Knockdhu, czy też w szkockim gaeliku "Cnoc Dubh", to destylarnia produkująca whisky pod dwoma nazwami. Na rynku spotyka się przede wszystkim 12-letnią An Cnoc, a także starsze wersje tej samej whisky pod nazwą Knockdhu. Rzecz w tym, że nazwa Knockdhu zbyt często mylona jest z nazwą innej destylarni, Knockando i Inver House, właściciel destylarni, zdecydował się na zmianę nazwy najpopularniejszej wersji produkowanej tam whisky słodowej. Obecna niegdyś na rynku Knockdhu 12YO to już historia i łakomy kąsek dla kolekcjonerów. Na rynku spotyka się tylko An Cnoc w tej wersji wiekowej (zdjęcie obok). Knockdhu jest obecnie czasami dostępna w wersji 21-letniej, 23-letniej, a także w kilku limitowanych wersjach pochodzących od niezależnych dystrybutorów (np. Adelphi). Knockdhu 21YO jest niezwykle apetycznym trunkiem o świeżych akcentach owocowych z lekką nutą dymu torfowego i korzeni. Doskonała na początek przygody z single malts jako świetny przykład whisky ze Speyside, którym nie pogardzą nawet wytrawni koneserzy.
Nazwa Cnoc Dubh oznacza "czarne wzgórze". Tak więc An Cnoc to po prostu "wzgórze". Destylarnia Knockdhu powstała w roku 1894, podobnie jak wiele innych wytwórni whisky w Speyside na fali wzmożonego zainteresowania whisky na świecie. Mieści się niedaleko miejscowości Huntly, nieco na wschód od Keith. Podstawowym zadaniem nowo powstałej destylarni było dostarczenie whisky do sporządzania blendów, głównie marki Haig. Przez długi czas Knockdhu nie była butelkowana jako single malt. Podobnie rzecz miała się z Knockando, tak więc zbieżność nazw nie stanowiła najmniejszego problemu. Jednak gdy obydwie destylarnie zaczęły wypuszczać na rynek swoje produkty pod własną marką, okazało się, że trzeba coś z tym zrobić. I tak, na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego stulecia na rynku pojawiła się An Cnoc 12YO zastępując Knockdhu 12YO.
Przez długie lata Knockdhu należała do koncernu DCL (obecnie Diageo). Była to pierwsza destylarnia zbudowana od podstaw przez DCL. Funkcjonowała jako producent surowca do zestawiania blendów koncernu przez prawie sto lat, a dokładnie do roku 1983. Wtedy to zapadła decyzja o zamknięciu destylarni ze względu na nadprodukcję destylatów słodowych w ramach DCL. Po pięcioletnim przestoju, w roku 1988, Knockdhu została kupiona przez inną grupę - Inver House. To właśnie decyzją Inver House na rynku pojawiła się Knockdhu w postaci single malt. Również problem wspomnianej zbieżności nazwy z Knockando musiał zostać rozwiązany przez nowych właścicieli Knockdhu. Tak powstała An Cnoc.
Knockdhu jest niewielką destylarnią, pracują tutaj tylko dwa alembiki (jeden komplet do podwójnej destylacji). Zachowany został układ budynków destylarni pochodzących z przełomu wieków, a i elementy wyposażenia albo pamiętają założycieli albo są wierną kopią starych urządzeń. Jedyną modernizacją wprowadzoną przez Inver House była zmiana systemu ogrzewania alembików na ogrzewanie gazowe.
|