Glen Elgin - w wersji podstawowej to whisky 12-letnia, wchodząca w skład serii Flora & Fauna - to bardzo przyjemny trunek o aromacie kwiatowym, miodowych, słodowych, a także owocowo-cytrusowych akcentach smakowych. Nieznaczne akcenty sherry zdradzają pochodzenie części beczek, w których Glen Elgin dojrzewała zanim trafiła do butelek. Na rynku dostępnych jest pewno kilkanaście wersji pochodzących od niezależnych dystrybutorów - Signatory, Hart Brothers, Cadenhead czy Gordon & MacPhail.
Destylarnia Glen Elgin znajduje się - jak sama nazwa wskazuje - w pobliżu miasteczka Elgin, jednego z dwóch (obok Dufftown) pretendentów do miana stolicy whisky szkockiej. Podobnie jak Dufftown, Elgin może poszczycić się ośmioma destylarniami, w tym Glen Moray, Linkwood czy Longmorn. Glen Elgin założona została w latach 1898-1900, na fali wielkiej popularności whisky szkockiej przełomu XIX i XX wieku. W roku 1930, wraz ze swoim ówczesnym właścicielem, firmą White Horse Distillers Ltd, weszła w skład koncernu SMD (późniejsze DCL, ostatecznie - UDV), jednak - podobnie jak nazwa flagowego blendu White Horse - nazwa macierzystej firmy zachowała się do dnia dzisiejszego na etykiecie Glen Elgin. Whisky Glen Elgin jest zresztą jednym z ważniejszych komponentów blendu White Horse. Destylarnia została rozbudowana i zmodernizowana w roku 1964. W połowie lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku destylarnia była zamknięta przez dwa i pół roku. Przed ponownym uruchomieniem wymienione zostały miedziane alembiki do destylacji whisky.
|