Pittyvaich to jedna z mniej znanych whisky produkowanych w Dufftown - stolicy whisky szkockiej. Jednocześnie jest to whisky najmniej chyba warta podjęcia wysiłku bliższego poznania. Dostępna głównie w postaci 12-letniej single malt wchodzącej w skład serii Flora & Fauna jest whisky nieprzyjemnie agresywną w smaku, o silnym, przypominającym perfumy aromacie i zdecydowanym smaku, w którym - oprócz wspomnianych perfum - wyczuć się da silne akcenty sherry, owocową słodycz i akcenty waniliowe. Zanim koncern United Distillers zdecydował się na włączenie Pittyvaich do serii Flora & Fauna, dostępne były na rynku niewielkie ilości 12 i 14-letniej whisky butelkowanej niezależnie przez firmę James MacArthur.
Destylarnia Pittyvaich jest - a właściwie była - jedną z dziewięciu wytwórni whisky znajdujących się w Dufftown, a usytuowana jest nad brzegiem potoku Dullan, nie więcej niż 250 metrów w górę rzeki od destylarni Dufftown. Jest to jedna z najmłodszych destylarni w miasteczku, założona w 1975 roku. Młodsza od niej jest tylko Kininvie (założona w 1990), najmłodsze dziecko rodziny Grantów z Glenfiddich. Jest to na wskroś nowoczesna destylarnia, co widać również po architekturze budynków, i chyba jeden z największych niewypałów firmy, która zainwestowała w budowę, mianowicie Arthur Bell & Sons plc. Ze względu na bardzo zgodną opinię wielbicieli whisky o jej poślednich wartościach aromatyczno-smakowych, trudno jej znaleźć swoje miejsce na rynku, a jako składnik do sporządzania blendów nie jest chętnie stosowana. W rezultacie, w roku 1993 United Distillers & Vintners postanowiła zamknąć Pittyvaich. Od 1994 prowadzone były kilkakrotnie próbne odpędy, ale destylarni nie uruchomiono na stałe. W lipcu 2002 budynki destylarni ostatecznie wyburzono, zamykając tym samym kwestię ewentualnego ponownego otwarcie Pittyvaich. Pozostawiono jedynie budynki magazynów, w części których w dalszym ciągu leżakuje coraz trudniej dostępna whisky. |