Isle of Arran do niedawna nosiła miano najmłodszej destylarni whisky szkockiej - fakt, który uległ zmianie po otwarciu Kilchoman na wyspie Islay. Arran zbudowana została od podstaw i otwarta w roku 1995. Jak łatwo policzyć, niewielka ilość destylatu produkowanego na wyspie Arran zdążyła już osiągnąć wystarczający wiek by zasłużyć na miano whisky, a właściwie ani kropla nie osiągnęła wieku dowolnej szanującej się whisky z innych, zdecydowanie starszych destylarni. W roku 1998, po upłynięciu minimalnego wymaganego prawem okresu dojrzewania, wypuszczono na rynek limitowaną pierwszą partię 3-letniej whisky sprzedawanej po 100 funtów za butelkę. Jak łatwo się domyślić, tylko bardzo nieliczni dostąpili zaszczytu degustacji tej whisky. Niestety, nie byłem jednym z nich. Mogę tylko wierzyć Michaelowi Jacksonowi (za Michael Jackson's Malt Whisky Companion), że jest to bardzo dobrze zapowiadająca się whisky, o kwiatowym aromacie z nutami torfu, i czystym smaku, w którym odnaleźć można elementy wytrawne, jak i słodycz toffi. Jej niespodziewanie mocny finisz zawiera elementy cytrusowe.
W chwili obecnej, ponad dziesięć lat od rozpoczÄ™cia produkcji, whisky z Arran jest coraz powszechniej dostÄ™pna w kilku oficjalnych wersjach bez podanego wieku dojrzewania – w wersji filtrowanej, niefiltrowanej, jak i w kilku wersjach „wood finish”.
Jako się rzekło, destylarnia powstała "z niczego", to jest zbudowana została zupełnie od podstaw nie dalej jak pięć lat temu. I chociaż historia destylarni sięga roku 1992, kiedy to zrodziła się idea budowy wytwórni whisky na wyspie Arran, sama wyspa słynęła wcześniej z produkcji wody życia. Upłynęło jednak około 150 lat bez ani jednej legalnej destylarni na Arran. Kiedy zapadła decyzja o budowie Isle of Arran, sprzedano 2000 obligacji w zamian za whisky produkowaną w mającej powstać destylarni. Z zobowiązań wywiązano się. W 1995 roku nastąpiło uroczyste otwarcie na wskroś nowoczesnej destylarni, która jako chyba jedyna wytwórnia whisky szkockiej od samego początku przewidziana została do pełnienia również funkcji atrakcji turystycznej. Równolegle z pracami budowlanymi i montażowymi elementów wyposażenia destylarni, powstawało Visitor Centre, przewidziane jako kolejna atrakcja turystyczna tej wyspy malowniczo położonej pomiędzy stałym lądem Wielkiej Brytanii a półwyspem Kintyre. Destylarnię otwarto dla turystów w roku 1997. Charakterystyczne pagody od samego początku pełnią tutaj funkcje dekoracyjne. W przypadku wszystkich innych destylarni były to niegdyś suszarnie słodu jęczmiennego.
Tak to ziściły się marzenia i starania Harolda Currie, byłego dyrektora spółki Chivas Brothers, który w głównej mierze przyczynił się do powstania zarówno nowej destylarni, jak i nowej atrakcji turystycznej, a także - a może przede wszystkim - do pojawienia się na rynku nowej whisky, której kolejna wersja, dojrzewana w beczkach po sherry i oceniana dużo wyżej od pierwszej, 3-letniej Isle of Arran, pojawiła się tu i ówdzie na początku roku 2000.
|