail z Elgin). Jako 10-letnia whisky jest to trunek stosunkowo łagodny, o zdecydowanie słodowym smaku, bogaty w różnorodne - owocowo-kwiatowe - akcenty smakowe, o długim i przyjemnym posmaku.
Destylarnia Benriach to jedna z kilku wytwórni whisky skupionych w i wokół Elgin, ważnego ośrodka przemysłu gorzelniczego w Speyside. Benriach sąsiaduje dosłownie "przez płot" z inną destylarnią, Longmorn, również należącą do koncernu Seagram. Destylarnia została wybudowana w roku 1897, otwarta rok później i zamknięta w 1900 roku. Od tamtej pory była nieczynna aż do roku 1965, kiedy to została zakupiona przez obecnego właściciela, Seagram. Natychmiast po przejęciu zainwestowano pokaźne środki w remont i rozbudowę destylarni. Nie wymieniono jednak wszystkich elementów wyposażenia, a szczególnie tych, które ze względu na długi okres przestoju w pracy nie uległy zużyciu. Bardzo ważnym elementem destylarni jest zachowana i wykorzystywana do dnia dzisiejszego oryginalna podłoga do słodowania jęczmienia. Większość destylarni zrezygnowała już z samodzielnego sporządzania słodu i kupuje go w postaci gotowej od wyspecjalizowanych słodowni, natomiast w Benriach, jako w jednej z niewielu, w dalszym ciągu proces produkcji odbywa się w całości na terenie zakładu (poza butelkowaniem). Większość produkcji przeznaczana jest do sporządzania blendów produkowanych przez Seagram (głównie Chivas Regal). Destylarnia nie jest otwarta dla zwiedzających.
|