Glenallachie to trudna do zdobycia whisky ze Speyside. Jeden z poprzednich właścicieli, firma Mackinlay wypuściła pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku oficjalną wersję 12-letniej single malt, jednak w tej chwili ta wersja Glenallachie jest do znalezienia jedynie w nielicznych kolekcjach najbardziej zagorzałych zbieraczy whisky. Nie uzbierało się również wiele wersji pochodzących od niezależnych dystrybutorów. Generalnie, whisky Glenallachie jest trunkiem lekkim i delikatnym, o stosunkowo złożonym, kwiatowym i lekko torfowym bukiecie.
Destylarnia Glenallachie jest jedną z młodszych wytwórni whisky szkockiej. Zbudowana została w roku 1967, w samym sercu Speyside, w pobliżu rzeki Spey, w niewielkiej osadzie Ruthie, o dwie mile od miejscowości Aberlour. Jej podstawowym zadaniem od samego początku istnienia było dostarczanie surowca do zestawiania blendów firmy Mackinlay. Rolę tę zachowała do dnia dzisiejszego, mimo iż w ciągu trzech i pół dekady swego istnienia zdążyła co najmniej trzykrotnie zmienić właściciela, a także przejść przez fazę czasowego zamknięcia. Pod koniec lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku, ówczesny właściciel destylarni, firma Invergordon Distillers podjęła decyzję o zamknięciu Glenallachie. Jako taką, kupiła ją firma House of Campbell, przeprowadziła niezbędny remont i ponownie uruchomiła w niej produkcję whisky. Los tej whisky jednak zmienił się tylko o etykietę. Teraz Glenallachie jest przede wszystkim składnikiem blendów House of Campbell, szczególnie popularnych we Francji. Oto jak marketing wpływa na popularność whisky - Campbell jest własnością koncernu Pernod-Ricard, który promuje swoje produkty przede wszystkim na ojczystym, francuskim rynku. |