Glenugie to whisky, która jeszcze niedawno dostępna była w dość dużej liczbie wersji, mimo iż - paradoksalnie - produkująca ją destylarnia została zamknięta ponad dwadzieścia lat temu. Stan ten jednak nie mógł potrwać zbyt długo, gdyż zawartość magazynów destylarni prędzej czy później musiały się wyczerpać. W tej mnogości dostępnych wersji trudno jednak znaleźć tę podstawową, gdyż Glenugie nigdy nie była butelkowana jako single malt przez producenta - wszystkie dostępne wersje pochodzą od niezależnych dystrybutorów. Generalnie, jest to whisky raczej słodka, szczególnie wersje dojrzewane w beczkach po sherry, pełna, krągła, o akcentach dębowych, owocowych i czasami orzechowych oraz korzennych. Zdecydowanie warta polecenia, tym bardziej, że wkrótce może stać się trudno dostępnym rarytasem.
Destylarnia Glenugie jest najbardziej na wschód wysuniętą wytwórnią whisky szkockiej. Znajduje się w miejscowości Peterhead, na północ od Aberdeen, na wschodnim wybrzeżu. Założona została w latach trzydziestych XIX wieku, lecz zachowane do dzisiaj budynki pochodzą z roku 1875, kiedy to dokonano gruntownej przebudowy całej destylarni. Nazwa pochodzi od rzeki Ugie, która akurat w Peterhead wpada do Morza Północnego. Geograficznie, Glenugie blisko do wielkich destylarni Speyside, jednak zaliczana jest do Highlands. W latach siedemdziesiątych XX wieku destylarnia została przejęta przez firmę browarniczą Whitbread, słynną z doskonałej jakości piwa, jednak po tym przejęciu przetrwała tylko jedną dekadę, gdyż w roku 1982 ostatecznie zaprzestano produkcji whisky, a najpóźniej w 1983 z budynków destylarni usunięto sprzęt wykorzystywany do tej produkcji. Był to generalnie dość trudny okres dla całego przemysłu gorzelniczego w Szkocji i wiele wytwórni słynących z doskonałej jakości whisky zostało wówczas zamkniętych z powodów ekonomicznych, w tym na przykład Port Ellen na wyspie Islay. |