Coleburn to whisky niezwykle rzadko spotykana na półkach najbardziej nawet wyspecjalizowanych sklepów. Nigdy nie była butelkowana jako single malt przez producenta, a nieliczne jej okazy znajdujące się jeszcze w obiegu lub w kolekcjach koneserów zawdzięczamy niezależnym dystrybutorom, takim jak Signatory, Gordon & MacPhail czy Cadenhead. Jest to whisky o barwie jasno żółtej, oraz owocowych akcentach w smaku i aromacie. Jeżeli wspominana jako trunek do degustacji (nie tylko do kolekcji), to z niewielkim rozrzewnieniem.
Destylarnia Coleburn zbudowana została na fali ogromnego zainteresowania whisky z przełomu XIX i XX wieku. Pochodząca z 1896 roku destylarnia znajduje się nieopodal miejscowości Longmorn (gdzie destylarnia o tej samej nazwie), po drodze z Rothes do Elgin. Zbudowana została przez niejakiego Johna Robertsona. W latach dwudziestych XX wieku destylarnia została przejęta przez koncern DCL (późniejsze United Distillers), a ściślej rzecz ujmując, przez zakład Usher's wchodzący w skład DCL. Przez niemal sto lat swego istnienia Coleburn przede wszystkim dostarczała surowca do zestawiania blendów Usher's oraz Johnnie Walker. Destylarnię zamknięto w roku 1985. Siedem lat później wygasła licencja na odpęd alkoholu, a budynki byłej destylarni planuje przeznaczyć się do adaptacji na mieszkania. |