Glenkinchie to kolejna intrygująca single malt whisky wchodząca w skład zestawu Classic Malts of Scotland przygotowanego przez United Distillers. Glenkinchie reprezentuje w tym zestawie region Lowlands. I, jak przystało na reprezentantkę regionu, jest to trunek bardzo charakterystyczny dla Lowlands - Glenkinchie jest łagodna, wręcz aksamitna w smaku, o kwiatowym aromacie, w którym daje się zauważyć nuty dymu torfowego. Najczęściej spotykaną - niemal jedyną poza kilkoma limitowanymi seriami pochodzącymi od niezależnych dystrybutorów - wersją Glenkinchie jest 10-letnia single malt.
Wytwórnia Glenkinchie usytuowana jest w miejscowości Pentaicland, w niewielkiej odległości od Edynburga, w związku z czym bywa ona nazywana "maltem edynburskim". Jak w przypadku wielu innych destylarni, Glenkinchie założona została po to, by w jakiś sposób wykorzystać nadwyżki produkcji jęczmienia. Stało się to w roku 1837 za sprawą dwóch farmerów, braci Rate, których właśnie trapił problem nadprodukcji jęczmienia na ich farmie. Bracia okazali się jednak kiepskimi biznesmenami i destylarnia zbankrutowała stosunkowo niedługo, bo około dwadzieścia lat po jej założeniu. Jako że znajdowała się na terenie farmy, wkrótce budynki destylarni zaadaptowano do zdecydowanie mniej szlachetnych celów - powstały tam obory, a później warsztaty stolarskie.
Glenkinchie czekała kilkadziesiąt lat na odwrócenie się koła fortuny i bardziej pomyślny rozwój wydarzeń. W latach osiemdziesiątych XIX wieku zakupiło ją konsorcjum zajmujące się handlem whisky - głównie dlatego, że potrzebne im były budynki znajdujące się niedaleko Edynburga, w których można byłoby zająć się zestawianiem blendów. Produkcję whisky ponownie podjęto w Glenkinchie dopiero na początku XX wieku, a ze względu na bezpośrednią bliskość stolicy odgrywała ona dość istotną rolę w tworzeniu pierwszego w Lowlands zrzeszenia gorzelników, zwanego "Scottish Malt Distillers".
Destylat z Glenkinchie - jak łatwo się domyślić - wykorzystywany był jednak przez długi czas wyłącznie jako składnik blendów. Po II wojnie światowej destylarnia została odbudowana i zmodernizowana. Nie podjęto jednak ponownie procesu słodowania jęczmienia na terenie destylarni. Budynki, które kiedyś służyły temu celowi, zostały przeznaczone na muzeum whisky, w którym do dnia dzisiejszego podziwiać można - między innymi - zapierającą dech w piersiach makietę destylarni przygotowaną w latach dwudziestych z myślą o wystawie imperium brytyjskiego.
Glenkinchie single malt whisky pojawiła się na rynku dopiero w latach osiemdziesiątych naszego stulecia. Została ona włączona do gamy sześciu Classic Malts of Scotland przygotowanych przez Diageo - obecnego właściciela destylarni w East Lothian.
|